Πούτιν και ανώτατη διοίκηση έχουν μεταφερθεί στα πυρηνικά καταφύγια. Στο χείλος του γκρεμού η ανθρωπότητα από τον τρελό Μπάιντεν

Date: 31/03/2022 Time: 18:47

Να λοιπόν, που δικαιωνόμαστε ξανά για το ρεπορτάζ μας. Στις 18/03, σε άρθρο μας «εκκενώνουν την Μόσχα οι Ρωσικές ελίτ;», μεταφέραμε την πληροφορία ότι υπάρχει μυστήριο με τις πτήσεις των κυβερνητικών και VIP ρωσικών αεροπλάνων προς τα υπόγεια καταφύγεια των Ουραλίων και ότι είναι πολύ πιθανό οι ρωσικές ελίτ να εκκενώνουν την Μόσχα, μπροστά στο ενδεχόμενο ενός πυρηνικού πολέμου. Το χθεσινό ρεπορτάζ των Asia Times, μας δικαιώνει πλήρως για την είδηση που μεταφέραμε πρώτοι στο ελληνικό κοινό.

Διαβάστε το άρθρο παρακάτω:

Τι πρέπει να κάνει ο Βλαντίμιρ Πούτιν για να πείσει την Ουάσινγκτον ότι η κρίση στην Ουκρανία είναι μια προκαταρκτική αψιμαχία σε έναν ενδεχόμενο πυρηνικό πόλεμο; Στις 23 Φεβρουαρίου, ο Πούτιν προειδοποίησε για πυρηνικό πόλεμο. Στις 19 Φεβρουαρίου, πραγματοποίησε άσκηση με πλήρη προετοιμασία των ρωσικών δυνάμεων βαλλιστικών πυραύλων. Στις 27 Φεβρουαρίου, έθεσε τη Ρωσία σε πυρηνικό συναγερμό – ο οποίος παραμένει σε ισχύ.

Ο Τζο Μπάιντεν δεν πήρε το μήνυμα.

Στη συνέχεια, στις 29 Μαρτίου, η Μόσχα έστειλε σήμα συναγερμού στη Δύση, διαρρέοντας την είδηση ότι “ο Πούτιν και η ανώτατη διοίκησή του έχουν καταφύγει σε μυστικά καταφύγια, μετά από δήλωση του Κρεμλίνου ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα για να αντιμετωπίσει μια ‘υπαρξιακή απειλή'”, ανέφερε η Daily Mail, επικαλούμενη έρευνες του δημοσιογράφου Christo Grozev.

Ο Grozev ισχυρίζεται ότι η παρακολούθηση των αεροσκαφών που χρησιμοποιούνται από κορυφαίους Ρώσους αξιωματούχους δείχνει ότι ο Πούτιν μπορεί να έχει φύγει από τη Μόσχα για ένα καταφύγιο κοντά στο Surgut, στη δυτική Σιβηρία. Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου φέρεται να βρίσκεται σε ένα καταφύγιο κοντά στην Ούφα στα Ουράλια, 725 μίλια ανατολικά της Μόσχας.

Αυτό μπορεί να ήταν η απάντηση της Ρωσίας στη σοκαριστική δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ Μπάιντεν στην Πολωνία στις 26 Μαρτίου ότι ο Πούτιν “δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία” – μια δήλωση της πρόθεσης των ΗΠΑ να επιβάλουν αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία, μια απειλή που ξεπερνούσε κάθε άλλη που είχαν διατυπώσει οι Ηνωμένες Πολιτείες οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπάθησαν να αποσύρουν την απειλή του Μπάιντεν, αλλά η εμμονή της κυβέρνησης Μπάιντεν να εκθρονίσει τον Πούτιν είχε ήδη αναφερθεί ευρέως πριν την ξεστομίσει ο Μπάιντεν.

Ο ιστορικός Niall Ferguson, ο εξουσιοδοτημένος βιογράφος του Henry Kissinger, το κατέστησε σαφές σε ένα δοκίμιο στις 22 Μαρτίου για το Bloomberg News, παραθέτοντας την παρατήρηση ενός ανώτερου αξιωματούχου της κυβέρνησης ότι “Το μόνο τελικό παιχνίδι τώρα είναι το τέλος του καθεστώτος Πούτιν”.

Ο Πούτιν προειδοποίησε τη Δύση στο τηλεοπτικό του διάγγελμα στις 23 Φεβρουαρίου, την παραμονή της ρωσικής κίνησης στην Ουκρανία: “Όποιος κι αν προσπαθήσει να σταθεί εμπόδιο στο δρόμο μας ή πολύ περισσότερο να δημιουργήσει απειλές για τη χώρα μας και το λαό μας, πρέπει να γνωρίζει ότι η Ρωσία θα απαντήσει αμέσως και οι συνέπειες θα είναι τέτοιες που δεν έχετε ξαναδεί σε ολόκληρη την ιστορία σας. Ανεξάρτητα από το πώς θα εξελιχθούν τα γεγονότα, εμείς είμαστε έτοιμοι”.

