Το καθεστώς Ομπάμα πίσω από τη βιομηχανία παραπληροφόρησης των ΜΜΕ

Date: 26/10/2023 Time: 10:24

Του Jan Jekielek

Ανακριβείς αναφορές των μέσων ενημέρωσης έχουν τροφοδοτήσει τη φλόγα του διχασμού όσον αφορά τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς εν μέσω σύγχυσης σχετικά με μια έκρηξη σε νοσοκομείο της πόλης της Γάζας.

Αφού Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν τον ισχυρισμό του Ισραήλ ότι είναι αθώο σχετικά με την έκρηξη, μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία που βασίστηκαν στην εκδοχή της Χαμάς για τα γεγονότα -όπως οι New York Times- αναγκάστηκαν να εκδώσουν διορθώσεις, έστω αθόρυβα και απρόθυμα.

Όσοι περιμένουν μια ειλικρινή συγγνώμη μπορεί να απογοητευτούν, καθώς σύμφωνα με τον ερευνητή δημοσιογράφο και συγγραφέα Λι Σμιθ, τα μέσα ενημέρωσης είναι εδώ και χρόνια συνένοχα σε μια μηχανή προπαγάνδας που έχει σχεδιαστεί για να «αποπροσανατολίσει και να αποθαρρύνει» το κοινό.

«Για τους περισσότερους ανθρώπους, για την ακρίβεια, στη Δεξιά, η πρώτη τους επαφή με την πραγματική παραπληροφόρηση, τις πραγματικές επιχειρήσεις πληροφόρησης ήταν η παρακολούθηση των όσων συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή από τις αρχές του 21ου αιώνα», δήλωσε ο κ. Σμιθ στην εκπομπή “American Thought Leaders” του EpochTV στις 20 Οκτωβρίου.

Από τον πόλεμο στο Ιράκ μέχρι τον πόλεμο του Λιβάνου το 2006 και τώρα τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, ο κ. Σμιθ σημείωσε ότι ο πόλεμος της πληροφόρησης είναι μια βασική τακτική που χρησιμοποιούν τα μαχητικά καθεστώτα στη Μέση Ανατολή για να κάμψουν την υποστήριξη προς τους εχθρούς τους.

Ωστόσο, υποστήριξε ότι ήταν η κυβέρνηση Ομπάμα που δημιούργησε σκόπιμα φερέφωνα όργανα των μέσων ενημέρωσης για να πλασάρει την πυρηνική της συμφωνία με το Ιράν σε ένα δύσπιστο αμερικανικό κοινό. Και αυτή η επικοινωνιακή υποδομή, κατηγόρησε, χρησιμοποιείται τώρα για τη διάδοση της παραπληροφόρησης σχετικά με τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

Απόηχοι του παρελθόντος

Ο κ. Σμιθ σημείωσε ότι όταν η κυβέρνηση Ομπάμα συνήψε την αμφιλεγόμενη συμφωνία με το Ιράν το 2015, οι περισσότεροι Αμερικανοί ήταν εναντίον της.

«Γνωρίζουμε ότι πήραν ομήρους τους διπλωμάτες μας το 1979», είπε. «Ξέρουμε ότι σκότωσαν Αμερικανούς στο Ιράκ. Ξέρουμε ότι σκότωσαν Αμερικανούς στον Λίβανο το 1982 και είναι υπεύθυνοι για όλους σχεδόν τους θανάτους Αμερικανών στο Ιράκ. … Έτσι, οι περισσότεροι Αμερικανοί βλέπουν αυτή τη συμφωνία με το Ιράν και λένε: “Αυτό φαίνεται τρελό”».

Εκείνη την εποχή, το «Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης» προωθήθηκε από την κυβέρνηση ως μέσο για να εμποδιστεί το Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα. Αλλά σύμφωνα με τον κ. Σμιθ, ο πραγματικός σκοπός της συμφωνίας ήταν ακριβώς το αντίθετο.

«Δεν σχεδιάστηκε ποτέ για να εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει τη βόμβα», υποστήριξε. «Σχεδιάστηκε για να αποκτήσει το Ιράν τη βόμβα και να το νομιμοποιήσει στα μάτια της διεθνούς κοινότητας».

Για να πείσει το κοινό για το αντίθετο, ο κ. Σμιθ είπε ότι η κυβέρνηση βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό σε φιλικούς δημοσιογράφους, δεξαμενές σκέψης και τους λεγόμενους «εμπειρογνώμονες» για να αναμασούν τις θέσεις του Λευκού Οίκου.

«Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε από πίσω του τη δύναμη των μέσων ενημέρωσης -και πάλι, αυτή είναι η επικοινωνιακή υποδομή που είχε δημιουργηθεί τότε. Και αυτό τώρα χρησιμοποιείται για να προωθήσει τα πάντα, από το Russiagate μέχρι την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου».

Επανεξέταση της συμφωνίας με το Ιράν

Ο κ. Σμιθ είπε ότι το μήνυμα που πλασάρουν τώρα τα φερέφωνα όργανα είναι ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στο Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του απέναντι σε αυτό που αποκάλεσε «παθοκρατικό» καθεστώς.

«Δεν μιλάμε για μια ολιγαρχία, δεν μιλάμε για μια δημοκρατία, μια τυραννία, μια μοναρχία», τόνισε.

«Μιλάμε για την κυριαρχία του παθολογικά κακού ή την κυριαρχία του παθολογικού. Και αυτό είναι που βλέπουμε με τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ».

