Η Στρατηγική των ΗΠΑ για τον μετά την Πανδημία κόσμο

Date:03-28-20 Time:23:00

Authored by Muqtedar Khan via cgpolicy.org

Η πανδημία COVID- 19 θα μπορούσε να μεταμορφώσει τον κόσμο. Πολλοί ειδικοί στη γεωπολιτική ανησυχούν, ότι αυτή η κρίση, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη αυτού του αιώνα, έχει τη δυνατότητα να αλλάξει εκ θεμελίων την παγκόσμια τάξη. Επίσης, ορισμένοι υποστηρίζουν, ότι ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες απαρνούνται την παγκόσμια ηγεσία κατά τη διάρκεια της τρέχουσας πανδημίας, η Κίνα τη χρησιμοποιεί για να ενισχύσει τη θέση της ως εναλλακτική χώρα για οικονομική βοήθεια, ιατρική και επιστημονική στήριξη, καθώς και ηγεσίας για πολλά έθνη, συμπεριλαμβανομένων των Δυτικών και ανεπτυγμένων Εθνών, όπως η Ιταλία. Κάποιοι σχολιαστές ισχυρίζονται, ότι η Κίνα χρησιμοποιεί την κρίση για να εκθρονίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη θέση της παγκόσμιας υπερδύναμης.

Ενώ είναι δύσκολο να προβλεφθεί ο συνολικός αριθμός των νεκρών, η κοινωνικοπολιτική αναστάτωση και ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας του κορωνοϊού, ωστόσο ορισμένα πράγματα είναι ήδη προφανή. Οι καταστροφικές συνέπεις του COVID-19, δε θα φανούν ίσως από τον σημαντικό αριθμό των νεκρών, αλλά μάλλον από τις οικονομικές του επιπτώσεις. Θα υπάρξει μία διαρκής παγκόσμια οικονομική ύφεση η οποία θα επηρεάσει ορισμένες χώρες περισσότερο από άλλες. Όλες οι μεγάλες δυνάμεις, οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ευρώπη και η Ρωσία θα φανούν πληγωμένες από την πανδημία, και στη Μέση Ανατολή, το Ιράν – ο μοναδικός αντι-ηγεμονικός παίκτης, θα συρρικνωθεί σίγουρα οικονομικά, αλλά και ως προς την ικανότητά του ως Κράτος. οικονομία και την κρατική ικανότητα. Ενώ η ήπια ισχύς των Ηνωμένων Πολιτειών έχει μειωθεί κατά τη διακυβέρνηση του Τραμπ, η κρίση αμαυρώνει τώρα την εικόνα του Σι Τζινπίνγκ της Κίνας, του Ναρέντρα Μόντι της Ινδίας και άλλων λαϊκιστών ηγετών. Ακόμη και η αύρα της χρηστής διακυβέρνησης και των υποδε

Η μεγάλη αποδιοργάνωση είναι μια μεγάλη ευκαιρία

Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχουν δύο σενάρια για μια μεγάλη στρατηγική των ΗΠΑ. Το πρώτο, θα υποχρεώσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να επενδύσουν στον εαυτό τους, και το δεύτερο, μπορεί να τις εξουσιοδοτήσει να ανακατασκευάσουν μία, πιο φιλική προς τις ΗΠΑ, παγκόσμια τάξη.

Πλέον, η Ουάσινγκτον, αντιμετωπίζει την παγκόσμια πρόκληση της οικονομικής και στρατιωτικής ανόδου της Κίνας. Οι προκλήσεις από πλευράς Ρωσίας και Βόρειας Κορέας είναι περιορισμένες, από γεωγραφική άποψη. Από την άλλη, ο συνδυασμός της πανδημίας του κορωνοϊού και των Αμερικανικών κυρώσεων, καταστρέφουν την οικονομία του Ιράν και μειώνουν την ικανότητα του Ιρανικού κράτους και των πληρεξουσίων του. Το Ιράν, στο εξής, θα παραμείνει ενοχλητικό, αλλά μπορεί να μην αποτελεί απειλή αντάξια μιας μεγάλης στρατηγικής. Αυτό, σημαίνει, ότι το επίκεντρο της γεωπολιτικής διένεξης θα περιοριστεί σε έναν αγώνα ΗΠΑ-Κίνας στο Ασιατικό θέατρο, καθώς και στην παγκόσμια σκηνή.

Ισορροπία δυνάμεων και επιρροής Η.Π.Α.-Κίνας

Το 2015, μια μελέτη του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι η Κίνα θα ήταν μακροπρόθεσμος ανταγωνιστής της υπεροχής των Ηνωμένων Πολιτειών και ζητούσε περισσότερη συνέπεια των Ηνωμένων Πολιτειών στην αύξηση της Κινεζικής ισχύος. Στην ουσία, η μελέτη αυτή, ζητούσε μια Αμερικανική μεγάλη στρατηγική που θα επικεντρωνόταν στην πρόκληση της αυξανόμενης οικονομικής και παγκόσμιας επιρροής της Κίνας. 