Για τη Ρωσία, το ζήτημα της επέκτασης του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία ήταν από την αρχή η τοποθέτηση για πυρηνικό πόλεμο. Ο Πούτιν προειδοποίησε στις 23 Φεβρουαρίου ότι “περιοχές τοποθέτησης πυραύλων αναχαίτισης δημιουργούνται στη Ρουμανία και την Πολωνία στο πλαίσιο του σχεδίου των ΗΠΑ για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας. Είναι γνωστό ότι οι εκτοξευτές που αναπτύσσονται εκεί μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πυραύλους κρουζ Tomahawk – συστήματα επιθετικού πλήγματος…. Με άλλα λόγια, το δήθεν αμυντικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ αναπτύσσει και επεκτείνει τις νέες επιθετικές του δυνατότητες”.

Ο Ρώσος ηγέτης πρόσθεσε: “Οι πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας, μας δίνουν σοβαρούς λόγους να πιστεύουμε ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και η επακόλουθη ανάπτυξη των εγκαταστάσεων του ΝΑΤΟ έχει ήδη αποφασιστεί και είναι μόνο θέμα χρόνου [και] τα έγγραφα του αμερικανικού στρατηγικού σχεδιασμού επιβεβαιώνουν τη δυνατότητα του λεγόμενου προληπτικού πλήγματος σε εχθρικά πυραυλικά συστήματα. Γνωρίζουμε επίσης τον κύριο αντίπαλο των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ. Είναι η Ρωσία… Η Ουκρανία θα χρησιμεύσει ως προηγμένο προγεφύρωμα για ένα τέτοιο χτύπημα”.

Οι βαλλιστικοί πύραυλοι που σταθμεύουν στην Ουκρανία, πρόσθεσε ο Πούτιν, μπορούν να πλήξουν τη Μόσχα σε επτά λεπτά και τα υπερηχητικά όπλα σε τέσσερα λεπτά. “Είναι σαν ένα μαχαίρι στο λαιμό. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ελπίζουν να υλοποιήσουν αυτά τα σχέδια, όπως έκαναν πολλές φορές στο παρελθόν, επεκτείνοντας το ΝΑΤΟ προς ανατολάς, μεταφέροντας τις στρατιωτικές τους υποδομές στα ρωσικά σύνορα και αγνοώντας πλήρως τις ανησυχίες, τις διαμαρτυρίες και τις προειδοποιήσεις μας”.

Δεν πρόκειται για μια διαμάχη σχετικά με κομμάτια ουκρανικού εδάφους στα σύνορα της Ρωσίας ή για μια διαμάχη μεταξύ της αυταρχικής Ρωσίας και της δήθεν δημοκρατικής Ουκρανίας. Ούτε πρόκειται για ένα σενάριο περιορισμένου πυρηνικού πολέμου του είδους που οι σχεδιαστές πολέμου άρχισαν να παίζουν υπό τον υπουργό Άμυνας Robert McNamara τη δεκαετία του 1960 -πολεμικά παιχνίδια που η αμερικανική πλευρά έχανε σε κάθε γύρο.

Ούτε πρόκειται για έναν περιορισμένο πόλεμο υπό την ομπρέλα του δόγματος της Αμοιβαία Εξασφαλισμένης Καταστροφής, το οποίο ορίζει ότι καμία πλευρά δεν θα ξεκινήσει μια πυρηνική ανταλλαγή, επειδή καμία πλευρά δεν θα επιβιώσει. Η τρομακτική λογική του πυρηνικού πολέμου αποδίδει ένα τεράστιο πλεονέκτημα στον πρώτο που θα κινηθεί. Όταν ο Πούτιν προειδοποίησε για ένα “προληπτικό χτύπημα εναντίον εχθρικών πυραυλικών συστημάτων”, δήλωσε απλώς αυτό που γνωρίζει κάθε διοικητής πυρηνικών δυνάμεων.

Η Ρωσία προετοιμάζεται για ένα πυρηνικό χτύπημα των ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες. Η αντιβαλλιστική πυραυλική της άμυνα είναι πολύ πιο προηγμένη και πυκνότερη από εκείνη των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο αείμνηστος Angelo Codevilla, ένας από τους σημαντικότερους εμπειρογνώμονες της Αμερικής σε θέματα αντιπυραυλικής άμυνας, έγραψε λίγο πριν πεθάνει πέρυσι:

