Πως ο Μητσοτάκης έχει εγκλωβίσει τον Τσίπρα…


ΚΑΝΟΥΣΗΣ 7 Βασίλης Κανούσης – Δημοσιογράφος


Από την εκλογική αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου του 2019, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, με στοχευμένες κινήσεις, δεν έχει αφήσει το παραμικρό περιθώριο αντίδρασης, στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο αρχηγός του, Αλέξης Τσίπρας, φαίνεται ότι ακόμα δεν έχουν συνέλθει από την ήττα αυτή και προσπαθούν απεγνωσμένα, σε ένα κόμμα με πολλές διαφορετικές φωνές και αμέτρητες συνιστώσες, να βρουν το βηματισμό τους και το χαμένο έδαφος.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο, παρά τις τεράστιες αντιξοότητες που έχουν προκύψει, τόσο στα εθνικά θέματα, Μεταναστευτικό κτλ, όσο και με τον Κορωνοϊό, η διαχείριση που κάνουν, έχει εγκλωβίσει έτη περαιτέρω το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Αφενός το Μεταναστευτικό, που μέχρι πρότινος ήταν η Αχίλλειος πτέρνα της Κυβέρνησης με, ομολογουμένως, όχι και τόσο καλούς χειρισμούς, κατέστη το δυνατό της χαρτί, αμέσως μετά την κίνηση ματ Μητσοτάκη, να προχωρήσει στο κλείσιμο των συνόρων, να περιφρουρεί τα σύνορα επί 24ώρου βάσεως με Στρατό και Αστυνομία, αλλά και κάνοντας όλες τις απαραίτητες ενέργειες, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να διαφυλάξει τα εθνικά συμφέροντα και τα σύνορα της Ελλάδας, που τυγχάνει να είναι και Ευρωπαϊκά. 

Ο Αλέξης Τσίπρας, παρά την πρόσκαιρη εξαφάνισή του, και μη μπορώντας να κάνει και να πει κάτι διαφορετικό, στήριξε την κυβέρνηση Μητσοτάκη, μετά από τη γενική αποδοχή των κινήσεών της από την κοινή γνώμη, έτσι όπως καταγράφηκαν σε όλες τις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας. 

Το πρώτο μεγάλο στοίχημα, η κυβέρνηση το κέρδισε, έχοντας στο πλευρό της την πλειοψηφία των Ελλήνων να στηρίζουν τους χειρισμούς της. 

Το δεύτερο μεγάλο στοίχημα, ο «κεραυνός» του Κορωνοϊού που χτύπησε και τη χώρα μας, φαίνεται, ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη λειτούργησε και λειτουργεί με άψογα αντανακλαστικά. 

Έκανε τα αυτονόητα, αλλά και αυτά που δεν έκαναν άλλες Ευρωπαϊκές χώρες με τα γνωστά αποτελέσματα. 

Κατά γενική ομολογία, οι χειρισμοί της ήταν καθοριστικοί, τουλάχιστον προς το παρόν, για την μη εξάπλωση της νόσου και ιδιαίτερα αυστηροί, σε σχέση με ένα παραδοσιακό κοινό, όπως η Εκκλησία, το οποίο ένα μέρος του δεν είδε με καλό μάτι την πρωτοβουλία της να απαγορεύσει τις λειτουργίες. 

Και εδώ, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ εγκλωβίστηκε και στήριξε την Κυβέρνηση – όπως και το ΚΙΝΑΛ της κ. Γεννηματά – μην έχοντας τίποτα άλλο να πουν, πέραν του γεγονότος ότι η Κυβέρνηση άργησε να κλείσει τις εκκλησίες. 

Είναι πλέον ξεκάθαρο, ότι οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου, έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων, τουλάχιστον σε δύο κορυφαία θέματα, αυτά, του Μεταναστευτικού και του Κορωνοιϊού.

Παρ’ όλα αυτά, δε γνωρίζουμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα, καθώς υπάρχουν τα απρόοπτα και τα τυχαία γεγονότα, αφού τα πράγματα εξελίσσονται με ταχείς ρυθμούς. Αν επιδείξει η Κυβέρνηση τα αντανακλαστικά, που όλοι έχουμε δει μέχρι σήμερα, πολύ δύσκολα ο ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα θα αποκτήσει σοβαρό αντιπολιτευτικό βηματισμό.

Εξάλλου, είναι τοις πάσι γνωστό, ότι σε περιόδους μεγάλων κρίσεων και με εθνικά θέματα ανοιχτά, τα περιθώρια αντιπολιτευτικών ελιγμών, είναι περιορισμένα, έως ανύπαρκτα. 

Σε μία οικονομία, όμως, που ισοπεδώθηκε μετά από μία δεκαετή περιπέτεια Μνημονίων και με το μέγα θέμα του Κορωνοϊού να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, η οικονομία κυρίως, θα είναι αυτή, που θα καθορίσει τις μετέπειτα εξελίξεις. 

Άλλωστε και το διεθνές οικονομικό περιβάλλον χτυπιέται ανελέητα από την υγειονομική κρίση, επηρεάζοντας την ευάλωτη Ελληνική οικονομία.

Το πόσο η Κυβέρνηση Μητσοτάκη θα επιδείξει ευαισθησία και τα απαραίτητα αντανακλαστικά, κυρίως για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, μένει να φανεί στο απώτερο μέλλον, με τις πρωτοβουλίες που θα πάρει.  Αν δεν το κάνει, αφήνει μεγάλα περιθώρια στην Αριστερά, να εκμεταλλευτεί τις εξελίξεις.

Shares