Δικαιολογίες που δεν πείθουν και αναβολή του συνεδρίου για τον Αλή Πασά

Date: 10/06/2021 Time: 20:48

«Προφανείς σκοπιμότητες» και διαστρέβλωση επικαλείται -όπως ήταν αναμενόμενο- ο Δήμος Ιωαννιτών σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε και στο οποίο προσπαθούσε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα σχετικά με το συνέδριο για τον… Αλή Πασά.

Από τη μια, όπως ενημερώνει σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε, το συνέδριο μεταφέρεται για τον… Οκτώβριο, με τη «βολική» δικαιολογία των επιδημιολογικών δεδομένων, αλλά από την άλλη προσπαθεί με ιδιαίτερα προβλέψιμο τρόπο να πείσει ότι δεν πρόκειται για συνέδριο για τον Αλή Πασά, αλλά για την… «εποχή» του.

Συγκεκριμένα στο δελτίο Τύπου τονίζεται ότι «συγκεκριμένοι κύκλοι και με προφανείς σκοπιμότητες διαστρεβλώνουν τα πραγματικά γεγονότα υποστηρίζοντας ότι η δημοτική Αρχή έχει επιλέξει να τιμήσει τον Αλή Πασά. Πρόκειται για ένα συνειδητό ψεύδος» συνεχίζει και σημειώνει ότι «μέσα από τεκμήρια και νέα επιστημονικά δεδομένα θα αναδειχθεί η κρισιμότητα της εποχής αυτής στην κήρυξη και την εξέλιξη της Ελληνικής Επανάστασης».

Πρόκειται περί δικαιολογιών που δεν πείθουν, αφού ο ίδιος ο τίτλος «Ο Αλή Πασάς και η εποχή του» είναι ξεκάθαρος. Άλλωστε μια από τις αγαπημένες μεθόδους των «αποδομητών» είναι η διαστρέβλωση της Ιστορίας μέσω της συστηματικής προβολής συγκεκριμένων ιστορικών λεπτομερειών και της ταυτόχρονης αποσιώπησης άλλων, εξαιρετικά σημαντικότερων, όπως π.χ. του ρόλου των Σουλιωτών, μόνον και μόνον διότι αυτές οι πρώτες εξυπηρετούν συγκεκριμένα αφηγήματα.

Nb keimeno dimokratia103

Όπως ξεκάθαρο είναι ακόμη ότι η απόφαση του Δήμου Ιωαννιτών να αναβάλει τη διεξαγωγή του συνεδρίου οφείλεται στις αντιδράσεις. Το θέμα που ανέδειξε η «δημοκρατία» αναπαρήχθη ευρέως στα τοπικά μέσα, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες της «δημοκρατίας» οι αντιδράσεις ξεπέρασαν και τα ελληνικά σύνορα καθώς ακόμη και στη… Χειμάρρα η οργή ξεχείλισε για την απόπειρα «αγιοποίησης» του Αλή Πασά.

Πολλοί σύλλογοι Ηπειρωτών (Σουλιώτες, Σαρακατσάνοι, Βλάχοι, Βορειοηπειρώτες) καθώς και αιρετοί από την περιοχή, κάποιοι από αυτούς με οικογενειακούς δεσμούς με τις μεγάλες οικογένειες των Σουλιωτών, εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για τη διοργάνωση του συνεδρίου. Όχι για το περιεχόμενο των εισηγήσεων, αλλά κυρίως για τη χρονιά που επιλέχθηκε να γίνει αυτό και για την προκλητικότητα του τίτλου.

Ακριβώς αυτήν την παράμετρο τονίζει στη «δημοκρατία» και ο Δημήτριος Μπότσαρης, προεδρεύων του Συλλόγου Απανταχού Σουλιωτών: «Αυτό που εμείς λέμε, που θίγουμε, δεν έχει να κάνει με τον Αλή Πασά, αλλά με την προσπάθεια που γίνεται να τον συνδέσουν με την Επανάσταση και τους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από αυτήν. Δεν μπορείς να τα μπερδεύεις αυτά τα δύο πράγματα και να συνδέεις τον Αλή Πασά με την Επανάσταση. Μεταχειρίζονται τα 200 χρόνια από την Επανάσταση για να αναδείξουν τον Αλή Πασά».

Προς το παρόν και μετά την ανακοίνωση της αναβολής, οι πολιτιστικοί φορείς θέτουν το όπλο παρά πόδα. Υπόσχονται όμως να επανέλθουν τον Οκτώβριο, εάν χρειαστεί.

Πηγή: newsbreak.gr

Το The Flag Report, δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το The Flag Report, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Follow us on Twitter
Join our Facebook page