Η Κίνα, επιδιώκει τελικά, όχι μόνο να εξασφαλίσει την ηγεμονία της στην Ασία, αλλά και να αντικαταστήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες στην παγκόσμια σκηνή. Επιδιώκει επίσης, να αντικαταστήσει το μοντέλο της φιλελεύθερης δημοκρατίας με τον καπιταλιστικό αυταρχισμό, ως επιθυμητό μοντέλο διακυβέρνησης μέσω του παραδείγματος της. Ήδη παρατηρούμε την παγκόσμια υποχώρηση της δημοκρατίας, καθώς όλο και περισσότεροι παγκόσμιοι ηγέτες επιθυμούν το είδος της εξουσίας που έχει ο Σι. 

Η πανδημία του κορωνοϊού θα μεταβάλει σίγουρα την ισορροπία της οικονομικής και ήπιας ισχύος τόσο για τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και για την Κίνα. Μπορεί να προκύψει ένα από τα δύο σενάρια, που αναφέρονται παρακάτω. Στο πρώτο, Κίνα υποφέρει λιγότερο από τις Ηνωμένες Πολιτείες και μειώνει το χάσμα μεταξύ των ικανοτήτων και της επιρροής των δύο εθνών.

Στο δεύτερο σενάριο, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποφέρουν λιγότερο από την Κίνα και αποκτούν την ευκαιρία να ανοικοδομήσουν την παγκόσμια τάξη, έτσι ώστε η Κίνα, να είναι πιο πειθήνια στη δημοκρατία, να σέβεται τα συμφέροντα των Η.Π.Α. και να στηρίζει την ηγεσία της Ουάσιγκτον.

Πρώτο σενάριο: Πολλοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι βρισκόμαστε ήδη σε παγκόσμια ύφεση και προβλέπουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα δουν μια καθοδική μείωση του ΑΕΠ από 6% σε 24% το δεύτερο τρίμηνο και 10% στη συνέχεια. Μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να ανακάμψουν από αυτήν την οικονομική ύφεση. Δεδομένης της κατασκευαστικής ισχύος της Κίνας και της δυνητικά τεράστιας εγχώριας αγοράς, είναι πιθανό η Κίνα να ανακάμψει ταχύτερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η υγειονομική περίθαλψη στο 18%, ήταν η μεγαλύτερη συνιστώσα του Αμερικανικού ΑΕΠ πριν τον κορωνοϊό και η μεταποίηση ήταν στο 11%. Το κενό αυτό θα αυξηθεί. Το χειρότερο σενάριο είναι ότι η Αμερικανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 24%. Σε αυτήν την περίπτωση, οι ΗΠΑ θα αναγκαστούν να είναι αμυντικές, ενώ η Κίνα θα ανακάμψει ταχύτερα – υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι οι Κινεζικές εξαγωγές επανέρχονται στο διαδίκτυο – και θα μειώσει ταχέως το υφιστάμενο οικονομικό, επιστημονικό και στρατιωτικό χάσμα μεταξύ της ιδίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δεύτερο σενάριο: Εάν οι αρνητικές προβλέψεις είναι λάθος και οι Ηνωμένες Πολιτείες βγουν από τη σκιά της πανδημίας μέχρι το τέλος του Καλοκαιριού, η Ουάσιγκτον θα έχει το πλεονέκτημα. Η ζημιά δε θα περιοριστεί μόνο στο δεύτερο τρίμηνο, αλλά τα οικονομικά μέτρα που θα ληφθούν για τη διάσωση των μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων (που αναμένεται να υπερβούν το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια), η εισροή μετρητών στην οικονομία (ήδη στα 4 τρισεκατομμύρια δολάρια) και το προτεινόμενο πακέτο κινήτρων, θα δώσουν ώθηση για ταχύτερη οικονομική ανάκαμψη. Αυτό το σενάριο θα μπορούσε να δει την ισορροπία της αλλαγής ισχύος σημαντικά προς όφελος των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτό θα επέτρεπε στην Ουάσιγκτον να αναπτύξει μια πιο επιθετική μεγάλη στρατηγική, ιδίως προς την Κίνα, η οποία επί του παρόντος πλήττεται, με μείωση της παραγωγής κατά 13,5% και της απασχόλησης, σε ιστορικά υψηλό επίπεδο 6,2%. 

Η πανδημία του κορωνοϊού πρόκειται να προκαλέσει μεγάλη διαταραχή στην παγκόσμια τάξη. Ανεξάρτητα από το πώς φαίνεται ο κόσμος από την άλλη πλευρά του, οι Αμερικανοί πολιτικοί στοχαστές, πρέπει να οξύνουν τα εργαλεία τους για να χαράξουν μία κατάλληλη μεγάλη στρατηγική.

Ο Δρ. Muqtedar Khan είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Delaware και Ανώτερος Συνεργάτης στο Κέντρο Παγκόσμιας Πολιτικής. Ο καθηγητής Khan είναι ο ακαδημαϊκός διευθυντής του Αμερικανικού Ινστιτούτου Εξωτερικής Πολιτικής (SUSI) του υπουργείου Εξωτερικών.

Follow us on twitter.
Join our facebook page.

Share to...