Το Αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης ζητά από το Ανώτατο Δικαστήριο να ανατρέψει την απόφαση περί Twitter και Τραμπ

Date: 25/01/2021 Time: 11:35

Του Μάθιου Βάντουμ

Το Αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο να ανατρέψει μια απόφαση εφετείου που είχε αποφανθεί πως η φραγή επικριτών από τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στην προσωπική ιστοσελίδα του στο Twitter παραβιάζει την Πρώτη Τροπολογία, λέγοντας πως η απόφαση του εφετείου ήταν «βαθιά προβληματική».

Ο αναπληρωτής εισαγγελέας Τζέφρι Γουόλ, υποστήριξε σε μια συμπληρωματική ενημέρωση στις 19 Ιανουαρίου στην υπόθεση Trump v. Knight First Amendment Institute του πανεπιστημίου της Κολούμπια, πως ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, καθώς και μελλοντικοί πρόεδροι και κυβερνητικοί αξιωματούχοι, δεν θα πρέπει να δεσμεύονται από την απόφαση που το Ανώτατο Δικαστήριο θα μπορούσε κάλλιστα να ανατρέψει αν δεν γινόταν θεωρητικής φύσεως, αφού ο Τραμπ δεν έχει πλέον το προεδρικό αξίωμα.

Ο Γουόλ έχει υποστηρίξει στο παρελθόν, πως η ικανότητα του Τραμπ «να χρησιμοποιεί τα εργαλεία του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter… δεν σχετίζεται με το προεδρικό του αξίωμα», ενώ αναφερόμενος σε ένα προηγούμενο δεδικασμένο, προσθέτει πως «η φραγή λογαριασμών τρίτων… είναι μια καθαρά προσωπική ενέργεια που δεν περιλαμβάνει κανένα ‘δικαίωμα ή προνόμιο που δημιουργήθηκε από την Πολιτεία’».

Το 2019 μια ομάδα τριών δικαστών του Εφετείου των ΗΠΑ της 2ης Περιφέρειας, αποφάνθηκε ομόφωνα ότι η χρήση του προσωπικού λογαριασμού του Τραμπ στο Twitter με την ονομασία, @realDonaldTrump, δημιούργησε ένα «επίσημο κανάλι επικοινωνίας».

Ο χώρος σχολίων στον συγκεκριμένο λογαριασμό του Τραμπ ήταν συνεχώς γεμάτος με σχόλια χρηστών, που χλεύαζαν και προσέβαλλαν τον Αμερικανό πρόεδρο χρησιμοποιώντας συχνά αισχρές λέξεις. Ο Τραμπ επέλεξε να φράξει αυτούς τους χρήστες ώστε να μην μπορούν να γράφουν άλλα υβριστικά σχόλια, δυνατότητα που παρέχεται από το Τουίτερ σε κάθε προσωπικό λογαριασμό. Ο πρώην πρόεδρος είχε έρθει σε αντιπαράθεση με την διαχείριση του Twitter πολλές φορές λόγω αυτού.

Ωστόσο, επειδή ο πρόεδρος Τραμπ δημιούργησε κάτι σαν ένα δημόσιο φόρουμ, «δεν του επιτρέπεται να περιορίσει την πρόσβαση χρηστών σε αυτό, με βάση τις πολιτικές απόψεις των χρηστών», αποφάνθηκε το δικαστήριο, προασπίζοντας μια απόφαση του 2018 από την Ναόμι Μπούχβαλντ δικαστή που είχε διοριστεί από την Κλίντον. Η απόφασή της επεκτάθηκε σε όλους τους κρατικούς αξιωματούχους.

Όπως έγραψε η Μπούχβαλντ, «η υπόθεση αυτή απαιτεί από εμάς να αναλογιστούμε εάν ένας αξιωματούχος μπορεί, σύμφωνα με την Πρώτη Τροπολογία να ‘αποκλείσει’ ένα άτομο από τον λογαριασμό του στο Twitter, λόγω των πολιτικών απόψεων που εξέφρασε, και εάν υπάρχει διαφορά λόγω του ότι αυτός ο αξιωματούχος είναι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Η απάντηση και στις δύο ερωτήσεις είναι όχι».

