Σοκαριστικές καταγγελίες για κακοποίηση από 22 αθλητές της ενόργανης γυμναστικής

Date: 07/04/2021 Time: 13:03

Συστηματικά σωματικά βασανιστήρια, σεξουαλική βία, αλλά και σεξουαλικές παρενοχλήσεις καταγγέλλουν 22 αθλητές της ενόργανης γυμναστικής, με επιστολή που έστειλαν στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στην επιστολή, την οποία έφερε στο φως η Εφημερίδα των Συντακτών, οι αθλητές περιγράφουν «κολαστήριο», με περιστατικά τα οποία ξεκινούν από το 1985: σκληρές τιμωρίες στα όρια του βασανισμού, υποχρεωτική αφαγία που ανάγκαζε τα παιδιά να ψάχνουν τροφή στα σκουπίδια, ψυχική βία, καθώς και συμπεριφορές που αγγίζουν τα όρια της σεξουαλικής παρενόχλησης. Σε πολλές περιπτώσεις, τα θύματα ήταν ανήλικα παιδιά, ακόμα και 5-10 ετών.

Η καταγγελία είναι επώνυμη, αλλά τα ονόματα των αθλητών δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την καταγγελία, «οι προπονητές για να συνετίσουν τους αθλητές και αθλήτριες τους χτυπούσαν με σφαλιάρες στο πρόσωπο και στο σώμα, καθώς επίσης με κλωτσιές, σπρωξίματα και κάθε είδους άλλα χτυπήματα. Άρπαζαν από τα μαλλιά τα κοριτσάκια και τα έσερναν από το σημείο προσγείωσης μέχρι το σημείο εκκίνησης για να επαναλάβουν το πρόγραμμά τους, ενώ αυτά έκλαιγαν ασταμάτητα…. Ανάγκαζαν τους αθλητές να εκτελούν ασκήσεις με τραυματισμούς, ακόμα και σπασμένα πόδια…. Έβαζαν τον έναν αθλητή να χτυπάει τον άλλον, για να μη το κάνουν οι ίδιοι».

Επίσης, τονίζεται ότι οι προπονητές εκτόξευαν αντικείμενα στα παιδιά, ενώ είχαν τον απόλυτο έλεγχο και στην διατροφή τους, με αποτέλεσμα κάποιοι αθλητές να υποσιτίζονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάποιοι από αυτούς έψαχναν τα σκουπίδια στα ξενοδοχεία των αποστολών για να φάνε κάτι παραπάνω. Στην επιστολή αποκαλύπτεται ότι υπήρχαν απειλές αποκλεισμού καθώς και χρηματικά πρόστιμα στις αθλήτριες και τους αθλητές που δεν έφταναν στο επιθυμητό σημείο απόδοσης. Οι μέθοδοι απώλειας βάρους περιγράφονται ως επικίνδυνες: εμετοί, χάπια, πολύωρη παραμονή στη σάουνα κ.ο.κ.

«Οι αθλήτριες υποχρεώνονταν να κάνουν σπαγκάτο ακουμπώντας με το γεννητικό τους όργανο την παλάμη του προπονητή, με πρόσχημα την βελτίωση της ευλιγσίας. Τραβούσαν τα μικρά κορίτσια από το αιδοίο με δύναμη για να τους δείξουν “πως να κάνουν σωστά την άσκηση”. Υπήρξαν επίσης περιπτώσεις που η παρενόχληση ήταν έξω από τα όρια της προπονητικής διαδικασίας. Πρόσωπα παρενοχλούσαν σεξουαλικά ανήλικα παιδιά και τα συμβούλευαν να το κρατήσουν μυστικό. Όλο αυτό έφτασε σε σημείο εμμονής, με τα παιδιά να κρύβονται και να κλειδώνονται όπου μπορούσαν για να αποφύγουν τα άτομα αυτά».

Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι «οι προπονητές υποχρέωναν τον αθλητή ή την αθλήτρια να μείνει με τα εσώρουχα στην προπόνηση, ως μορφή «τιμωρίας» για την λανθασμένη εκτέλεση κάποιας άσκησης. Δεν ήταν επίσης λίγες οι φορές που δεν επέτρεπαν σε μικρά παιδιά να πάνε στην τουαλέτα, με αποτέλεσμα να κάνουν πάνω τους την ανάγκη τους και να μένουν έτσι σε όλη την διάρκεια της προπόνησης, ώστε να «συνετιστούν».

Οι αθλητές ζητούν από την Πολιτεία να αντιμετωπίσει το ζήτημα με σοβαρότητα, ώστε να προστατευτούν οι αθλητές από το απάνθρωπο «σύστημα προπόνησης» που περιγράφουν, αλλά και οι αξίες που εκπροσωπεί ο αθλητισμός.

Πηγή: documentonews.gr

Το The Flag Report, δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το The Flag Report, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Follow us on Twitter
Join our Facebook page