ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ απορρίπτουν το πόρισμα της ΡΑΕ – Καταγγέλλουν συγκάλυψη για τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας

Date: 12/05/2022 Time: 18:15

Συγκάλυψη καταγγέλλουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, απορρίπτοντας το πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) για τα υπερκέρδη των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο παρουσίασε σήμερα στη Βουλή ο πρόεδρος της Αρχής, Αθανάσιος Δαγούμας.

Ο Σωκράτης Φάμελλος επισήμανε ότι η μεθοδολογία που επέλεξε η ΡΑΕ με τη σύγκριση των περιθωρίων κέρδους είναι λάθος, γιατί δεν αποτυπώνονται τα πραγματικά κέρδη που αποκόμισαν οι παραγωγοί από την χονδρεμπορική αγορά.

Ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε ως παραχάραξη την απόπειρα να μειωθούν τα κέρδη της παραγωγής με τις ζημίες της λιανικής, προαναγγέλλοντας ότι θα γίνει σχετική καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς το ευρωπαϊκό δίκαιο επιτάσσει οι δύο δραστηριότητες να είναι εντελώς διακριτές. Ο Σ. Φάμελλος αντιπρότεινε ως μέθοδο υπολογισμού των κερδών τη σύγκριση του πραγματικού κόστους των μονάδων με τη χονδρεμπορική τιμή. «Ξέρουμε ότι υπάρχουν τέτοιοι υπολογισμοί για την περίοδο αναφοράς, γιατί δεν του αξιοποιήσατε;»Ο κ. Φάμμελος κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση μεθοδεύει συγκάλυψη των κερδών των ηλεκτροπαραγωγών και από τη Βουλή.

Από πλευράς του ο Χάρης Καστανίδης χαρακτήρισε το πόρισμα ως «κείμενο συσκότισης και όχι αποκάλυψης», ενώ επέκρινε την παρέμβαση της κυβέρνησης: «Δεν είναι εντολέας σας η κυβέρνηση».

«Η συντριπτική πλειοψηφία των σταθερών τιμολογίων έχουν μετατραπεί σε κυμαινόμενα», είπε ο κ. Καστανίδης, υπενθυμίζοντας ότι η ΡΑΕ έχει καλέσει 12 παρόχους για το θέμα αυτό, συν άλλους 11 παρόχους, γιατί δεν τήρησαν το προβλεπόμενο από τον Κώδικα διάστημα των 60 ημερών, για την προειδοποίηση του καταναλωτή. «Λέτε από τη μία ότι δεν υπάρχει κάτι επιλήψιμο στην αγορά, αλλά από την άλλη καλείτε για εξηγήσεις παρόχους. Κάτι δεν πάει καλά στη λογική».

Πηγή: newsbreak.gr

Το The Flag Report, ως news aggregator, δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το The Flag Report, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Follow us on Twitter
Join our Facebook page