Πέρασαν μπροστά οι Κινέζοι σε αξία αγορών πλοίων

Date: 27/07/2020 Time: 13:05

Του Αντώνη Τσιμπλάκη

«Κεφάλι», στην κούρσα των αγοραπωλησιών πλοίων έχουν πάρει οι Κινέζοι, που μετά το lockdown έχουν κατάφεραν να περάσουν μπροστά. Σε μια αγορά που κινείται φυσιολογικά υποτονικά εξαιτίας του κορονοϊού, τόσο οι Έλληνες όσο και οι Κινέζοι εφοπλιστές, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Allied Shipbroking έχουν αποκτήσει μέχρι τώρα μέσα στη χρονιά, από 89 πλοία. Ωστόσο, οι Κινέζοι, από τις λίγες φορές που καταγράφεται, έχουν δαπανήσει περισσότερα κεφάλαια από τους Έλληνες.

Πιο συγκεκριμένα, οι επενδύσεις των κινεζικών ναυτιλιακών εταιρειών έχουν φτάσει το 1,72 δισ. δολάρια, ενώ την ίδια στιγμή οι ελληνικών συμφερόντων επενδύσεις το 1,47 δισ. δολάρια.

Ανά κατηγορία

Ανά κατηγορία πλοίων, οι Κινέζοι εστιάζουν στα bulk carrier έχοντας αποκτήσει συνολικά 53, ενώ οι Έλληνες στα δεξαμενόπλοια με 33 αγορές.

Στο ισοζύγιο τα ελληνικά συμφέροντα μετράνε 16 πλοία επιπλέον στον στόλο, αφού έχουν πουλήσει 73 πλοία έναντι 1 δισ. δολαρίων, ενώ οι κινέζοι συν 65 πλοία αφού έχουν πουλήσει σε τρίτους μόλις 24 πλοία έναντι 442 εκατ. δολαρίων συνολικά.

Ουσιαστικά η πρωτιά, για φέτος θα κριθεί ανάμεσα στον ελληνόκτητο και κινεζικό στόλο, αφού τα άλλα κράτη βρίσκονται πολύ πίσω. Για παράδειγμα οι ναυτιλιακές εταιρείες με έδρα τη Σιγκαπούρη, και οι οποίες διαχειρίζονται εκατοντάδες πλοία, βρίσκονται στη τρίτη θέση με 24 μόλις αγορές πλοίων, ενώ η Γερμανία είναι στην τέταρτη θέση με 23 αγορές. Την πρώτη πεντάδα κλείνει η Ινδονησία με 18 αγορές πλοίων από τη secondhand.

Πηγή: naftemporiki.gr

Το The Flag Report, δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το The Flag Report, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Follow us on twitter
Join our Facebook page

Shares