Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ υπερψήφισε την πρόταση Τσίπρα για διαφάνεια στα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης

Date: 25/07/2022 Time: 18:38

Του Άγγελου Προβολισιάνου

Στο πλευρό του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε το ΠΑΣΟΚ αναφορικά με την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα -που απέρριψε η ΝΔ με καθυστέρηση τεσσάρων μηνών- για τη σύσταση κοινοβουλευτικής επιτροπής διαβούλευσης και λογοδοσίας σε σχέση με τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ 2021-2027. «Θετικό ότι το ΚΙΝΑΛ υπερψήφισε» ανέφερε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες το μέλος της αρμόδιας Επιτροπής, Κώστας Ζαχαριάδης, ο οποίος απέδωσε ευθύνες στον Κώστα Τασούλα και τον πρωθυπουργό, επισημαίνοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί να είναι ο «απόλυτος κυρίαρχος στη νομή των πόρων μέσω της Μαξίμου ΑΕ».

«Η πλειοψηφία απέρριψε την πρόταση Τσίπρα για θέσπιση μέσων διαφάνειας και ελέγχου ως προς τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ 2021-2027» σημείωσε αρχικά ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, αφού η συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής ήταν κλειστή και δεν υπήρχε η δυνατότητα δημοσιογραφικής κάλυψης.

Έκανε λόγο δε για «διαδικαστικές προφάσεις» από την πλευρά της πλειοψηφίας, εξηγώντας ότι ο εισηγητής της ΝΔ, Γιάννης Μπούγας, επικαλέστηκε τον προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αλλά και το σχετικό φίλτρο ελέγχου από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει δικαίωμα να δεσμεύσει τους πόρους και τις δυναμικές που προσφέρουν αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία» είπε και διευκρίνισε ότι «δεν ζητάμε να συγκυβερνήσουμε, καθώς η κυβέρνηση έχει την ευθύνη. Ζητάμε, όμως, διαφάνεια και έλεγχο».

Ο κ. Ζαχαριάδης χαρακτήρισε θετική εξέλιξη το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ υπερψήφισε την πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, γνωστοποιώντας ότι αντίστοιχα έπραξε και η Ελληνική Λύση. Παράλληλα, το ΚΚΕ δήλωσε «παρών», ενώ το ΜέΡΑ25 καταψήφισε, καθώς -σύμφωνα με καλά ενημερωμένες κοινοβουλευτικές πηγές- το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη έχει ταχθεί κατά του Ταμείου Ανάκαμψης, κρίνοντας πως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία του Αλ. Τσίπρα έχει «επικοινωνιακή χροιά».

«Ευθύνεται ο Τασούλας, αλλά κυρίως ο Μητσοτάκης»

Ο τομεάρχης της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για «προσωπική και πολιτική» ευθύνη του προέδρου της Βουλής, ωστόσο, εξέφρασε την άποψη ότι το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης ανήκει στον πρωθυπουργό. «Ο Κυρ. Μητσοτάκης θέλει να είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στη νομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης μέσω της Μαξίμου ΑΕ, όπως έλεγε η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά» σχολίασε με νόημα.

«Στηρίζουμε κάθε θετική πρόταση»

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, η εισηγήτρια Ευαγγελία Λιακούλη τόνισε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης πως «το κόμμα μας και ο Νίκος Ανδρουλάκης ζητήσαμε πρώτοι από τις αρχές της χρονιάς σύσταση οργάνου σχεδιασμού και ελέγχου του Ταμείου Ανάκαμψης» και συμπλήρωσε: 

«Κάθε θετική πρόταση στην κατεύθυνση αυτή τη στηρίζουμε. Όμως, απαιτούμε σοβαρότητα διότι κάτι τέτοιο δεν συζητείται σε πέντε λεπτά, σε συνεδρίαση της τελευταίας στιγμής πριν κλείσει η Βουλή. Όμως και πάλι, όπως επανειλημμένα ζητάμε από τον Γενάρη, τη δημιουργία οργάνου σχεδιασμού και γι΄ αυτό λέμε “ναι” με επιφύλαξη».

Υπενθυμίζεται ότι η Κουμουνδούρου είχε ήδη εκδώσει ανακοίνωση με την οποία καλούσε τα κόμματα του προοδευτικού χώρου να πάρουν θέση μετά την απόρριψη της πρότασης του κ. Τσίπρα από τη ΝΔ.

Πηγή: documentonews.gr

Το The Flag Report, ως news aggregator, δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το The Flag Report, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Follow us on Twitter
Join our Facebook page

Share to...