Τα Ellinika Hoaxes και το ΕΛΙΑΜΕΠ χαρακτηρίζουν ως fake news την επιστολή Ντόκου στην Τουρκική Πρεσβεία

Date: 11/04/2021 Time: 10:13

Ισχυρισμός:

Ο ΣΕΑ του πρωθυπουργού Θ.Ντόκος διέρρευσε στη Τουρκία “εμπιστευτική” και “αδημοσίευτη” έκθεση για το πώς θα μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Συμπέρασμα:

Επρόκειτο για ήδη δημοσιευμένο κείμενο εργασίας που ήταν δημόσια διαθέσιμο και προσβάσιμο από τον οποιονδήποτε

Σύμφωνα με δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν, υπήρξε διαρροή εμπιστευτικής έκθεσης για την Τουρκία από τον νυν Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, Θάνο Ντόκο, την εποχή που ήταν Γενικός Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ και συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 2010. Ωστόσο ο εν λόγω ισχυρισμός συνιστά παραπληροφόρηση.

Στα σχετικά δημοσιεύματα διαβάζουμε τα εξής:

Μία όζουσα ατμόσφαιρα κατασκοπείας, εθνικής προδοσίας και διαρροής πολύτιμων στοιχείων προς την Τουρκία περιγράφουν έγγραφα που αποκάλυψε το Wikileaks και φέρνει στην επιφάνεια το Pronews.gr και τα οποία αναφέρονται σε διαρροή εμπιστευτικής έκθεσης για την Τουρκία από τον νυν Εθνικής Ασφαλείας Θάνο Ντόκο την εποχή που ήταν Γενικός Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ και συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 2010! Σύμφωνα με όσα φέρνει στο φως της δημοσιότητας το Wikileas ο Θάνος Ντόκος διέρρευσε μέσω προσωπικού του mail στην τουρκική πρεσβεία στην ΕΕ στις Βρυξέλλες, αδημοσίευτη έκθεση στοιχεία της οποίας φαίνεται να δημοσιεύονται μετά από μερικές εβδομάδες από το ΕΛΙΑΜΕΠ.

[…]Στο mail της τουρκικής πρεσβείας στην ΕΕ στις Βρυξέλλες με ημερομηνία 29 Απριλίου 2010 που έφτασε στον γαμπρό του Ερντογάν διαβάζουμε: 1.Ο Θάνος Ντόκος, Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) έστειλε στην Πρεσβεία μας μέσω e-mail επισυναπτόμενο το άρθρο του μέλους του ΕΛΙΑΜΕΠ κι αν. καθηγητή του πανεπιστημίου Μπίλίκεν Ιωάννη Γρηγοριάδη με τίτλο «Το δόγμα του Νταβούτογλου και η τουρκική εξωτερική πολιτική». Το εν λόγω άρθρο δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2010 (σσ. το ΕΛΙΑΜΕΠ το δημοσίευε τον Μάιο του 2010) ως φύλλο εργασίας του ΕΛΙΑΜΕΠ, τονίζοντας ότι ο συγγραφέας έχει τις δικές του απόψεις….

Τα δημοσιεύματα βασίζονται στο παρακάτω email με ημερομηνία 29 Απριλίου 2010, δημοσιευμένο στο wikileaks.org

1 1

Η πρώτη παράγραφος του email με αποστολέα τον Μεχμέτ Ακίφ Κότς αναφέρει πως ο γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Θάνος Ντόκος, έστειλε στην πρεσβεία μας μέσω email (όπως ισχυρίζεται ο συντάκτης) το άρθρο του Ιωάννη Γρηγοριάδη με τίτλο “The Davutoğlu Doctrine and Turkish Foreign Policy” το οποίο έχει (ήδη) δημοσιευθεί τον Απρίλιο του 2010. Με λίγα λόγια, δεν επρόκειτο ούτε για “εμπιστευτική”, ούτε για “αδημοσίευτη” έκθεση.