Η χρήση ανθρώπινων ασπίδων από τη Χαμάς, σημείωσε, «είναι αφύσικη – αυτό είναι άρρωστο, είναι παθολογικό». Και ενώ κάποιοι έχουν ζητήσει κατάπαυση του πυρός, αυτή η πορεία, είπε, θα στερήσει τελικά από το Ισραήλ το δικαίωμά του να αμυνθεί από ένα τέτοιο καθεστώς.

«Δεν λέω ότι όλοι γνωρίζουν την κατάληξη αυτού του επιχειρήματος», είπε. «Αλλά εκεί καταλήγει αυτό το επιχείρημα – ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να προστατεύσει το ίδιο του το σπίτι».

Η κυβέρνηση Μπάιντεν, από την πλευρά της, κατέβαλε προσπάθεια να δείξει την υποστήριξή της στο Ισραήλ στρατιωτικά, στέλνοντας πυρομαχικά, αεροσκάφη και αεροπλανοφόρα μετά την επίθεση.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενώθηκε επίσης με αρκετούς παγκόσμιους ηγέτες στις 23 Οκτωβρίου για να επαναλάβει την υποστήριξή του προς το Ισραήλ και το δικαίωμα του έθνους να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Ωστόσο, ο κ. Σμιθ σημείωσε ότι η κυβέρνηση υποτίμησε την πιθανότητα εμπλοκής του Ιράν στην επίθεση, παρά τις αναφορές ότι Ιρανοί αξιωματούχοι ασφαλείας βοήθησαν να σχεδιαστούν όλα αυτά.

«Έχουμε αρχεία για όλα τα είδη συναντήσεων μεταξύ υψηλόβαθμων Ιρανών αξιωματούχων και του ηγέτη της Χαμάς – του Ισμαήλ Χανίγιε – και του ηγέτη της Χεζμπολάχ – του Χασάν Νασράλα – που εκπαίδευαν πράκτορες ειδικά για αυτή την επίθεση με ανεμόπτερα. Είναι πολύ άρρωστο», είπε.

«Και ο λόγος που η κυβέρνηση Μπάιντεν το αποκρύπτει αυτό είναι επειδή η κυβέρνηση Μπάιντεν εξακολουθεί να θέλει να αποκαταστήσει την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν», δήλωσε.

Όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αποσύρθηκε από την πυρηνική συμφωνία, αποκλείοντας το Ιράν και τους πληρεξουσίους του υπέρ της ενίσχυσης των σχέσεων με τους υπάρχοντες συμμάχους της Μέσης Ανατολής μέσω των συμφωνιών του Αβραάμ.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν, υποστήριξε ο κ. Σμιθ, υπονόμευσε αυτή τη συμφωνία με την ελπίδα να «καταρρεύσει» η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και να επιστρέψει το Ιράν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Και αυτοί οι στόχοι, είπε, εγείρουν το ερώτημα γιατί.

«Γιατί η αμερικανική και η ευρωπαϊκή ηγεσία θέλουν να νομιμοποιήσουν το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων ενός παθοκρατικού κράτους; Ξέρουμε ποιοι είναι αυτοί. … Γιατί εξομαλύνουν καθεστώτα όπως της Χαμάς, της Χεζμπολάχ και όπως της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, όταν πρόκειται για άρρωστα και παράλογα πολιτεύματα;»

Φθορά της εμπιστοσύνης

Ενώ τα φερέφωνα των κυρίαρχων μέσων ενημέρωσης μπορούν ακόμη να είναι ενεργά, για πολλούς, η αποτελεσματικότητά τους έχει μειωθεί.

Από την πανδημία COVID-19 μέχρι τις ανησυχίες για την ακεραιότητα των εκλογών και την εργαλειοποίηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, πολλοί Αμερικανοί δεν εμπιστεύονται πλέον τις πηγές που κάποτε θεωρούσαν αξιόπιστες.

Και για τον κ. Σμιθ, αυτή η βαθιά δυσπιστία αποτελεί άλλη μια ανησυχία που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

«Οι άνθρωποι που δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στις πληροφορίες που λαμβάνουν και είναι πρόθυμοι να πιστέψουν τα πάντα έχουν γίνει εξαιρετικά, εξαιρετικά ευάλωτοι», δήλωσε.

«Και αυτό είναι ένα πολύ κακό σημάδι για τη χώρα μας, και πάλι, επειδή είναι μια ένδειξη ότι οι άνθρωποι αισθάνονται ότι δεν έχουν τίποτα για να κρατηθούν. Πιστεύουν ότι τα πάντα για τη χώρα μας, τα πάντα για την πραγματικότητά μας είναι ψεύτικα», είπε. «Αλλά φυσικά, αυτό δεν είναι αλήθεια».

Για να βοηθηθούν αυτοί οι άνθρωποι να διακρίνουν την αλήθεια από τη μυθοπλασία, σημείωσε ο κ. Σμιθ, η κοινωνία πρέπει να επιστρέψει στο να «κοιτάζει τα αληθινά πράγματα και να εξηγεί τα αληθινά πράγματα όπως συμβαίνουν» – χωρίς την πρόσθετη διαστρέβλωση.

Πηγή: theepochtimes.gr

Το The Flag Report, ως news aggregator, δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το The Flag Report, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Follow us on Twitter
Join our Facebook page

Share to...