Ο λογαριασμός @realDonaldTrump πληροί τα πρότυπα του Ανωτάτου Δικαστηρίου για καθορισμό ως δημόσιο φόρουμ και η αποτροπή του πολιτικού λόγου αποτελεί διάκριση, προσέθεσε.

«Κανένας κυβερνητικός αξιωματούχος –συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου– δεν είναι υπεράνω του νόμου», συνεχίζει. Προσθέτει πως ο Τραμπ συνήθιζε να κάνει tweet σχετικά με κυβερνητική δραστηριότητα στον λογαριασμό του.»

«Το σχετιζόμενο κοινό μιας απάντησης επεκτείνεται περισσότερο από την έκταση της απάντηση στον αποστολέα του μηνύματος. Ο αποκλεισμός, περιορίζει την ικανότητα ενός αποκλεισμένου χρήστη να μιλήσει σε αυτό το κοινό», γράφει η Μπούχβαλντ.

Αποκαλώντας τις δυσμενείς αποφάσεις για τον Τραμπ «βαθιά προβληματικές», ο Γουόλ υποστήριξε στη νέα του συνέντευξη ότι «ο αποκλεισμός μεμονωμένων συμμετεχόντων δεν ήταν επίσημη κρατική απόφαση που να μπορεί να αποκατασταθεί από το γραφείο του προέδρου».

«Η δύναμη του Twitter να κλείσει μονομερώς τον λογαριασμό @realDonaldTrump [τονίζει] το σφάλμα της 2ης Περιφέρειας στο να θεωρήσει ότι ο λογαριασμός του Τραμπ ήταν ένα “δημόσιο φόρουμ”».

Ο Γουόλ, επικαλούμενος των αποφάσεων του Ανωτάτου Δικαστηρίου του 2017 της υπόθεσης Λούις εναντίον Κλαρκ, έγραψε ότι ο Τραμπ θα σταματήσει να συμμετέχει σε δικαστικές διαφορές μετά την ημέρα ορκωμοσίας, επειδή «οι αποκλεισμένοι χρήστες τον μήνυσαν μόνο υπό την επίσημη ιδιότητά του. Σε ένα πλαίσιο αγωγής κατά επίσημης θέσης, η δικαστική απόφαση που λαμβάνουν οι μηνυτές ‘είναι θεωρητικά μόνον εναντίον του αξιωματούχου, και στην πραγματικότητα είναι εναντίον του αξιώματος του αξιωματούχου’». Αυτό σημαίνει πως όταν ο πρόεδρος Τραμπ αποχωρήσει, ο διάδοχός του «αυτομάτως αναλαμβάνει τον ρόλο του στην δίκη».

Ο Τζαμίλ Τζάφερ, εκτελεστικός διευθυντής του Knight Institute, υποστήριξε σε μια σύντομη ενημέρωση στις 21 Ιανουαρίου, πως ο Τραμπ ήταν ο υπαίτιος της ατυχίας του και ότι η απόφαση της 2ης Περιφέρειας θα πρέπει να παραμείνει αμετάβλητη.

«Οι αιτούντες έχουν δίκιο ότι η υπόθεση δεν έχει πρακτική αξία πλέον, αλλά κάνουν λάθος για τον λόγο», έγραψε ο Τζάφερ.

Ο Τζάφερ ανέφερε πως η υπόθεση είναι θεωρητικής αξίας επειδή ο Τραμπ επανειλημμένα παραβίαζε τους όρους του Twitter για μια περίοδο τεσσάρων ετών επειδή «λειτουργούσε κοντά στα όρια των κανόνων του Τουίτερ».

Πηγή: theepochtimes.gr

Το The Flag Report, δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το The Flag Report, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Follow us on Twitter
Join our Facebook page