Βρετανοί βουλευτές αντιτίθενται στο σχέδιο της κυβέρνησης για πιστοποιητικά COVID-19

Date: 07/04/2021 Time: 19:05

Του Alexander Zhang

Το σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης να εισαγάγει πιστοποιητικά κατάστασης COVID-19 έχει βρει αντίσταση από βουλευτές ανά το πολιτικό φάσμα.

Σε μια αξιολόγηση που εκδόθηκε την Δευτέρα, η κυβέρνηση ότι θα αρχίσει να δοκιμάζει πιστοποίηση κατάστασης COVID-19 σε ορισμένες περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων εκδηλώσεων, καθώς η Αγγλία σταδιακά εξέρχεται από το κλείσιμο του ιού του ΚΚΚ (Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος).

Η κυβέρνηση είπε ότι πιστεύει πως «η πιστοποίηση κατάστασης COVID-19 θα μπορούσε να έχει έναν σημαντικό ρόλο τόσο εγχωρίως όσο και διεθνώς» ώστε «να επιτρέψει την ασφαλέστερη ανάκτηση κάποιων ελευθεριών».

Η Ομάδα Ανάκαμψης COVID (CRG), μια ομάδα βουλευτών Τόρυ που είναι σκεπτικοί για τα κλεισίματα COVID-19, είπε ότι «το Κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει» αν η κυβέρνηση θέλει να εισαγάγει πιστοποιητικά COVID-19.

«Προσπαθώντας να το κάνουν από την πίσω πόρτα συνδέοντάς το με κανόνες κοινωνικής απόστασης, αυτό δεν είναι αποδεκτό», είπε ο πρόεδρος της CRG Μαρκ Χάρπερ στο Τουίτερ.

Οι Σοσιαλδημοκράτες επίσης επανέλαβαν την αντίθεσή τους στην ιδέα.

«Δίνοντας δοκιμές σε κάρτες ταυτοποίησης COVID αυτή η κυβέρνηση πρόκειται να ζημιώσει επιχειρήσεις και τις ελευθερίες μας. Οι @LibDems είναι σαφείς, θα αντιταχθούμε σε αυτά τα ανελεύθερα, μη εφαρμόσιμα, και αχρείαστα σχέδια», είπε ο Εντ Ντέιβυ, επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, στο Τουίτερ.

Ο Τζόναθαν Άσγουορθ, υπεύθυνος θεμάτων υγείας για την αξιωματική αντιπολίτευση των Εργατικών, είπε ότι δεν θα υποστηρίξει τέτοια πιστοποιητικά για καθημερινές δραστηριότητες.

«Δεν πρόκειται να υποστηρίξω ένα μέτρο που – εδώ στην εκλογική μου περιφέρεια του Λέστερ – αν κάποιος θέλει να πάει στο Next ή στο H&M να πρέπει να δείξει ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού στο τηλέφωνό του», είπε στο πρόγραμμα BBC Breakfast την Τρίτη.

Ο υπουργός Διανομής Εμβολίων Ναντίμ Ζαχάουι υπερασπίστηκε την ιδέα, λέγοντας: «Είναι μόνο υπεύθυνο όπως βλέπουμε πως συμπεριφέρεται αυτός ο ιός, όπως βλέπουμε πως άλλες χώρες χρησιμοποιούν τεχνολογία για να διασφαλίσουν ότι θα κρατήσουν τον ιό υπό έλεγχο, τότε θα πρέπει να κοιτάξουμε το ίδιο θέμα.»

Η κυβέρνηση είπε σε συνέντευξη ότι άλλες χώρες ήδη αναπτύσσουν συστήματα πιστοποίησης, όπως το «Green Pass» του Ισραήλ και το «ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Ζαχάουι είπε στο Sky News ότι το σύστημα θα σχεδιαστεί ώστε να μην είναι μεροληπτικό, υπονοώντας ότι θα εμπεριέχει δεδομένα από εξετάσεις COVID-19, όχι μόνο πιστοποίηση εμβολιασμού. Αλλά πρόσθεσε ότι δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση, και ότι οι βουλευτές θα ψηφίσουν το σχέδιο.

Την προηγούμενη εβδομάδα, δεκάδες Βρετανοί βουλευτές ανά το πολιτικό φάσμα ενώθηκαν στην αντίθεσή τους προς την πιθανή εισαγωγή πιστοποιητικών κατάστασης COVID-19.

Ο σερ Κηρ Στράμερ, επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης του κόμματος Εργατικών, είπε σε συνέντευξη εφημερίδας ότι η απαίτηση διαβατηρίων εμβολιασμού για κοινωνικές δραστηριότητες θα ήταν ενάντια στο «βρετανικό ένστικτο».

Ο σερ Γκράαμ Μπρέιντυ, πρόεδρος της Επιτροπής 1922 των μη προβαλλόμενων Συντηρητικών βουλευτών, αποκάλεσε την πιστοποίηση COVID-19 «διχαστική και μεροληπτική».

Αντιπρόσωποι του βρετανικού κλάδου των παμπ έγραψαν επίσης στον Τζόνσον για να εκφράσουν την «οργή» τους στην ιδέα εισαγωγής πιστοποίησης COVID-19 σε χώρους εστίασης.

«Αυτό θα μπορούσε να αποτρέψει εκατομμύρια νέους να επισκεφθούν την παμπ για μήνες, εκτός κι αν εξετάζονταν εκ των προτέρων», είπαν.

 Το Reuters συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Πηγή: theepochtimes.gr

Το The Flag Report, δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το The Flag Report, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Follow us on Twitter
Join our Facebook page