Βρετανική μελέτη: Οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν εύκολα την μετάλλαξη Δέλτα

Date: 30/10/2021 Time: 17:14

Του Jack Phillips

Η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί εύκολα να μεταδοθεί από τους εμβολιασμένους στις επαφές τους, σύμφωνα με μια πρόσφατη βρετανική μελέτη, αν και οι επιστήμονες τόνισαν ότι αυτό δεν αποδυνάμωνε τη σημασία του εμβολιασμού για τη μείωση του κινδύνου σοβαρής ασθένειας από COVID και πρόσθεσαν ότι απαιτείται μία ενισχυτική δόση.

Μια μελέτη διάρκειας ενός έτους από το Imperial College του Λονδίνου που δημοσιεύτηκε στο The Lancet την Πέμπτη διαπίστωσε ότι η μετάλλαξη Δέλτα εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά μεταδοτική στον εμβολιασμένο πληθυσμό.

«Διεξάγοντας επαναλαμβανόμενες και συχνές δειγματοληψίες από επαφές κρουσμάτων COVID-19, διαπιστώσαμε ότι τα εμβολιασμένα άτομα μπορούν να κολλήσουν και να μεταδώσουν τον ιό στα οικογενειακά τους μέλη, συμπεριλαμβανομένων των εμβολιασμένων μελών», δήλωσε η Δρ. Ανίκα Σινγκαναγκάμ (Anika Singanagam) συν-επικεφαλής της μελέτης.

Η Σινγκαναγκάμ πρόσθεσε ότι τα ευρήματα, παρέχουν κάποια εικόνα για τον λόγο που η μετάλλαξη Δέλτα «συνεχίζει να προκαλεί υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων COVID-19… ακόμη και σε χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού».

Μια ανάλυση διαπίστωσε ότι το ιικό φορτίο μειώθηκε πιο γρήγορα για όσους εμβολιάστηκαν σε σύγκριση με εκείνους που δεν εμβολιάστηκαν, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ωστόσο, τα επίπεδα μόλυνσης από τον ιό του ΚΚΚ, που προκαλεί η COVID-19, σε εμβολιασμένα άτομα ήταν παρόμοια με αυτά των μη εμβολιασμένων ατόμων, προσθέτοντας ότι αυτός μπορεί να είναι και ο λόγος για τον οποίο η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να εξαπλωθεί παρά τον εμβολιασμό.

Επειδή η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να εξαπλωθεί εύκολα μεταξύ των εμβολιασμένων ατόμων, ένας άλλος ερευνητής που συμμετείχε στη μελέτη, ο Δρ. Ατζίτ Λαλβάνι (Ajit Lalvani), υποστήριξε ότι είναι απαραίτητο οι άνθρωποι να κάνουν το εμβόλιο ή την αναμνηστική δόση για τη μείωση των σοβαρών συμπτωμάτων της COVID-19.

«Διαπιστώσαμε ότι η ευαισθησία στη μόλυνση αυξήθηκε ήδη μέσα σε λίγους μήνες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου… επομένως θα πρέπει να λάβουν άμεσα την αναμνηστική δόση όσοι είναι να την κάνουν», είπε ο Λαλβάνι.

Η μελέτη συμπεριέλαβε 621 συμμετέχοντες. Διαπιστώθηκε ότι από τις 205 επαφές ανθρώπων που είχαν προσβληθεί από την παραλλαγή Δέλτα, το 38%, από εκείνους που ήταν ανεμβολίαστοι, βρέθηκαν θετικοί στον νέο κορονοϊό. Μεταξύ των εμβολιασμένων, θετικοί βρέθηκαν το 25%.

Η ανοσία από τον πλήρη εμβολιασμό μειώθηκε επίσης σε μόλις τρεις μήνες, σύμφωνα με την έρευνά τους.

Ωστόσο, εν μέσω της ώθησης για εμβολιασμό μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού, ορισμένοι ανοσολόγοι και γιατροί υποστήριξαν ότι η φυσική ανοσία χρειάζεται περισσότερη έρευνα και θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στη λήψη αποφάσεων.

Ο Στιβ Τέμπλετον (Steve Templeton), ανοσολόγος στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα, έγραψε ότι «το κλειδί για τον τερματισμό της πανδημίας ήταν πάντα το ανοσοποιητικό σύστημα».

«Το γεγονός ότι τόσοι πολλοί έχουν αναρρώσει από τη μόλυνση λόγο της ισχυρής τους ανοσίας αναμφισβήτητα έχει αποδειχθεί ότι είναι καλό», είπε στις 22 Οκτωβρίου σε ένα άρθρο, προσθέτοντας ότι «φαίνεται ότι υπάρχει μια τάση για την ακύρωση του όρου «φυσική ανοσία», ένας ισχυρισμός ότι οι εμβολιασμένοι πρέπει να φοβούνται τους ανεμβολίαστους και μια απροθυμία να αντιμετωπίσουν το κοινό ως ενήλικες που μπορούν να λάβουν αποφάσεις σχετικά με την υγεία τους».

Πηγή: theepochtimes.gr

Το The Flag Report, ως news aggregator, δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το The Flag Report, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Follow us on Twitter
Join our Facebook page