Ψάχνουν για εισαγωγή ψηφοφόρων… «Όχι» στο φράχτη στον Έβρο, λένε τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ!

Date: 01/04/2023 Time: 11:11

Σε μπαράζ δηλώσεων έχουν προβεί τις τελευταίες ώρες στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατά της επέκτασης του φράχτη στον Έβρο σε όλο το μήκος των χερσαίων συνόρων.

Γα σήμερα είχε προγραμματιστεί η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην περιοχή του Έβρου, συνοδευόμενος από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο. Το απόγευμα της Παρασκευής ο πρωθυπουργός θα υπογράψει τη σύμβαση κατασκευής – επέκτασης του φράχτη και συνοδών έργων, κατά μήκος της ελληνοτουρκικής μεθορίου στην περιφερειακή ενότητα Έβρου.

Την ίδια ώρα ωστόσο, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει διαφορετική άποψη για το συγκεκριμένο έργο με ολοένα και περισσότερα στελέχη του να δηλώνουν την αντίθεσή τους και να σημειώνουν πως το μεταναστευτικό δεν αντιμετωπίζεται με φράχτες.

Ο Βούτσης μίλησε για διαφιλονικούμενες περιοχές στον Έβρο

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης μιλώντας σήμερα στο OPEN, σημείωσε πως το μεταναστευτικό δεν αντιμετωπίζεται με φράχτες ενώ συντάχθηκε και με την τροπολογία Παπαδημούλη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η οποία στόχο είχε να μπλοκάρει την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την ανέγερση του έργου.

«Είμαστε σαφείς για το ότι μπορεί να υπάρχει -και το είχαμε πει προ τριετίας- για ορισμένα σημεία και μάλιστα διαφιλονικούμενα, φράχτης στα σύνορα μας», ανέφερε ο κ. Βούτσης στο Open. Όμως, όπως υποστήριξε, το μεταναστευτικό πρόβλημα δεν είναι αντιμετωπίσιμο με φράκτες.

«Δεν αποτρέπεται ή δεν αντιμετωπίζεται -εγώ λέω δεν αντιμετωπίζεται, γιατί δε συμφωνώ με το αποτρέπεται- το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα που και λόγω κλιματικής κρίσης, τα επόμενα χρόνια θα είναι κολοσσιαίο για την Ευρώπη, με φράχτες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για την τροπολογία που κατέθεσε ο Δημήτρης Παπαδημούλης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για την απαγόρευση χρηματοδότησης φρακτών στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Βούτσης σημείωσε ότι το ψήφισμα «έλεγε ότι δεν αντιμετωπίζεται το μεταναστευτικό ζήτημα με χρηματοδοτήσεις πάνω στο να χτίζονται φράχτες, που είναι σωστή γραμμή».

Παράλληλα, κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση για την πολιτική της στο μεταναστευτικό, λέγοντας ότι σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα, που θα σφραγίσει τον 21ο αιώνα, προσπαθεί κάποιες χώρες να αποτελούν τον φραγμό, την ασπίδα και οι υπόλοιπες να παίρνουν όλο το βάρος.

Κατρούγκαλος: Το μεταναστευτικό δεν λύνεται μόνο με αστυνομικά μέτρα

Για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τον φράχτη στον Εβρο και την επέκτασή του, μετά και την τροπολογία από τον ευρωβουλευτή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Δημήτρη Παπαδημούλη για να μπλοκαριστεί η χρηματοδότηση του έργου από την ΕΕ, μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Status ο πρώην υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος είναι αντίθετος στους φράχτες, είναι η θέση της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτικών δυνάμεων στην Ευρώπη» σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος και παρέπεμψε στη δήλωση το 2018 του Νίκου Δένδια, ο οποίος είχε πει ότι δεν πιστεύει στους φράχτες.

Επισήμανε ότι η ευρωπαϊκή επιτροπή ήταν ανέκαθεν αντίθετη στους φράχτες καθώς δεν πιστεύει στην αποτελεσματικότητά τους για την αποτροπή μεταναστευτικών ροών. Ανέφερε ακόμη πως για το μεταναστευτικό – προσφυγικό πρόβλημα παγκοσμίως έχει αποδειχθεί πως δεν λύνεται μόνο με αστυνομικά μέτρα.

«Δεν είναι ζήτημα κυρίως αστυνομικό, το θέμα του προσφυγικού – μεταναστευτικού. Πρέπει να έχουμε μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, διαφορετική από αυτήν που έχουμε τώρα που ρίχνει όλα τα βάρη στις χώρες τις συνοριακές, στις χώρες – πύλες της Ευρώπης», υπογράμμισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Να μην επεκταθεί ο φράχτης του Έβρου» ζητά ο Γιάννης Μουζάλας

Αντίθετος με την επέκταση του φράχτη στον Έβρο εμφανίστηκε ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

«O φράχτης δεν είναι αυτό το μέσο, το οποίο θα σταματήσει. Είναι μια φενάκη να πιστεύει κανείς ότι θα σταματήσει η μετανάστευση και το προσφυγικό κύμα. Αντίθετα, θα βρουν αλλού διεξόδους» είπε ο κ. Μουζάλας, μιλώντας στην τηλεόραση του One.

Ερωτηθείς για το εάν πρέπει ο φράχτης στον Έβρο να επεκταθεί, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Η δική μου άποψη θα ήταν, να μην (σ.σ. επεκταθεί). Με ρωτάτε το τι θέλω, θα σας έλεγα να μην. Αν με ρωτάτε από τη στιγμή που υπάρχει θα το γκρεμίσετε; Θα σας έλεγα ότι η πολιτική μου δεν αφορά μονάχα τη θέληση μου, αφορά τις συγκεκριμένες συνθήκες κάθε φορά».

Ωστόσο, υπενθύμισε ότι «την προηγούμενη φορά που γίναμε Κυβέρνηση, δεν γκρεμίσαμε τον προϋπάρχοντα φράκτη».

Πηγή: stoxos.gr

Το The Flag Report, ως news aggregator, δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το The Flag Report, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Follow us on Twitter
Join our Facebook page

Share to...