Στην αμυντική πλευρά -πέρα από τους 68 υπόγειους εκτοξευτές με δυνατότητα επαναφόρτωσης που προστατεύουν τη Μόσχα- η στρατηγική άμυνα της Ρωσίας στηρίζεται στη σύνδεση μεταξύ των περιφερειακών ραντάρ της και περίπου τριακοσίων συστημάτων S-400 (τα οποία θα αντικατασταθούν από S-500 από το 2021) που έχουν αναπτυχθεί κοντά σε κάθε πληθυσμιακό κέντρο και άλλα σημαντικά σημεία σε όλη τη Ρωσία. Σε αντίθεση με τα αμερικανικά συστήματα όπως τα Patriot, Aegis και THAAD, τα S-400 προγραμματίζονται και εκτοξεύονται πριν βρεθούν στην οπτική επαφή με τα τοπικά ραντάρ, με βάση τα δεδομένα που παρέχουν τα ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης. Φέρουν πυρηνικές κεφαλές για να ελαχιστοποιήσουν την ανάγκη ακραίας ακρίβειας. Εν ολίγοις, η Ρωσία διαθέτει μια βιώσιμη αντιπυραυλική άμυνα.

Για τους στρατιωτικούς ηγέτες της Ρωσίας, η κρίση στην Ουκρανία αναπαράγει την κρίση των πυραύλων της Κούβας του 1962 και – πιο κοντά – την πυρηνική κρίση του Νοεμβρίου 1983 γύρω από την επιχείρηση Able Archer, ακριβώς όταν το ΝΑΤΟ ανέπτυξε τους βαλλιστικούς πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς Pershing II. Ο κόσμος έφτασε πιο κοντά στον πυρηνικό πόλεμο τον Νοέμβριο του 1983 από κάθε άλλη φορά στην ιστορία – ίσως μέχρι τη σημερινή στιγμή.

Η άσκηση Able Archer του ΝΑΤΟ αποσκοπούσε, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, στην προσομοίωση μιας συντονισμένης πυρηνικής επίθεσης κατά της Ρωσίας. Όμως η επανάληψη του 1983, που διεξήχθη την εποχή της ανάπτυξης των Pershing II στη Γερμανία και την Ιταλία, πέτυχε υψηλότερο βαθμό ρεαλισμού, περιλαμβάνοντας κωδικοποιημένες επικοινωνίες και την προσωπική συμμετοχή αρχηγών κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ, μεταξύ των οποίων η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Margret Thatcher και ο Γερμανός καγκελάριος Helmut Kohl.

Ορισμένοι από τους ηγέτες της Ρωσίας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η άσκηση κάλυπτε προετοιμασίες για ένα πραγματικό πρώτο χτύπημα του ΝΑΤΟ και οι Ρώσοι έθεσαν τις πυρηνικές τους δυνάμεις σε κατάσταση συναγερμού. Η σοβιετική 4η Στρατιά φόρτωσε πυρηνικές κεφαλές σε πολεμικά αεροσκάφη. Ήταν μια τρομακτική στιγμή- ο πόλεμος αποφεύχθηκε επειδή οι Αμερικανοί αξιωματικοί πήραν την πρωτοβουλία να αποσυρθούν από την άσκηση.

Τα κύρια μέρη της ιστορίας δεν είχαν ειπωθεί μέχρι που η έκθεση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Πληροφοριών του Προέδρου του 1990 για την άσκηση αποχαρακτηρίστηκε και δημοσιεύθηκε από το Αρχείο Εθνικής Ασφάλειας το 2015. Μέρος της ιστορίας εξακολουθεί να παραμένει κρυμμένο από το κοινό.

Δεν υπάρχει καμία άμυνα εναντίον βαλλιστικών πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς με χρόνο πτήσης λίγα λεπτά από τη Μόσχα. Η μόνη άμυνα είναι η επιθετική προφύλαξη. Η αποφασιστικότητα της Ουάσινγκτον να καταστρέψει το καθεστώς Πούτιν, αν χρειαστεί, παρατείνοντας τον πόλεμο στην Ουκρανία αρκετά για να αιμορραγήσει η Ρωσία, καθιστά την προληπτική επίθεση μια επιλογή που ο Πούτιν πρέπει να εξετάσει.

Όπως προειδοποίησε ο Niall Ferguson: “Η κυβέρνηση Μπάιντεν όχι μόνο πιστεύει ότι κάνει αρκετά για να στηρίξει την ουκρανική πολεμική προσπάθεια, αλλά όχι τόσα πολλά ώστε να προκαλέσει τον Πούτιν σε κλιμάκωση. Φοβάμαι ότι αυτές οι υποθέσεις μπορεί να είναι πολύ λανθασμένες και αντανακλούν μια παρανόηση της σχετικής ιστορίας”.

Η σχετική ιστορία είναι ότι ο κόσμος έχασε την καταστροφή το 1983 για μια τρίχα. Μπορεί να μην είμαστε τόσο τυχεροί αυτή τη φορά.

Πηγή: Asia Times

Follow us on Twitter
Join our Facebook page