Πως αντιδρούν οι Τζιχαντιστές στην πανδημία του κορωνοϊού

Date:07/04/2020 Time: 12:35

Authored by Thomas Joscelyn via fdd.org

Ενώ οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να προσπαθούν να περιορίσουν την πανδημία του κορωνοϊού, η αλ Κάιντα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την κρίση για να στρατολογήσει κόσμο. Την περασμένη εβδομάδα, ιστοσελίδες Τζιχαντιστών και Μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησαν μία επιστολή από την ανώτερη ηγεσία της αλ Κάιντα με τίτλο, «Ο δρόμος προς τα εμπρός: Μια συμβουλή για την πανδημία του Κορωνοϊού». Η εξασέλιδη επιστολή γράφτηκε ξεκάθαρα για ένα δυτικό κοινό, καθώς διαδόθηκε ταυτόχρονα στα Αγγλικά και τα Αραβικά. Οι συγγραφείς της επιστολής, οι οποίοι μιλούν άπταιστα αγγλικά, παρακολουθούν στενά τις ειδήσεις μας. 

Η αλ Κάιντα αναφέρει ότι η πανδημία «έχει εκθέσει την εύθραστη παγκόσμια οικονομία που κυριαρχείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες», αφού ο πρόεδρος Τραμπ «καυχιόταν» μόλις «πριν από μερικές εβδομάδες» για την «οικονομική ανάπτυξη, τα ιστορικά χαμηλά ποσοστά ανεργίας και για μία από τις μακροβιότερες ανοδικά πορείες στη Wall Street». Όλη αυτή η οικονομική ευημερία έχει αντιστραφεί από τον ιό, ένα «ισχυρό τσουνάμι», το οποίο έχει αφήσει εκατομμύρια άνεργους και έχει αυξήσει την προοπτική μιας «μακροπρόθεσμης ύφεσης».

Δεν είναι ασυνήθιστο να βλέπουμε την αλ Κάιντα να σχολιάζει την Αμερικανική οικονομία. Ένα από τα χρόνια θέματα της οργάνωσης είναι ότι οι πόλεμοι της 11ης Σεπτεμβρίου έχουν κοστίσει στις ΗΠΑ ένα υπερβολικό ποσό χρημάτων, απομυζώντας το αίμα και τον θησαυρό της. Αλλά στη νέα δήλωση, η οικονομική κριτική θέτει το πραγματικό μήνυμα της Αλ Κάιντα: έκκληση στους άνδρες και τις γυναίκες της Δύσης να προσηλυτιστούν. Ένα ολόκληρο κομμάτι της δήλωσης είναι αφιερωμένο στο «Μία Γενική Έκκληση για τις Μάζες του Δυτικού Κόσμου να αγκαλιάσουν το Ισλάμ». Ένας «αόρατος στρατιώτης» φέρεται να έχει αποκαλύψει την αδυναμία των υλιστικών τρόπων της Δύσης.

«Ω, άνθρωποι του Δυτικού Κόσμου! Έχετε δει με τα ίδια σας τα μάτια τη δύναμη του Αλλάχ να επιδεικνύεται σε αυτόν τον αδύναμο, αόρατο στρατιώτη”, αναφέρει η δήλωση. Η αλ Κάιντα προσφέρει έχει μία μακρά σειρά παραπόνων και καταγγελιών κατά της Δύσης, επαναλαμβάνοντας την κουραστική ατάκα, ότι Αμερικανικές και οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις βρίσκονται σε πόλεμο με όλο το Ισλάμ.

«Σας προσκαλούμε να αναλογιστείτε το φαινόμενο COVID-19 και να εξετάσετε προσεκτικά τις βαθύτερες αιτίες του», γράφουν οι ανώτεροι ηγέτες της αλ Κάιντα. «Η αλήθεια παραμένει, είτε μας αρέσει είτε όχι, ότι αυτή η πανδημία είναι μία τιμωρία από τον Κύριο των Κόσμων για την αδικία και την καταπίεση εναντίον των Μουσουλμάνων ειδικά και της ανθρωπότητας γενικά, από τις κυβερνήσεις που εκλέγετε». Αφού προσκάλεσε τους πολίτες της Δύσης να προσηλυτιστούν, η αλ Κάιντα τονίζει ότι «το Ισλάμ είναι μία θρησκεία προσανατολισμένη στην υγιεινή», η οποία «δίνει μεγάλη έμφαση στις αρχές πρόληψης, ώστε να προστατεύει κάποιον από κάθε είδους ασθένεια».  

Η αλ Κάιντα επαναλαμβάνει τον ισχυρισμό ότι ο COVID-19 αποτελεί «Θεία» τιμωρία για την υποτιθέμενη ηθική και πνευματική παρακμή της Δύσης. Το προφανές πρόβλημα με το επιχείρημα των τρομοκρατών: Ο κορωνοϊός δεν κάνει διακρίσεις ανά θρησκεία, εθνικότητα ή γεωγραφία – και πολλοί από τους ίδιους της αλ Κάιντα θα μπορούσαν εύκολα να προσβληθούν από τον ιό. Μερικοί από τους πιο υψηλόβαθμους ηγέτες της οργάνωσης, συμπεριλαμβανομένου του παγκόσμιου ηγέτη της, Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι, είναι ηλικιωμένοι και δυνητικά ευπαθείς.

