Θα αγοράζουν τα δάνειά τους σε τιμές… funds! Η Ιταλία κάνει ό,τι δεν έκανε η Ελλάδα, επιτρέποντας στους δανειολήπτες να αποπληρώσουν χρέη που «κοκκίνισαν»

Date: 25/08/2023 Time: 10:00

Αυτό που δεν τόλμησε να κάνει ποτέ η Ελλάδα, παρά τις πιέσεις των δανειοληπτών, αναμένεται να πράξει η γειτονική Ιταλία. Με σχέδιο νόμου που ετοιμάζεται, οι δανειολήπτες θα μπορούν να αγοράσουν τα δάνειά τους, τα οποία έχουν «κοκκινίσει» τα προηγούμενα χρόνια, σε όποια τιμή τα αγοράζουν και τα ξένα funds.

Υπενθυμίζεται πως τα «κοράκια» των «κόκκινων» δανείων αγοράζουν μαζικά από τις τράπεζες δάνεια σε εξευτελιστικά χαμηλές τιμές και, την ίδια ώρα, απαιτούν από τους δανειολήπτες να αποπληρώσουν το σύνολο του δανείου, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη στις πλάτες των πολιτών και των μικρών επιχειρήσεων. Η ιταλική κυβέρνηση επιδιώκει να οριστικοποιήσει ένα νέο πλαίσιο, που θα επιτρέπει σε ιδιώτες και σε μικρές επιχειρήσεις να αποπληρώσουν χρέη που «κοκκίνισαν» τα προηγούμενα χρόνια για ένα κλάσμα της ονομαστικής τους αξίας, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα και ζήτησαν από το Bloomberg να μην κατονομαστούν. Στόχος της γειτονικής χώρας είναι να απλωθεί ένα σημαντικό πλέγμα πάνω από τους δανειολήπτες μετά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που έχουν εκτοξεύσει τις μηνιαίες δόσεις των δανειοληπτών.

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Αξίζει να σημειωθεί πως στη χώρα μας έχουν πωληθεί δάνεια σε funds ακόμα και στο 10% της αξίας τους(!), χωρίς ο δανειολήπτης να έχει το δικαίωμα να πράξει το ίδιο. Δηλαδή, ένα δάνειο των 100.000 ευρώ (που είναι ένα μέσο στεγαστικό δάνειο στην Ελλάδα) το fund το αγόραζε έως και αντί 10.000 ευρώ. Αν ο δανειολήπτης έβρισκε αυτό το ποσό, δεν είχε τη δυνατότητα να πάει στην τράπεζα και να το αγοράσει, δηλαδή να ξεπληρώσει το χρέος του.

Από την πλευρά του, πάντως, το ελληνικό οικονομικό επιτελείο έχει απαντήσει στα δεκάδες ερωτήματα για τους λόγους που δεν επιτρέπεται κάτι αντίστοιχο στη χώρα μας, λέγοντας πως αυτή η διαδικασία θα ενθάρρυνε τους κακοπληρωτές, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα αιτούνταν ένα δάνειο και στη συνέχεια θα το άφηναν να «κοκκινίσει». Στην πορεία θα ζητούσαν από την τράπεζα να το αγοράσουν αντί χαμηλότερου τιμήματος, με αποτέλεσμα να προκληθούν τεράστιες «τρύπες» στους ισολογισμούς των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Κανόνες επαναγοράς

Οι επενδυτές συνήθως αγοράζουν τα δάνεια σε πακέτα μέσω τιτλοποιήσεων -συχνά με κρατική εγγύηση- για ένα κλάσμα της ονομαστικής τους αξίας. Δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, όπως αυτά από πιστωτικές κάρτες, αλλάζουν χέρια για λιγότερο από το 10% της ονομαστικής αξίας τους, ενώ τα χρέη με κάλυψη σε ακίνητα και άλλα χρέη που καλύπτονται από περιουσιακά στοιχεία πωλούνται σε υψηλότερες τιμές, αλλά και πάλι με πολύ σημαντική έκπτωση. Ο νέος νόμος θα επιτρέπει σε Ιταλούς δανειολήπτες με χρέη κάτω των 25.000.000 ευρώ που «κοκκίνισαν» μεταξύ 2015 και 2021 να τα επαναγοράσουν από τα funds που τα εξαγόρασαν από εγχώριες τράπεζες πριν από το τέλος του έτους. Οι οφειλέτες θα πληρώσουν ένα premium 20% επί της τιμής που αγόρασε το fund το δάνειο, σύμφωνα με την πρόταση που παρουσίασε το κόμμα της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι. Υπενθυμίζεται πως η Ιταλία επέβαλε τον προηγούμενο μήνα φόρο στα απροσδόκητα κέρδη τραπεζών. Στο «στόχαστρο» της ιταλικής κυβέρνησης έχουν μπει τα καθαρά έσοδα από τόκους που προέκυψαν από τη διαφορά μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και δανείων.

Πηγή: newsbreak.gr

Το The Flag Report, ως news aggregator, δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το The Flag Report, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Follow us on Twitter
Join our Facebook page

Share to...