Σε νεότερα δημοσιεύματα σχετικά με το θέμα διαβάζουμε:

Ας πάρουμε τα πράγματα όμως από την αρχή, κάποια στιγμή τον Απρίλιο του 2010, ο τότε Γενικός Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ (2006-2019) Θάνος Ντόκος, απέστειλε μία αδημοσίευτη -μέχρι τότε- έκθεση του μέλους του ΕΛΙΑΜΕΠ και καθηγητή του πανεπιστημίου Μπιλκέντ της Άγκυρας & κ.Ιωάννη Γρηγοριάδη με τίτλο «Το Δόγμα Νταβούτογλου και η τουρκική εξωτερική πολιτική» είτε στην τουρκική αντιπροσωπεία στην ΕΕ είτε στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα (σσ. δεν είναι ξεκάθαρο) στην οποία ουσιαστικά γίνεται μία ανάλυση και δίνονται συμβουλές στην Άγκυρα για το πώς θα ταιριάξει τις περιφερειακές της ηγεμονικές επιδιώξεις με την διαδικασία ένταξης στην ΕΕ.  

Στη συνέχεια, στις 29 Απριλίου η έκθεση αυτή παραλαμβάνεται από στέλεχος του τουρκικού υπουργείου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, τον Mεχμέτ Αλί Κοτς ο οποίος συντάσσει ένα mail στο οποίο περιγράφει πως ο Θάνος Ντόκος έστειλε σε τουρκική πρεσβεία (σσ. δεν είναι ξεκάθαρο σε ποια) την έκθεση του ΕΛΙΑΜΕΠ την οποία και επισυνάπτει μαζί με μία μικρή περίληψή της. Το mail αυτό με την επισυναπτόμενη έκθεση το αποστέλλει αμέσως στον ανώτερο του, πρέσβη και υπουργό Ευρωπαϊκών υποθέσεων της Τουρκίας, Φαρούκ Καϊμακτσί. Μάλιστα το αποστέλλει τόσο στο προσωπικό όσο και στο επίσημο mail του. Επίσης το κοινοποιεί σε κάποια άλλα τρία υψηλόβαθμα διπλωματικά στελέχη ένας εκ των οποίων είναι ο Βολκάν Μποζκίρ τότε ΓΓ του υπουργείου και νυν Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ο Καϊμακτσί με τη σειρά του το κοινοποιεί σε άλλους δύο Τούρκους αξιωματούχους, ο ένας εκ των οποίων είναι ο Εγκεμέν Μπαγκίς, στενός σύμβουλος του Ερντογάν, τότε επικεφαλής των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ (μετέπειτα έγινε και υπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων), ο οποίος έχει ασχοληθεί εκτενώς με την Ελλάδα έχοντας κάνει και ουκ ολίγες επιθετικές δηλώσεις.

Ο Μπαγκίς είναι αυτός που στέλνει την έκθεση στον γαμπρό και εξ απορρήτων του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος είναι και ο τελικός αποδέκτης. Αυτός φανταζόμαστε την μεταβίβασε στο γραφείο του Τούρκου προέδρου, καθώς ο ίδιος ανήκει στον στενότατο κύκλο του και έχει λάβει διάφορα πόστα στην κυβέρνησή του (υπ. Οικονομικών, Ενέργειας). Από τον server του γαμπρού υποκλέπτεται από το Wikileaks. Με λίγα λόγια η «έκθεση Ντόκου» πήγε κατευθείαν συστημένη στο γραφείο του Ερντογάν μέσα σε ελάχιστες ώρες.

Στην πραγματικότητα όμως, η εργασία με τίτλο “The Davutoğlu Doctrine and Turkish Foreign Policy” είχε ήδη κυκλοφορήσει την 1η Απριλίου 2010 σύμφωνα με το Research Gate και ήταν προσβάσιμη από τον οποιονδήποτε στην ιστοσελίδα του ΕΛΙΑΜΕΠ, τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν την υποτιθέμενη “διαρροή”.

