Θύελλα αντιδράσεων για το «τσεκούρι» στις συντάξεις

Date: 04/01/2022 Time: 09:36

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η εγκύκλιος Τσακλόγλου, με την οποία η κυβέρνηση περικόπτει χιλιάδες συντάξεις χηρείας, αναπηρίας και διπλές. Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) κάνει λόγο για ληστρική επίθεση στο εισόδημα δεκάδων χιλιάδων συνταξιούχων, που η κυβέρνηση αποφάσισε να πραγματοποιήσει «στα κρυφά», παραμονές Πρωτοχρονιάς!

Το… τσεκούρι στις συντάξεις, που ανέδειξε στο χθεσινό της πρωτοσέλιδο η «δημοκρατία», στηλιτεύουν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η Ελληνική Λύση, με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη να δηλώνει κυνικά ότι απλά εφαρμόζει τον νόμο Κατρούγκαλου. Ο υπουργός, βέβαια, επικαλείται τον νόμο μόνο όταν τον συμφέρει. Παράλληλα θα μπορούσε να φέρει στη Βουλή μία διάταξη που να κλείνει οριστικά το ζήτημα υπέρ των συνταξιούχων, αντί να περικόψει τις συντάξεις σε αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία, εν μέσω υγειονομικής και ενεργειακής κρίσης.

Αναλύοντας την εγκύκλιο, το ΕΝΔΙΣΥ εξηγεί πως οι δικαιούχοι σύνταξης χηρείας θα λαμβάνουν Εθνική Σύνταξη μόνο από τη δική τους. Η σύνταξη χηρείας τους θα υπολογίζεται μόνο ως προς το ανταποδοτικό της σκέλος, αφού θα έχει αφαιρεθεί η Εθνική Σύνταξη, την οποία εφεξής δεν θα δικαιούνται. Πρόκειται για μια δυσμενέστατη εξέλιξη, που αφορά το σύνολο των διπλοσυνταξιούχων. Μάλιστα, στην ίδια εγκύκλιο ορίζεται το «πλαφόν» των 384 ευρώ, που είναι η Εθνική Σύνταξη έπειτα από 20 έτη απασχόλησης.

Αφορά δεκάδες χιλιάδες

Επίσης, στην ίδια εγκύκλιο ορίζεται ότι το μέτρο αυτό επηρεάζει όλες τις συντάξεις τέτοιου τύπου που χορηγήθηκαν από την έναρξη του νόμου Κατρούγκαλου, δηλαδή από τις 13 Μαΐου 2016 και μετά! Άρα αφορά δεκάδες χιλιάδες συντάξεις, που από τον επόμενο μήνα είναι πιθανό να υποστούν σημαντικές περικοπές. Επίσης, επηρεάζει όλες εκείνες τις συντάξεις που πρόκειται να εκδίδονται από εδώ και στο εξής (περίπου 80.000 ανά έτος).

«Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων απαιτεί να ανακληθεί άμεσα η “επίμαχη” εγκύκλιος, που αδικεί κατάφωρα συμπολίτες μας, διότι το υπουργείο κάνει επέκταση παρανόμως στις συντάξεις χηρείας – αναπηρίας της διάταξης που αφορά τον υπολογισμό της Εθνικής Σύνταξης συσσωρευτικά όταν είναι εξ ιδίου δικαιώματος», σημειώνει το ΕΝΔΙΣΥ. «Την ώρα που η κοινωνία δοκιμάζεται, η κυβέρνηση πλήττει συστηματικά τους πιο αδύναμους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τις χήρες και τους ανάπηρους», καταγγέλλει η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου,  τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Από την πλευρά της η Ελληνική Λύση κάνει λόγο για απόφαση άδικη, προσβλητική και εξοντωτική.

Πηγή: newsbreak.gr

Το The Flag Report, ως news aggregator, δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το The Flag Report, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Follow us on Twitter
Join our Facebook page