Σύνοδος Κορυφής των BRICS σήμερα στο Πεκίνο με τη συμμετοχή Πούτιν

Date: 23/06/2022 Time: 18:28

Οι ηγέτες από την Βραζιλία (B), τη Ρωσία (R), την Ινδία (I), την Κίνα (C) και τη Νότια Αφρική (S), από τις χώρες δηλαδή της ομάδας που είναι γνωστή με το ακρωνύμιο BRICS, «συναντώνται» σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης, στο Πεκίνο.

Για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, αυτή είναι μάλιστα η πρώτη πολυμερής διεθνής Σύνοδος στην οποία παίρνει μέρος έπειτα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η φετινή συνάντηση των ηγεσιών των χωρών της ομάδας BRICS θα είναι διαφορετική λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία. Υπό αυτό το πρίσμα, αποκτούν όμως πρόσθετο ενδιαφέρον και τα μηνύματα που πρόκειται να σταλούν από εκεί.

Σημειώνεται πως οι χώρες που συμμετέχουν δεν έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, όπως η Δύση, λόγω του πολέμου. Αντιθέτως, Κίνα και Ινδία έχουν αυξήσει τις ποσότητες της ρωσικής ενέργειας που αγοράζουν (πλέον με μεγαλύτερη έκπτωση, εκμεταλλευόμενες τις συνθήκες πίεσης που έχει δημιουργήσει ο πόλεμος για τη ρωσική πλευρά), ενώ η Βραζιλία εισάγει ρωσικά λιπάσματα και η Νότια Αφρική σειρά από ρωσικά εμπορεύματα.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, αξίζει να σημειωθεί πως μεταξύ αυτών των χωρών υπάρχουν και διόλου ευκαταφρόνητες διαφορές, κυρίως στον άξονα Κίνας – Ινδίας, ενώ ο ηγετικός ρόλος που διεκδικεί το Πεκίνο ως η μεγαλύτερη από άποψη μεγεθών δύναμη εντός του συγκεκριμένου κλαμπ δεν γίνεται αυτομάτως αποδεκτός από τα υπόλοιπα μέλη.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ινδία, για παράδειγμα, ανήκει μεν στην ομάδας BRICS μαζί με την Κίνα, αλλά και στην ομάδα Quad (Αυστραλία, Ινδία, ΗΠΑ, Ιαπωνία) κατά της Κίνας.

Αναφορικά με το μέλλον της ομάδας BRICS, υπάρχουν σκέψεις εκείνη να επεκταθεί προσκαλώντας στις τάξεις της και άλλες χώρες (Αργεντινή, Αίγυπτος, Ινδονησία, Καζακστάν, ΗΑΕ, Ταϊλάνδη, Νιγηρία, Σαουδική Αραβία, Σενεγάλη).

Όσο για τον Πούτιν, όλοι πλέον διερωτώνται εάν εκείνος θα αποδεχθεί τελικώς την πρόσκληση να πάρει μέρος στη Σύνοδο της G20 στην Ινδονησία αργότερα μέσα στη χρονιά.

Εν τω μεταξύ, θα έχουν βέβαια προηγηθεί πολλά.

Σημειωτέων πως αυτό το Σαββατοκύριακο (26 – 28 Ιουνίου) λαμβάνει χώρα και η Σύνοδος Κορυφής της ομάδας των G7 στη Γερμανία, στις βαυαρικές Άλπεις.

Με πληροφορίες από Gzero  

Πηγή: kathimerini.gr

Το The Flag Report, ως news aggregator, δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το The Flag Report, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Follow us on Twitter
Join our Facebook page