Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Σήμερα η ψήφιση στη Βουλή της εκβιαστικής τροπολογίας

Date: 22/07/2021 Time: 11:30

Οι εκβιασμοί της κυβέρνησης ως προς τον υποχρεωτικό εμβολιασμό συνεχίζονται με την σχετική τροπολογία η οποία κατατέθηκε χθες στη Βουλή και σήμερα Πέμπτη, αναμένεται να συζητηθεί και να ψηφιστεί.

Για όσους παραμένουν δύσπιστοι απέναντι στον εμβολιασμό, η κυβέρνηση επέλεξε να θέσει εκβιαστικά διλήμματα στους εργαζομένους, όπως ασφάλιση και εργασία ή απώλεια μισθού και τσεκούρι στις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Δεδομένου πως από την μία η κυβέρνηση έχει αποτύχει να πείσει έναν υψηλό αριθμό δύσπιστων απέναντι στο εμβόλιο κατά της Covid-19 και από την άλλη τα κρούσματα ανεβαίνουν με ταχύτατο ρυθμό λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, με το φθινόπωρο να προβλέπεται ιδιαίτερα δύσκολη περίοδος, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αποτελεί το μοναδικό όπλα στην φαρέτρα της κυβέρνησης.

Η τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό αφορά προς το παρόν συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων, με την αρχή να γίνεται από  όσους απασχολούνται στις μονάδες υγείας ηλικιωμένων και σε μονάδες φροντίδας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (έχουν προθεσμία έως τις 16 Αυγούστου) και έπονται οι υγειονομικοί (από 1η Σεπτεμβρίου). Σε περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης αυτής έρχεται υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών και  δεν θα καλύπτονται οι ασφαλιστικές εισφορές ωστόσο θα υπάρχει υγειονομική περίθαλψη. Όσον αφορά στις κενές θέσεις – που θα δημιουργηθούν από τις αναστολές συμβάσεων μη εμβολιασμένων εργαζόμενων – θα μπορούν να καλύπτονται με τρίμηνες συμβάσεις εργασίας.

Παράλληλα με την ίδια τροπολογία καθίσταται υποχρεωτική η επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού (ή νόσησης το τελευταίο εξάμηνο) από τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Αυτό εκτιμάται πως μπορεί να είναι και ένας έμμεσος τρόπος να πειστούν περισσότεροι εργαζόμενοι – κυρίως στον ιδιωτικό τομέα – να κάνουν το βήμα και να εμβολιαστούν.

Σύμφωνα με την τροπολογία, εξαιρούνται από την υποχρέωση να εμβολιαστούν όσοι έχουν νοσήσει, για διάστημα έξι μηνών από τη νόσηση και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου.

Σοβαρά ρωτήματα

Ωστόσο, παρά το γεγονός πως η τροπολογία αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα, παραμένουν αναπάντητα σοβαρά ερωτήματα. Το πρώτο αφορά τους εκπαιδευτικούς και το κατά πόσο  τελικά θα επεκταθεί η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού δεδομένου ότι η από τον Σεπτέμβριο που οι μαθητές θα επιστρέψουν στα θρανία, τα κρούσματα σύμφωνα με τους ειδικούς αναμένεται να είναι πολύ υψηλά. Η κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει τη ιθ’εση της προς το παρόν επί του ζητήματος παρά το γεγονός πως τα χρονικά περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα.

Ταυτόχρονα έχει φουντώσει η συζήτηση – με δηλώσεις και κυβερνητικών στελεχών το τελευταίο διάστημα – για το κατά πόσο ο μη εμβολιασμός μπορεί να οδηγήσει σε απόλυση στον ιδιωτικό τομέα.

Όπως φαίνεται πάντως η κυβέρνηση συνεχίζει να έχει ως βασική της προτεραιότητα τη διάσωση του τουρισμού ο οποίος φαίνεται να έχει πληγεί σοβαρά μιας και το κυβερνητικό αφήγημα για ασφαλές καλοκαίρι απέτυχε και η επιβολή περιοριστικών μέτρων αλά Μυκόνου και σε άλλα νησιά/ περιοχές της χώρας βρίσκονται ανά πάσα στιγμή στο τραπέζι.

Πηγή: documentonews.gr

Το The Flag Report, δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το The Flag Report, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Follow us on Twitter
Join our Facebook page