Τα νοικοκυριά πετάνε λευκή πετσέτα: Στάση πληρωμών στο ηλεκτρικό ρεύμα, μετά τις αυξήσεις έως και 170%

Date: 31/10/2021 Time: 10:09

«Χιονοστιβάδα» απλήρωτων λογαριασμών καταγράφεται ήδη το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, αφού χιλιάδες νοικοκυριά που είχαν λήξη πληρωμής στα τιμολόγια ρεύματος και φυσικού αερίου, σε ΔΕΗ και ιδιώτες παρόχους, μέχρι τις 20 Οκτωβρίου δεν πλήρωσαν, με αποτέλεσμα να έχει σημάνει συναγερμός στις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «δημοκρατίας», οι απλήρωτοι λογαριασμοί έχουν αυξηθεί πάνω από 30% μόνον το τελευταίο δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου και ακόμη δεν έχει φανεί το παγόβουνο των απλήρωτων λογαριασμών. Ήδη επικρατεί πανικός στα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Ενέργειας, όπου ψάχνουν τρόπους ώστε να ευκολύνουν τους καταναλωτές στην αποπληρωμή των οφειλών τους, αλλά μόνον εύκολο δεν είναι.

nb revma

Οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα κατά το τελευταίο τρίμηνο Αύγουστος – Σεπτέμβριος – Οκτώβριος κυμαίνονται, με βάση στοιχεία της ΕΚΠΟΙΖΩ, από 30% έως 170%. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, δεν προβλέπεται να ανακοπούν, αντίθετα εκτιμάται ότι θα εκτιναχθούν σε μεγαλύτερα ύψη στο πρώτο τρίμηνο του 2022, καθώς, λόγω της αυξημένης ζήτησης τους χειμερινούς μήνες, οι χονδρεμπορικές τιμές παραδοσιακά είναι υψηλότερες από αυτές του φθινοπώρου.

Με δεδομένο τον υπερτριπλασιασμό της μέσης τιμής εκκαθάρισης στην Αγορά Επόμενης Ημέρας στο τετράμηνο Ιούλιος – Οκτώβριος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, αν ένα νοικοκυριό πλήρωσε πέρυσι 100 ευρώ για το ρεύμα και 50 ευρώ για τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΥΚΩ, ΕΤΜΕΑΡ), τώρα με την ίδια κατανάλωση θα πληρώσει 300 + 50, δηλαδή 350 ευρώ, αντί 150 ευρώ.

aerio

Ταμειακές δυσκολίες για Έλληνες παρόχους

Οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις αυξάνονται ανάλογα με τις κιλοβατώρες που καταναλώνονται. Όσο πιο πολλές είναι οι τελευταίες, τόσο πιο μεγάλη προκύπτει και η επιπλέον επιβάρυνση από τις συγκεκριμένες χρεώσεις, που υπολογίζεται σε περίπου 5% επί των συνολικών κιλοβατωρών. Ήδη, πάντως, το δυσμενές περιβάλλον φέρνει μεγάλες ταμειακές δυσκολίες και σε Έλληνες παρόχους, μεγάλους και κυρίως μεσαίους, και υπάρχουν ήδη εταιρίες με επισφάλειες.

Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, το 2020 τον τρέχοντα λογαριασμό αποπλήρωναν οι εννέα στους 10 καταναλωτές, όταν το 2019 το ποσοστό ανήλθε στο 14% των καταναλωτών. Για σχεδόν δύο στους 10 και σε ποσοστό 19,35% ο ανεξόφλητος λογαριασμός ξεπερνούσε τις 30 ημέρες. Οι τρεις στους 10 καταναλωτές της ΔΕΗ αφήνουν απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος για διάστημα από 30 έως 60 ημέρες. Οι λογαριασμοί που παρέμεναν ανεξόφλητοι από 90 έως 180 ημέρες ήταν σε ποσοστό 50% ή ο ένας στους δύο άφηνε την οφειλή για μεγαλύτερο διάστημα.

Πηγή: newsbreak.gr

Το The Flag Report, ως news aggregator, δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το The Flag Report, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Follow us on Twitter
Join our Facebook page