Το έγκλημα της κυβέρνησης με τους λιγνίτες: Μείωσε κατά 51,4% την παραγωγή σε 24 μήνες – Γιατί τώρα είναι αργά

Date: 07/04/2022 Time: 10:55

Ένα ακόμη θέμα που «θάφτηκε» από τα συστημικά ΜΜΕ είναι η απόφαση της κυβέρνησης να βάλει στον «πάγο» το πρόγραμμα «Green deal» της ΔΕΗ που προέβλεπε  την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και των αντίστοιχων ορυχείων και την ανάδειξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ως τη νέα κυρίαρχη τεχνολογία παραγωγής ενέργειας.

Πρόκειται για μια ξεκάθαρη ομολογία από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι η ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης ήταν πλήρως αποτυχημένη και εξαιτίας της οδηγηθήκαμε σε αυτή την κατάσταση, με την Ελλάδα να έχει το πιο ακριβό ρεύμα στην Ευρώπη και τους πολίτες να παθαίνουν «εγκεφαλικά» αφότου ανοίξουν τον λογαριασμό του ρεύματος.

Την τροποποίηση του προγράμματος απολιγνιτοποίησης ανακοίνωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Κοζάνη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αύξηση της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη την επόμενη διετία, αυξάνοντας την εξόρυξη κατά 50% ώστε να μειωθεί βραχυπρόθεσμα η εξάρτηση από το φυσικό αέριο, αλλά η απόφαση αυτή έχει τεχνικούς περιορισμούς και δεν θα υλοποιηθεί αυτόματα.

Το αναλυτικό πλάνο της απολιγνιτοποίησης της ΔΕΗ περιλάμβανε την απόσυρση λιγνιτικών μονάδων ισχύος περίπου 3,4 GW από το 2019 έως το 2023. Έτσι, η παραγωγή των λιγνιτικών μονάδων έφτασε τα 3,6 τεραβάτ (TWh) το 2021, μειωμένη κατά 10% έναντι του 2020 που ήταν 4,0 TWh. Αντίστοιχα, ο συντελεστής συνολικής διαθεσιμότητας των λιγνιτικών σταθμών έφτασε το 56,67% μειωμένος κατά 8,6 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2020.

Το εν λόγω σχέδιο της απολιγνιτοποίησης επηρέασε σημαντικά τη δραστηριότητα των ορυχείων. Οι δαπάνες επένδυσης της δραστηριότητας ορυχείων για το 2021 ανήλθαν σε 61,4 εκατ. ευρώ περίπου, από 85,9 εκατ. ευρώ περίπου το 2019. Και αυτό αποτυπώθηκε και στις αποκαλύψεις πεδίων λιγνίτη.

Το 2021 οι συνολικές εκσκαφές στα ορυχεία του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας ανήλθαν σε 51,2 εκατ. κυβικά μέτρα, ενώ η παραγωγή λιγνίτη ανήλθε σε 8,6 εκατ. τόνους. Το 2019 οι συνολικές εκσκαφές στα ορυχεία του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας είχαν ανέλθει σε 129,5 εκατ. κυβικά μέτρα, ενώ η παραγωγή λιγνίτη σε 17,7 εκατ. τόνους. Δηλαδή μέσα σε μια διετία η παραγωγή λιγνίτη σημείωσε πτώση κατά 51,4%!

Η ΔΕΗ λοιπόν θα πρέπει να προχωρήσει πρώτα σε παραγωγή λιγνίτη για να μπορέσει να παράξει την ενέργεια που επιθυμεί η κυβέρνηση από το εν λόγω καύσιμο. Και αυτή δεν είναι μια διαδικασία όσο εύκολη υποστηρίζουν κάποιοι. 

Παράλληλα, λόγω της κυβερνητικής απόφασης θα αναστραφεί η τάση μείωσης των εκπομπών CO2 που μειώθηκαν σημαντικά το 2021 λόγω του σχεδίου απολιγνιτοποίησης, μειώνοντας έτσι και την έκθεση της ΔΕΗ στην τιμή των δικαιωμάτων εκπομπής CO2, τα οποία σήμερα διαμορφώνονται στα 77 ευρώ ανά τόνο.

Η έκθεση της ΔΕΗ στον κίνδυνο αύξησης των τιμών δικαιωμάτων εκπομπών CO2 συνδέεται με την ικανότητά της να περνά στους πελάτες της τις αυξήσεις μέσω των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας. Καθώς έχει υιοθετηθεί ένας αυτόματος μηχανισμός (ρήτρα) για τη μεταφορά των αυξήσεων στο κόστος δικαιωμάτων εκπομπών CO2 στα τιμολόγια της Υψηλής Τάσης, το σχετικό κόστος αντισταθμίζεται για τη ΔΕΗ. Αυτό απλά σημαίνει πως την επόμενη διετία οι πελάτες της ΔΕΗ θα τιμολογούνται περισσότερο για δικαιώματα εκπομπών CO2.

Πηγή: pronews.gr

Το The Flag Report, ως news aggregator, δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το The Flag Report, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Follow us on Twitter
Join our Facebook page

Share to...