Ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε την πρώτη έγκυο αιγυπτιακή μούμια. Όχι, δεν πρόκειται για ξαδέλφη της Γιάννας Αγγελοπούλου

Date: 30/04/2021 Time: 15:05

Οι Αιγυπτιολόγοι, μας διαβεβαίωσαν, ότι παρ’ όλες τις εμφανείς ομοιότητες, δεν υπάρχει καμία απολύτως συγγένεια μεταξύ της μούμιας και της κυρίας Αγγελοπούλου. Επίσης, ούτε τα κοινά χαρακτηριστικά της μούμιας με τις κυρίες Μαριάννα Βαρδινογιάννη και Μαριάννα Λάτση, δεν αποτελούν επιστημονικό τεκμήριο συγγένειας.

Στην προκειμένη περίπτωση, ομάδα Πολωνών επιστημόνων ανακάλυψε την πρώτη έγκυο αιγυπτιακή μούμια που έχει ποτέ καταγραφεί επισήμως. Η ανακάλυψη έγινε από ερευνητές του «Warsaw Mummy Project» («Πρότζεκτ της Βαρσοβίας για τις Μούμιες») και δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 29/4, στο περιοδικό αρχαιολογίας «Journal of Archaeological Science».

μούμια

Το συγκεκριμένο πρότζεκτ ξεκίνησε το 2015, με στόχο την μελέτη των αποκτημάτων του Εθνικού Μουσείου της Βαρσοβίας, αξιοποιώντας τις τελευταίες τεχνολογίες.

Η συγκεκριμένη μούμια πιστευόταν αρχικά πως ανήκε σε κάποιον άνδρα, ωστόσο μια προσεκτικότερη σάρωση αποκάλυψε πως ανήκε σε γυναίκα, η οποία βρισκόταν στα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης.

Οι ειδικοί πιστεύουν πως η γυναίκα ήταν 20-30 χρονών την στιγμή του θανάτου της και, κατά πάσα πιθανότητα, ανήκε σε κάποια από τις ανώτερες τάξεις της αιγυπτιακής κοινωνίας.

moumia2

Όσον αφορά στο πότε έζησε και πέθανε, οι ερευνητές τοποθετούν τη γυναίκα στον 1ο π.Χ. αιώνα.

Με βάση την διάμετρο του κεφαλιού του εμβρύου, όπως αποκαλύφθηκε από τις ακτινογραφίες, οι επιστήμονες θεωρούν πως η εγκυμοσύνη της γυναίκας διένυε την 26η-30ή εβδομάδα.

moumia 1

Άγνωστα τα αίτια θανάτου

Στην κοιλιακή χώρα της μούμιας ανακαλύφθηκαν 4 «δέματα», τα οποία οι επιστήμονες θεωρούν πως περιέχουν εσωτερικά όργανα της γυναίκας, μουμιοποιημένα και τυλιγμένα, το καθένα ξεχωριστά.

Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες λένε πως το έμβρυο δεν είχε αφαιρεθεί από την μήτρα της, ώστε να υποστεί και αυτό ξεχωριστή μουμιοποίηση.

Οι ειδικοί δε γνωρίζουν επακριβώς γιατί συνέβη αυτό, ωστόσο εικάζουν πως σχετίζεται με την δυσκολία που θα είχε ένα τέτοιο εγχείρημα, ή με πιθανές αντιλήψεις των Αιγυπτίων για την μετά θάνατον ζωή.

Οι ερευνητές απέδωσαν στην μούμια το ψευδώνυμο «Η Μυστηριώδης Κυρία», εξαιτίας των ερωτηματικών που γεννώνται γύρω από την ταυτότητα και την ακριβή της προέλευση.

Όπως λένε, η μούμια είχε παραδοθεί στο μουσείο της Βαρσοβίας το 1826. Ο δωρητής της ισχυριζόταν πως η μούμια είχε ανακαλυφθεί σε βασιλικό τάφο της αιγυπτιακής πόλης των Θηβών, γεγονός που σήμερα βρίσκεται υπό αμφισβήτηση.

Οι επιγραφές που έφεραν το φέρετρο και η σαρκοφάγος, όπου φυλασσόταν η μούμια, είχε οδηγήσει αρχικά τους επιστήμονες στο να πιστέψουν ότι ανήκε σε έναν άνδρα ιερέα, ονόματι Χορ- Τζεχούτι.

Ανακαλύπτοντας ότι η μούμια ανήκε σε γυναίκα, οι ειδικοί θεωρούν πως, κάποια στιγμή, η μούμια τοποθετήθηκε σε λάθος φέρετρο, πιθανότατα από εμπόρους αρχαιοτήτων του 19ου αιώνα.

Μια από τις ερευνήτριες, η δρ.Marzena Ożarek-Szilke, δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης πως ο σύζυγός της υπήρξε το πρώτο άτομο που παρατήρησε κάτι που έμοιαζε με «μικρό πόδι», κοιτώντας τις ακτινογραφίες της μούμιας.

Follow us on Twitter
Join our Facebook page