Στο 15% αναμένεται να κυμανθεί η καθαρή αύξηση στους εργαζόμενους στην ακτοπλοΐα για τη διετία

Date: 22/07/2023 Time: 09:29

Του Αντώνη Βασιλόπουλου

Η συμφωνία μεταξύ της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων προβλέπει αυξήσεις 4% από 1/1/2023 και 3% από 1/9/2023

Διετείς αυξήσεις, που κινούνται από 7% έως 12%, χωρίς σε αυτές να υπολογίζονται οι αυξήσεις σε επιδόματα-επιπλέον παροχές, συμφώνησαν οι εργαζόμενοι στις ασφαλιστικές εταιρείες, ενώ το υπουργείο Εργασίας προχώρησε στην κύρωση των συμβάσεων των εργαζομένων στην ακτοπλοΐα με ανάλογες προβλέψεις και με τις οποίες αυξάνεται, πέραν της ισχύουσας προσαύξησης, κατά 22% η κυριακάτικη απασχόληση.

Τι προβλέπεται

Πιο αναλυτικά, η συμφωνία μεταξύ της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων προβλέπει αυξήσεις 4% από 1/1/2023 και 3% από 1/9/2023.

Το εισαγωγικό κλιμάκιο από 1/9/2023 διαμορφώνεται στα 1.024 ευρώ, ενώ με 14 έτη προϋπηρεσίας φτάνει τα 1.396 ευρώ στην ωρίμανση της σύμβασης.

Η σύμβαση διατηρεί τις προβλέψεις της προηγούμενης για την εξέλιξη των μισθολογικών κλιμακίων, την προϋπηρεσία, τα επιδόματα γάμου 10% και τέκνων 7%, τα επιστημονικά επιδόματα ΑΕΙ 18%, ΤΕΙ 10%, ΕΙΑΣ 8%, ΕΠΙ 8% και έως 27 ημέρες ετήσια κανονική άδεια.

Επίσης, θεσμοθετούνται νέα επιδόματα τοκετού 1.000 ευρώ, άδεια τοκετού 4 μηνών και δύο εβδομάδων, επίδομα βρεφονηπιακού σταθμού 230 ευρώ, επίδομα ΙΕΚ Ασφαλιστικών και Χρηματοοικονομικών Σπουδών που δεν έχουν εξισωθεί με ΤΕΙ 8%, επίδομα ΙΕΚ που εξισώνεται κατόπιν εξετάσεων με ΤΕΙ 10%, ΕΛΚΕΠΑ πενταετούς φοίτησης 10% και επίδομα ξένης γλώσσας επιπέδου Proficiency 8%.

Στο 15% αναμένεται να κυμανθεί η καθαρή αύξηση στους εργαζόμενους στην ακτοπλοΐα για τη διετία, καθώς αυξάνονται κατά 6% αναδρομικά από 1/1/2023 οι μισθοί, αυξάνονται κατά 6% όλα τα επιδόματα και κατά 22% η κυριακάτικη εργασία ή η παραμονή σε πλοίο. Οι βασικοί μισθοί ξεκινούν για τους πλοιάρχους από τα 3.959,30 ευρώ και διαβαθμίζονται προς τα κάτω αναλόγως και της ειδικότητας. Στον βαθμό του ναύτη, ο μισθός ξεκινά από 1.604,74 ευρώ. Στα ίδια επίπεδα κινούνται και οι μισθοί στους θαλαμηπόλους, στα 1.749 ευρώ ο ναύκληρος κ.ο.κ.

Επιδόματα-παροχές

Οι ανωτέρω μισθοί προσαυξάνονται κατά 15%, όταν το πλοίο προσεγγίζει λιμάνια του εξωτερικού, στα 64,14 ευρώ είναι το επίδομα ιματισμού, ενώ κατά 7% επιπλέον αυξάνονται οι βασικοί μισθοί των εργαζομένων στα πλοία της άγονης γραμμής. Επίσης, ακολουθεί μία πλειάδα επιδομάτων που λαμβάνουν οι αξιωματικοί όλων των ειδικοτήτων, όπως επίδομα εκφόρτωσης 9% κ.ά.

■ Αντίστοιχες είναι και οι αυξήσεις των μισθών των εργαζομένων στα κρουαζιερόπλοια, με μικρές διαφορές στους βασικούς μισθούς.

Πηγή: parapolitika.gr

Το The Flag Report, ως news aggregator, δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το The Flag Report, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Follow us on Twitter
Join our Facebook page

Share to...