Η αλ Κάιντα δεν είναι η μόνη τρομοκρατική οργάνωση που βλέπει το χέρι του Αλλάχ στον COVID-19. Το ίδιο και το ISIS. Σε μία σειρά άρθρων στο εβδομαδιαίο ενημερωτικό δελτίο του ISIS στο Αραβικό Al-Naba, το πρώην χαλιφάτο κάλεσε τους οπαδούς του να σχεδιάσουν νέες επιθέσεις, τώρα που οι υπηρεσίες ασφαλείας έχουν στραμμένη αλλού την προσοχή τους. Το ISIS θέλει οι άνδρες του να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία για να προχωρήσουν σε επιχειρήσεις όπως αυτές που πραγματοποιήθηκαν στην Ευρώπη κατά το παρελθόν. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν στοχεύσει συστηματικά στη διεθνή τρομοκρατική πτέρυγα του Ισλαμικού Κράτους, περιορίζοντας έτσι την ικανότητα των Τζιχαντιστών να εξαπολύουν θεαματικές επιθέσεις στη Δύση. Είναι εύκολο να δει κανείς γιατί το Ισλαμικό Κράτος θα ήθελε να εκμεταλλευτεί οποιοδήποτε άνοιγμα μπορεί.

Όπως οι ανώτεροι ηγέτες της αλ Κάιντα, έτσι και το Ισλαμικό Κράτος είναι ικανοποιημένο από την οικονομική ζημιά που προκαλεί ο ιός στη Δύση – ισχυριζόμενο ότι οι «Σταυροφόροι» βρίσκονται στα πρόθυρα «οικονομικής καταστροφής». Το Ισλαμικό Κράτος, που έχει επίσης παράσχει στους οπαδούς του στοιχειώδεις συμβουλές για την υγεία τους, ισχυρίστηκε ότι ο ιός είναι η τιμωρία του Αλλάχ για την καταπίεση της Μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων από την Κινεζική κυβέρνηση και προειδοποίησε ότι τα διεθνή ταξίδια, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, μπορεί να οδηγήσουν στην εξάπλωση του COVID-19 σε όλα τα Μουσουλμανικά εδάφη.

Τόσο το ISIS όσο και η αλ Κάιντα έχουν παγκόσμια δίκτυα, τα οποία εκτείνονται σε πολλές ηπείρους. Και οι περιφερειακοί βραχίονές τους αντιδρούν επίσης, στην πανδημία του κορωνοϊού. Μία ιδιαίτερη ανησυχία είναι ότι θα ξεκινήσουν επιχειρήσεις για να φέρουν τους φυλακισμένους συντρόφους τους – καθώς και οι δύο υποστήριξαν ότι οι κρατούμενοι Μουσουλμάνοι δεν πρέπει να ξεχαστούν κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας υγείας.

Η Σαμπάαμπ είναι παρακλάδι της αλ-Κάιντα στη Σομαλία, όπου οι Τζιχαντιστές προσπαθούν να χτίσουν ένα Ισλαμικό εμιράτο ή ένα κράτος. Η Σαμπάαμπ κατηγορεί την Αποστολή της Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία (AMISOM) και τους Δυτικούς συμμάχους της για τη διάδοση του COVID-19 σε ολόκληρη τη Σομαλία, αναφέροντας ότι οι «διεθνείς Σταυροφόροι» είναι υπεύθυνοι για τη μεταφορά της πανδημίας στην Ανατολική Αφρική. Η AMISOM είναι μία από τις βασικές δυνάμεις που αντιτίθενται στα επεκτατικά σχέδια της Σαμπάαμπ. Η κύρια ιστοσελίδα «news» της Σαμπάαμπ παρείχε σχεδόν καθημερινά αναφορές για την κατάσταση σε ολόκληρη την Αφρική, τεκμηριώνοντας τον τρόπο εξάπλωσης του ιού σε κάθε χώρα ξεχωριστά.

Στο Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν προσπαθούν να αναστήσουν το δικό τους Ισλαμικό εμιράτο. Ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο και ο ειδικός αντιπρόσωπος Zalmay Khalilzad προχώρησαν σε συμφωνία απόσυρσης με τους Ταλιμπάν στις 29 Φεβρουαρίου, υποσχόμενοι πλήρη Αμερικανική υποχώρηση με αντάλλαγμα τις ασαφείς και απολύτως αμφίβολες αντιτρομοκρατικές διαβεβαιώσεις των Ταλιμπάν. Ο Πομπέο, ισχυρίζεται ότι οι Ταλιμπάν έχουν συμφωνήσει να «καταστρέψουν» την οργάνωση της αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν, παρ’ όλο που το γραπτό σύμφωνο δεν λέει κάτι τέτοιο.

Περισσότερο από ένα μήνα μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας, δεν υπάρχουν ενδείξεις κοινωνικής απόστασης μεταξύ των Ταλιμπάν και της αλ Κάιντα. Ωστόσο, οι Ταλιμπάν, χρησιμοποιούν την πανδημία για να εμφανίσουν το εμιράτο τους ως μία υπεύθυνη και νόμιμη κυβέρνηση. Οι Ταλιμπάν παρήγαγαν δεκάδες εικόνες των «κέντρων ευαισθητοποίησης και καραντίνας» τους σε ολόκληρο το Αφγανιστάν. Οι φωτογραφίες δείχνουν την «Επιτροπή Υγείας» του Ισλαμικού Εμιράτου να μοιράζει λογοτεχνία, να απομονώνει άτομα που φαίνεται να έχουν μολυνθεί και να παρέχει στοιχειώδεις θεραπείες. Η ομάδα, έχει επίσης χρησιμοποιήσει τον ιό για να προκαλέσει την απελευθέρωση των κρατουμένων που κρατούνται από την Αφγανική κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι οι εγκαταστάσεις διευκολύνουν τη μόλυνση των ανδρών. Αν και αυτό είναι πιθανώς αλήθεια, οι Ταλιμπάν έχουν, προφανώς, συμφέρον να δουν τους μαχητές τους να απελευθερώνονται, έτσι ώστε να μπορούν να επανενταχθούν στην Τζιχάντ.

Follow us on twitter
Join our Facebook page

Share to...