Χριστούγεννα με τις τιμές στα ύψη: 10% ακριβότερο το εορταστικό τραπέζι – «Εκμεταλλεύονται τον πληθωρισμό»

Date: 02/12/2023 Time: 09:51

Του Ρωμανού Κοντογιαννίδη

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάλουν για το φετινό εορταστικό τραπέζι οι καταναλωτές, αφού οι τιμές των τροφίμων και των γλυκών θα είναι κατά τουλάχιστον 10% υψηλότερες σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Αυτό αναφέρουν στο ethnos.gr εκπρόσωποι καταναλωτικών οργανώσεων αλλά και της αγοράς, σημειώνοντας ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να προχωρούν σε έρευνα αγοράς και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, πριν κάνουν τα ψώνια τους.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), Νίκος Τσεμπερλίδης, τις τιμές διαμορφώνει η ζήτηση και για το λόγο αυτόν οι καταναλωτές, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις, θα πρέπει να στραφούν σε πιο φτηνά προϊόντα, για να γεμίσουν το τραπέζι τους.

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι, δυστυχώς, σήμερα υπάρχει μεγάλη εκμετάλλευση των πληθωριστικών τάσεων στην αγορά, με την Πολιτεία, ακόμα και εκουσίως, να μην προχωρεί σε ουσιαστικές κινήσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

«Η αγορά σε όλο το μήκος και το πλάτος της εκμεταλλεύεται τον πληθωρισμό. Αυτό το βλέπουμε ξεκάθαρα με το λάδι, για το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση έλεγε ότι φέτος θα είναι αυξημένη η παραγωγή και οι δικοί μας έλεγαν ότι θα υπάρχει έλλειψη. Όλοι εκμεταλλεύονται την κατάσταση και ακολουθούν μία ευθυγραμμισμένη πολιτική. Οι καταναλωτές θα πρέπει να ξέρουν ότι οι τιμές εξαρτώνται από τη ζήτηση. Αν δω ότι είναι πολύ ακριβό το μοσχαράκι ή το χοιρινό, μπορώ να στραφώ στο κοτόπουλο ή στο ψάρι και με αυτά να γεμίσω το γιορτινό μου τραπέζι. Αν το κάνουν αυτό οι καταναλωτές, έστω και μεμονωμένα, θα ρυθμίσουν τη ζήτηση και κατά συνέπεια θα κρατήσουν και τις τιμές χαμηλότερα», λέει στο ethnos.gr o κ. Τσεμπερλίδης.

«Δεν θέλει η Πολιτεία να μειωθούν οι τιμές»

Κατά τον ίδιο, η Πολιτεία δεν θέλει στην ουσία να πέσουν οι τιμές, διότι έτσι θα μειωθούν και τα κρατικά έσοδα. Σημειώνει, παράλληλα, ότι η πολιτική που ακολουθείται από την κεντρική εξουσία ουσιαστικά εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων εταιριών.

«Ανακοινώνουν συνεχώς πρόστιμα σε εταιρείες αλλά ο πληθωρισμός ανεβαίνει αντί να πέφτει. Πρόστιμα, καλαθάκι του νοικοκυριού και λοιπές ενέργειες κινούνται σε λανθασμένη κατεύθυνση. Τα εφαρμόζουν, διότι δε θέλουν να πέσει ο πληθωρισμός, αφού έτσι θα μειωθούν και τα κρατικά έσοδα. Ταυτόχρονα θέλουν να βγάλουν από την αγορά τους μικρούς και να κρατήσουν μόνο τους μεγάλους. Ξέρουν καλά ότι τα πρόστιμα που έριξαν, δε θα εισπραχθούν ποτέ. Οποιαδήποτε μεγάλη εταιρεία προσφύγει σε δικαστήριο και ισχυρισθεί ότι έχουμε καθεστώς ελεύθερης αγοράς, το πρόστιμο θα εκπέσει. Το έχω ζήσει αυτό και το λέω. Ανακοινώνουν πρόστιμα, για να τα ακούμε οι καταναλωτές. Δεν μπορεί να μη βλέπουν ότι το γάλα πωλείται από τον παραγωγό 0,30 ευρώ και στην αγορά η τιμή του φτάνει ακόμα και το 1,90 ευρώ. Δε χτυπούν, όμως, τους μεσάζοντες, διότι είναι πολυεθνικές εταιρείες. Αν ήθελαν πραγματικά η κυβέρνηση να χτυπήσει την ακρίβεια, θα μας είχε καλέσει στο τραπέζι, να συζητήσουμε», τονίζει ο πρόεδρος του ΚΕΠΚΑ.

«Είναι υψηλά τα κόστη των επιχειρήσεων»

Για αύξηση κόστους κατά τουλάχιστον 10% σε σχέση με πέρυσι αναφορικά με το εορταστικό τραπέζι κάνει λόγο στο ethnos.gr και ο αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Χρήστος Νικολόπουλος. Όπως λέει, την πρώτη θέση στην ακρίβεια θα καταλάβουν τα τρόφιμα και θα ακολουθήσουν τα γλυκά.

«Δυστυχώς, έχει αυξηθεί πολύ το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων. Αυξήθηκαν ο μισθοί των υπαλλήλων, τα καύσιμα, οι φόροι, οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο υψηλότερο κόστος. Βέβαια, υπάρχουν και οι κερδοσκοπικές περιπτώσεις και οι καταναλωτές πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί. Φαινόμενα κερδοσκοπίας, βέβαια, σπάνια παρατηρούνται σε μικρές επιχειρήσεις, διότι υπάρχει μία προσωπική σχέση με τον πελάτη. Στις μεγάλες εταιρείες είναι πιθανότερο να υπάρξει κερδοσκοπία», λέει ο κ. Νικολόπουλος.

Πηγή: ethnos.gr

Το The Flag Report, ως news aggregator, δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το The Flag Report, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Follow us on Twitter
Join our Facebook page

Share to...