O Ρόμνυ πιέζει την Microsoft για απαντήσεις σχετικά με την προφανή λογοκρισία αναζήτησης στην Σφαγή της Πλατείας Τιενανμέν

Date: 10/06/2021 Time: 16:45

Του Ivan Pentchoukov

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Μιτ Ρόμνυ (Ρ-Γιούτα) στις 8 Ιουνίου πίεσε την Microsoft για περισσότερες πληροφορίες για το πως και γιατί η μηχανή αναζήτησής της δεν έδινε αποτελέσματα για μια χαρακτηριστική φωτογραφία της Σφαγής της Πλατείας Τιενανμέν την ημέρα μνήμης της κομμουνιστικής καταστολής.

Στις 4 Ιουνίου, αναζητήσεις στις μηχανές αναζήτησης που λειτουργεί η Microsoft σε αρκετές χώρες δεν επέστρεφαν αποτελέσματα για την φράση «tank man», το όνομα μιας χαρακτηριστικής φωτογραφίας ενός συνηθισμένου Κινέζου πολίτη που στάθηκε μπροστά από μια σειρά κινούμενων τεθωρακισμένων οχημάτων.

«Ενώ η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας (ΛΔΚ) είναι διαβόητη για την λογοκρισία της στο διαδίκτυο σε όρους που σχετίζονται με την Σφαγή της Πλατείας Τιενανμέν (περιλαμβανομένου του «Tank Man»), η πιθανότητα η λογοκρισία του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ) να εκτεινόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες από μια αμερικανική εταιρεία είναι απαράδεκτη», έγραψε ο Ρόμνυ σε μια επιστολή (pdf) προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της Microsoft Σάτυα Ναντέλλα.

Η Microsoft είπε ότι αίτιο του προβλήματος ήταν ένα «τυχαίο ανθρώπινο λάθος» αλλά ο Ρόμνυ φαίνεται να μην έχει ικανοποιηθεί από την εξήγηση. Ο γερουσιαστής της Γιούτα έδωσε μια λίστα ερωτήσεων στον Ναντέλλα, περιλαμβανομένου του αν ένας και μόνο εργαζόμενος της Microsoft μπορεί να προκαλέσει ένα τέτοιο λάθος που οδηγεί σε λογοκρισία όρων αναζήτησης. Ο Ρόμνυ επίσης ρώτησε ποιους όρους, αν υπάρχουν, ζήτησε το ΚΚΚ από την Microsoft να λογοκρίνει στην Κίνα και σε άλλες χώρες το προηγούμενο έτος.

Σύμφωνα με την επιστολή, αναζητήσεις για «tank man» στις Γαλλία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, και Σιγκαπούρη δεν επέστρεφαν αποτελέσματα εικόνας.

Η Microsoft είναι μία από τις λίγες διεθνείς μηχανές αναζήτησης που λειτουργούν στην Κίνα. Για να το κάνει αυτό, η εταιρεία συμμορφώνεται με αιτήματα λογοκρισίας από το ΚΚΚ.

Ο «tank man» αναφέρεται στην χαρακτηριστική εικόνα της παύσης μιας σειράς στρατιωτικών τεθωρακισμένων οχημάτων από έναν μη ταυτοποιημένο πολίτη, όταν τα τανκ έφευγαν από την Πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου μετά από μια αιματηρή καταστολή σε φιλοδημοκρατικούς διαδηλωτές. Η φωτογραφία έχει γίνει σύμβολο ανυπακοής ανά τον κόσμο.

Μετά την ενημέρωσή της από δημοσιογράφους, η Microsoft είπε σε δήλωση ότι το θέμα ήταν «λόγω ενός τυχαίου ανθρώπινου λάθους και έχει επιλυθεί.» Ώρες αργότερα, εικόνες του «tank man» επέστρεψαν στην μηχανή αναζήτησης έξω από την Κίνα.

Η εταιρεία δεν έδωσε λεπτομέρειες για το ποιο ακριβώς ανθρώπινο λάθος έγινε, ή πως συνέβη. Στην επιστολή του, ο Ρόμνυ απαίτησε περισσότερες λεπτομέρειες στο θέμα, όπως το αν το λάθος έγινε στις Ηνωμένες Πολιτείες ή στην Κίνα.

Το μεγαλύτερο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης της Microsoft εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών είναι στην Κίνα, και ανήρτησε μια θέση εργασίας τον Ιανουάριο για έναν ανώτερο μηχανικό λογισμικού με έδρα την Κίνα, σε ρόλο επικεφαλής ομάδας που αναπτύσσει την τεχνολογία στην οποία στηρίζεται η αναζήτηση εικόνων του Bing.

Οι κινεζικές αρχές απαιτούν από τις μηχανές αναζήτησης, ιστοσελίδες, και πλατφόρμες κοινωνικών μέσων που λειτουργούν εντός της χώρας να λογοκρίνουν λέξεις και αποτελέσματα που θεωρούνται πολιτικά ευαίσθητα ή επικριτικά προς το κυβερνών ΚΚΚ.

Αναφορές στην καταστολή της πλατείας Τιενανμέν το 1989 απαγορεύονται στην Κίνα, όπως και εικόνες που σχετίζονται με το γεγονός, όπως ο «tank man».

Στην Κίνα, το Bing ανταγωνίζεται με μεγαλύτερες κινεζικές μηχανές αναζήτησης όπως το Baidu και Sogou. Το Bing έχει μερίδιο αγοράς 2,5 τοις εκατό στην χώρα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα δεδομένων Statcounter.

Η αντίπαλος Google αποχώρησε από την κινεζική αγορά το 2010 μετά από τέσσερα χρόνια λειτουργίας, μετά από διαφωνίες σε θέματα λογοκρισίας και μια μεγάλη επίθεση χάκινγκ που η Google πιστεύει ότι προερχόταν από την Κίνα.

Το Associated Press συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Πηγή: theepochtimes.gr

Το The Flag Report, δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το The Flag Report, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Follow us on Twitter
Join our Facebook page