Στιγμιότυπο οθόνης 2021 04 09 105000 1
Στιγμιότυπο οθόνης 2021 04 09 105106 1

Τέλος, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΛΙΑΜΕΠ:

Σε απάντηση δημοσιεύματος που αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα στις 7 Απριλίου 2021, με θέμα υποτιθέμενη «διαρροή» δήθεν «απόρρητης έκθεσης» του ΕΛΙΑΜΕΠ το 2010 από τον τότε γενικό διευθυντή και νυν Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού κ. Θάνο Ντόκο, το ΕΛΙΑΜΕΠ διευκρινίζει τα ακόλουθα:
Αποτελεί πάγια πρακτική του ΕΛΙΑΜΕΠ, όπως και όλων των ινστιτούτων, να αποστέλλουν τις ηλεκτρονικές εκδόσεις τους στον κατάλογο αποδεκτών, εν προκειμένω χιλιάδες, στους οποίους περιλαμβάνονται και πρεσβείες που έχουν ζητήσει να λαμβάνουν τις δημοσιεύσεις του ΕΛΙΑΜΕΠ. Η εγγραφή στον κατάλογο των παραληπτών του ΕΛΙΑΜΕΠ γίνεται πλέον με απλή συμπλήρωση του ονόματος και email, όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς στην ιστοσελίδα του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Η αποστολή προς όλους των δημοσιεύσεων του ΕΛΙΑΜΕΠ συνοδευόταν στο παρελθόν από μια διαβιβαστική επιστολή γενικού περιεχομένου προς όλους τους παραλήπτες, με μια γενική εισαγωγή από τον τότε Γενικό Διευθυντή. Η εν λόγω ‘απόρρητη έκθεση’ στην οποία αναφέρεται το δημοσίευμα ήταν ένα απλό Κείμενο Εργασίας (The Davutoğlu Doctrine and Turkish Foreign Policy) του καθηγητή Ιωάννη Γρηγοριάδη, που δημοσιεύθηκε από το ΕΛΙΑΜΕΠ, ως Working Paper No 8/2010, τον Απρίλιο 2010. Το Κείμενο Εργασίας μπορεί και μπορούσε πάντα ο καθένας να βρει και να διαβάσει στην ιστοσελίδα του ΕΛΙΑΜΕΠ. Αυτό άλλωστε θα μπορούσε να διαπιστώσει και ο ευφάνταστος συντάκτης του δημοσιεύματος, εάν έκανε τον κόπο να την αναζητήσει. Καμία «απόρρητη έκθεση» λοιπόν, καμία «διαρροή» και καμία συνωμοσία, όπως κάποιοι επιμόνως αναζητούν εκεί που δεν υπάρχουν.

Συμπέρασμα

Με βάση όλα τα διαθέσιμα στοιχεία καθίσταται σαφές πως, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού Θάνος Ντόκος, ουδέποτε έστειλε σε Τούρκους αποδέκτες κάποια “εμπιστευτική” ή “αδημοσίευτη” έκθεση του ΕΛΙΑΜΕΠ. Η αναφερόμενη “απόρρητη έκθεση” ήταν ένα απλό Κείμενο Εργασίας (The Davutoğlu Doctrine and Turkish Foreign Policy) του καθηγητή Ιωάννη Γρηγοριάδη, που δημοσιεύθηκε από το ΕΛΙΑΜΕΠ, ως Working Paper No 8/2010, τον Απρίλιο 2010 και ήταν προσβάσιμο από τον οποιονδήποτε.

Το The Flag Report, έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη στους αναγνώστες του, ότι λειτουργεί ως news aggregator στην ελληνική επικράτεια και συνεχώς τονίζει, ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί για την εγκυρότητα των ρεπορτάζ και της αρθρογραφίας, που δε φέρουν την υπογραφή του.  

Follow us on Twitter
Join our Facebook page