Παγκόσμιος κίνδυνος ανεξέλεγκτης πυρηνικής σύρραξης – Η προειδοποίηση των Βρετανών και η «νέα τάξη ασφαλείας»

Date: 28/07/2022 Time: 20:21

Για παγκόσμιο κίνδυνο διολίσθησης σε ανεξέλεγκτη πυρηνική σύρραξη της Δύσης με τη Ρωσία και την Κίνα, προειδοποιεί η Βρετανία, δια στόματος του επικεφαλής σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Ηνωμένου Βασιλείου, Stephen Lovegrove.

Διασπορά επικίνδυνων όπλων

«Ο κόσμος εισέρχεται σε μία «επικίνδυνη νέα εποχή διασποράς» χημικών και βιολογικών όπλων, πυρηνικών κεφαλών, κατευθυνόμενων ενεργειακών όπλων, drone, συστημάτων στο διάστημα, στοχευμένων σε συγκεκριμένα άτομα γενετικών όπλων και όπλων στον κυβερνοχώρο, κάτι που εγείρει το φάσμα «διολίσθησης σε ανεξέλεγκτη σύρραξη», προειδοποίησε ο επικεφαλής σύμβουλος εθνικής ασφαλείας.
Για να αποτραπεί μια τέτοια εξέλιξη θα πρέπει να επιβληθούν έλεγχοι στη διασπορά αυτών των όπλων που είναι όλο και πιο εύκολο να αποκτηθούν και όχι μόνο από κυβερνήσεις και εθνικούς στρατούς.
Θα πρέπει παράλληλα να υιοθετηθούν νέες μέθοδοι αποτροπής σύρραξης, ανέφερε ο Βρετανός αξιωματούχος σε ομιλία του στις ΗΠΑ, σε μια σπάνια και εξαιρετικά ειλικρινή δημόσια τοποθέτησή του στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών στην Ουάσιγκτον, όπως σχολιάζουν τα διεθνή πρακτορεία Ειδήσεων.
Ο Stephen Lovergrove ανέφερε πως οι μηχανισμοί αποκλιμάκωσης που δημιουργήθηκαν κατά τον Ψυχρό Πόλεμο, μεταξύ Δύσης και Σοβιετικής Ένωσης, πλέον δεν επαρκούν για να αποτρέψουν συγκρούσεις.

Ανησυχία στη Βρετανία για την Κίνα και το πυρηνικό της οπλοστάσιο

Όπως πρόσθεσε ενδεικτικά, η Βρετανία έχει «σαφείς ανησυχίες» ότι το Πεκίνο επεκτείνει και εκσυγχρονίζει το πυρηνικό του οπλοστάσιο, ενώ διατηρεί τη στάση «περιφρόνησης» την συμφωνιών περί ελέγχου διασποράς όπλων.
Ο συνδυασμός αυτός δημιουργεί μία «τρομακτική» προοπτική και αυξάνει την πιθανότητα πυρηνικού πολέμου Δύσης-Κίνας «από λάθος υπολογισμό».
Κάνοντας περαιτέρω ιδιαίτερη αναφορά στο πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της Κίνας και στην εισβολή στην Ουκρανία από τη Ρωσία, ο κ. Stephen Lovegrove σχολίασε: «Θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς – η στρατηγική σταθερότητα κινδυνεύει».

«Νέα τάξη ασφαλείας» θέλει το Ηνωμένο Βασίλειο

Όπως συμπλήρωσε, «πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τη νέα τάξη ασφαλείας» με «επείγουσα» εξέταση δύο βασικών στοιχείων που συνέβαλαν στην τήρηση της ειρήνης μετά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το πρώτο στοιχείο ήταν η ικανότητα των δυτικών συμμάχων να αποτρέπουν εχθρικές επιθέσεις και το δεύτερο στοιχείο ήταν το δίκτυο διεθνών συμφωνιών για τον έλεγχο της διασποράς πυρηνικών, βιολογικών και χημικών όπλων.

Πηγή: bankingnews.gr

Το The Flag Report, ως news aggregator, δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το The Flag Report, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Follow us on Twitter
Join our Facebook page

Share to...