Το δραστικό περιορισμό της χρηματοδότησης ΜΚΟ από το εξωτερικό, επιδιώκει το Ισραήλ

Date: 26/05/2023 Time: 11:27

Η ισραηλινή κυβέρνηση μελετά σχέδιο νόμου με σκοπό τον δραστικό περιορισμό της χρηματοδότησης μη κυβερνητικών οργανώσεων από το εξωτερικό, ανέφεραν χθες Πέμπτη μέσα ενημέρωσης.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις που λαμβάνουν χρηματοδότηση από το εξωτερικό θα απολέσουν το καθεστώς κοινωφελών ή μη κερδοσκοπικών οργανισμών που απολαύουν, οι δραστηριότητές τους θα πάψουν να είναι αφορολόγητες και θα τους επιβληθεί φορολογικός συντελεστής 65%, σύμφωνα με δημοσιεύματα σε ισραηλινά ΜΜΕ.

Αρκετές οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη χρηματοδότηση από το εξωτερικό και το νομοσχέδιο ενδέχεται να τους καταφέρει μεγάλο πλήγμα, σύμφωνα με την εφημερίδα Haaretz.

Το πλήρες κείμενο αναμένεται να παρουσιαστεί στην αρμόδια υπουργική επιτροπή την Κυριακή προτού κατατεθεί στην Κνέσετ, την ισραηλινή Βουλή.

Σκοπός του είναι να «αποτραπεί το να πάρουν το πάνω χέρι ξένα συμφέροντα», ανέφερε μέσω Twitter ο Αριέλ Κάλνερ, βουλευτής του Λικούντ του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και βασικός εισηγητής του νομοσχεδίου.

Ο κ. Κάλνερ κατηγόρησε χώρες της Ευρώπης πως υπονομεύουν εσκεμμένα τα συμφέροντα του Ισραήλ με τις χρηματοδοτήσεις τους.

Παρόμοιο σχέδιο νόμου που έβαζε στο στόχαστρο οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποσύρθηκε πριν από μερικά χρόνια, εν μέρει λόγω διεθνών πιέσεων.

Το νομοσχέδιο προκαλεί «σοβαρή ανησυχία» σε πολλούς από τους εταίρους του Ισραήλ, υπογράμμισε μέσω Twitter ο πρεσβευτής της Γερμανίας στη χώρα, ο Στέφεν Ζάιμπερτ.

«Οι δραστήριες και ανεμπόδιστες σχέσεις μεταξύ των κοινωνιών των πολιτών έχουν αξία εκ των ων ουκ άνευ στις φιλελεύθερες δημοκρατίες μας. Θα συνεχίσουμε να εγείρουμε το ζήτημα στους ισραηλινούς φίλους μας», πρόσθεσε ο κ. Ζάιμπερτ.

Το σχέδιο νόμου επικρίνουν επίσης οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Γαλλίας.

Ο νέος νόμος αποτελεί μέρος της προγραμματικής συμφωνίας της κυβέρνησης δεξιάς, ακροδεξιάς και υπερορθόδοξων εβραίων υπό τον κ. Νετανιάχου, η οποία ανέλαβε την εξουσία στα τέλη του Δεκεμβρίου και χαρακτηρίζεται η πιο δεξιά στην ιστορία του Ισραήλ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το The Flag Report, ως news aggregator, δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το The Flag Report, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Follow us on Twitter
Join our Facebook page

Share to...