Κινεζικό Asset ο Τζο Μπάιντεν

Σε μια συνέντευξη που ξεμπροστιάζει ουσιαστικά τον υποψήφιο του Δημοκρατικού κόμματος για την Αμερικανική Προεδρία, Τζον Μπάιντεν, έδωσε ο Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής, Tom Cotton. Μιλώντας στο National Review, δεν μάσησε τα λόγια του για τον ρόλο του Τζο Μπάιντεν μέσα στο Αμερικανικό πολιτικό σύστημα, διαχρονικά, αλλά έθεσε ένα ευρύτερο θέμα για τη διείσδυση του Κινεζικού παράγοντα μέσα στις ΗΠΑ. 

Το Δημοκρατικό Κόμμα ήταν πάντα αδύναμο στην εθνική ασφάλεια όταν πρόκειται για την Κίνα. Ωστόσο, οφείλoυμε να του πιστώσουμε εγρήγορση, όσον αφορά στο φρικτό ρεκόρ της Κίνας σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την κλοπή των Αμερικανικών θέσεων εργασίας, δήλωσε ο Tom Cotton. Για μία γενιά, εξέχοντες Δημοκρατικοί επέκριναν δυνατά το Πεκίνο για τα μέτωπα αυτά, πολύ πριν ο Ντόναλντ Τραμπ βοηθήσει να διαμορφωθεί μία νέα εθνική συναίνεση για την Κίνα. Ο Τσακ Σούμερ και η Νάνσι Πελόζι είναι, για παράδειγμα, επί μακρόν εμπορικά γεράκια κατά της Κίνας. Ακόμη και ένας σοσιαλιστής, όπως ο Μπέρνι Σάντερς, υπήρξε αξιόπιστος επικριτής. Όμως ποια είναι η θέση του Τζο Μπάιντεν; Ο Τζο Μπάιντεν είναι με την μεριά της Κίνας, ισχυρίζεται ο Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής Tom Cotton.

Η πραγματικότητα είναι, πως η υποστήριξη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στον πρώην αντιπρόεδρο, είναι βαθιά και μακρόχρονη. Στην κρίσιμη μάχη για το αν θα παραχωρούνταν στην Κίνα η ιδιότητα του μέλους στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, κατά τη δεκαετία του 1990, ο Μπάιντεν οδήγησε προσεκτικά την Κίνα μέσα στη διαδικασία, από τη θέση ισχύος του, ως ο ανώτερος Δημοκρατικός της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. Όπου μπορεί να είχε ασκηθεί φρένο – για παράδειγμα, θέτοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα ή τις συνθήκες εργασίας στο καθεστώς – ο Μπάιντεν καταψήφισε τα μέτρα και πίεσε άλλους γερουσιαστές για το Πεκίνο. Δυστυχώς, η Κίνα και ο Μπάιντεν πήραν το δρόμο τους και οι Αμερικανοί εργαζόμενοι εξακολουθούν να υποφέρουν από αυτό.

Η προειδοποίηση θα έπρεπε να έχει έρθει από τότε που ο Πρόεδρος Ομπάμα στρατολόγησε τον Μπάιντεν για να στηρίξει την αξιοπιστία του στην εξωτερική πολιτική. Καθώς το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα κέρδιζε δύναμη και ο Σι Τζινπίνγκ κατείχε απόλυτη εξουσία, ο Μπάιντεν συνέχισε να πιέζει για στενότερους δεσμούς και ακόμη περισσότερο εμπόριο. Όσον αφορά στους Αμερικανούς εργαζόμενους; Το Φεβρουάριο του 2012, σε φιλικές δηλώσεις με τον Σι δίπλα του, ο Μπάιντεν εξήρε το Πεκίνο ως «νέο εταίρο» που θα συνέβαλε στην αντιμετώπιση των «παγκόσμιων προκλήσεων» και είπε ότι οι Αμερικανοί «καλωσορίζουν αυτόν τον ανταγωνισμό. . . Κάνει τις επιχειρήσεις μας να αναπτύξουν καλύτερα προϊόντα και υπηρεσίες και η κυβέρνησή μας να σχεδιάσει καλύτερες πολιτικές». Εκατομμύρια Αμερικανικές δουλειές εξαφανίζονταν, καθώς μιλούσε και η στρατιωτικοποίηση της θάλασσας της Νότιας Κίνας περίμενε στη γωνία.

Ενώ οι θερμότεροι δεσμοί με την Κίνα ήταν καταστροφικοί για τους εργαζόμενους Αμερικανούς και απειλούσαν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, αποδεικνύονταν πολύ καλοί για την οικογένεια Μπάιντεν. Μάλιστα, οι δημοσιογράφοι θεωρούσαν περίεργο το γεγονός, ότι ο άσωτος γιος του Μπάιντεν, Χάντερ, τον συνόδευσε σε ταξίδι στο Πεκίνο το 2013. Την ίδια χρονιά, ο Χάντερ εντάχθηκε στο διοικητικό συμβούλιο μίας εταιρείας ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου της Σαγκάης.

Τώρα ο Μπάιντεν επέστρεψε στο δρόμο της εκστρατείας και κανείς δε θα μπορούσε να είναι πιο ενθουσιασμένος από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Το περιοδικό Forbes είχε τίτλο πέρυσι: «Ο Τζο Μπάιντεν είναι ο μόνος άνθρωπος που μπορεί να σώσει την Κίνα το 2020». Η ανακοίνωση του Μπάιντεν για την προεκλογική εκστρατεία του ήταν αρκετή για να ενθαρρύνει ξαφνικά το Πεκίνο να ακολουθήσει πιο σκληρή γραμμή στις εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Κυβέρνηση Τραμπ.

Όταν πριν από μερικές εβδομάδες ο Πρόεδρος Τραμπ αποφάσισε να επιβάλει ταξιδιωτικούς περιορισμούς στην Κίνα ως συνέπεια του εξαιρετικά κακού χειρισμού του κορωναϊού στην πόλη Wuhan, ο Μπάιντεν ήταν έτοιμος να ενεργήσει ως δικηγόρος του Πεκίνου, επικρίνοντας την πολιτική αυτή, ως «υστερική ξενοφοβία». Όμως, ακόμα και οι New York Times παραδέχονται, ότι τα μέτρα αυτά έδωσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής πολύτιμο χρόνο για να προετοιμαστούν για μία επιδημία.

Ο γερουσιαστής Τομ Κότον, ολοκλήρωσε τη συνέντευξή του λέγοντας: «Ο ανταγωνισμός μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, στρατηγικός και οικονομικός, θα καθορίσει τον επόμενο αιώνα για το έθνος μας. Θα πρέπει να καθοδηγούμαστε από Προέδρους, για τους οποίους δεν υπάρχει αμφιβολία ως προς την πλευρά στην οποία βρίσκονται».

Share to...