Στριμώχτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ανακοίνωσε… προσωρινή επιστροφή του λιγνίτη

Date: 06/04/2022 Time: 19:17

Πιεσμένη από την εκρηκτική αύξηση των τιμών της ενέργειας οι οποίες προκλήθηκαν όχι μόνο από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και από τις αποτυχημένες πολιτικές που εφάρμοσε, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη οπισθοχωρεί στο θέμα της παραγωγής του λιγνίτη.

Ο πρωθυπουργός ο οποίος βρέθηκε στα εγκαίνια του φωτοβολταϊκού πάρκου των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη, ανακοίνωσε ότι η λειτουργία λιγνιτικών μονάδων – την οποία επιχείρησε «εξαφανίσει» χωρίς να έχει κανένα σχέδιο για την ενέργεια- τελικά θα παραταθεί. Πρόκειται για την παράταση λειτουργίας της μονάδας «Πτολεμαϊδα 5» , ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί και η λειτουργία των μονάδων, στη Μελίτη και στον Άγιο Δημήτριο.

Ο στόχος όπως ανακοίνωσε, είναι να μειωθεί η εξάρτηση της χώρας από το φυσικό αέριο: «Στην τρέχουσα συγκυρία η πολιτική μας οφείλει να είναι ευέλικτη. Για την επόμενη διετία είναι λογικό να αυξήσουμε την παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη, αυξάνοντας κατά 50% την εξόρυξη, για να μειώσουμε την εξάρτηση από το φυσικό αέριο. Η νέα μονάδα της ΔΕΗ Πτολεμαίδα 5 θα λειτουργήσει ως λιγνιτική μέχρι το 2028 και αν χρειαστεί θα παραμείνουν σε λειτουργία μονάδες όπως η Μελίτη και ο ‘Αγιος Δημήτριος 5. Θα αξιολογηθεί ανάλογα με τις ανάγκες, τη διαμόρφωση των τιμών και τη διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για υποκρισία και κροκοδείλια δάκρυα για τον λιγνίτη, σημειώνοντας ότι η απολιγνιτοποίηση έχει δρομολογηθεί εδώ και 10 χρόνια με σταδιακή απόσυρση των παλιών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. «Είναι μύθος η δήθεν βίαιη απολιγνιτοποίηση και ο διαθέσιμος φθηνός λιγνίτης» υποστήριξε στην ομιλία του.

Επιπλέον, αναφερόμενος στην επένδυση των ΕΛΠΕ δήλωσε ότι πρόκειται για ένα «έργο – ορόσημο για τη χώρα, που συμβολίζει τη συνολική αλλαγή στο ενεργειακό και παραγωγικό υπόδειγμα της χώρας». 

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά το δημοσίευμα της Οικονομικής Καθημερινής, στο Μέγαρο Μαξίμου έψαχναν τρόπο να διαχειριστούν την αποκάλυψη ότι στο πλαίσιο του έκτακτου σχεδίου διασφάλισης της ομαλής τροφοδοσίας της χώρας σε ηλεκτρισμό, η ΔΕΗ αποφάσισε τον διπλασιασμό της παραγωγής λιγνίτη, μια απόφαση η οποία κατέρριψε όλους τους κυβερνητικούς χειρισμούς

ΣΥΡΙΖΑ: «Ομολόγησε την αποτυχία του με τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος»

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχτηκε πως οι υπέρογκοι λογαριασμοί ρεύματος φέρουν την υπογραφή του από τη βίαιη απολιγνιτοποίηση» σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως σημειώνει, «ο κ. Μητσοτάκης σήμερα στην Κοζάνη παραδέχτηκε αυτό που ξέρει όλη η χώρα: ότι οι εγκληματικές επιλογές του με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και τη βίαιη και χωρίς σχέδιο απολιγνιτοποίηση οδήγησε στα σημερινά αδιέξοδα. Αφού πολλαπλασίασε την εξάρτηση της χώρας από το φυσικό αέριο και άφησε τα γαλάζια golden boys της ΔΕΗ να στήνουν παιχνίδια κερδοσκοπίας, τώρα τρέχει να αυξήσει την παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη. Οι πολίτες ξέρουν: Οι υπέρογκοι λογαριασμοί στο ρεύμα έχουν την υπογραφή Μητσοτάκη, πλέον το παραδέχεται και ο ίδιος» καταλήγει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Πηγή: newsbreak.gr

Το The Flag Report, ως news aggregator, δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το The Flag Report, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Follow us on Twitter
Join our Facebook page