Οι σχέσεις Ντόρας, Βαρδινογιάννη και Μαρινάκη με τον Αζέρο δικτάτορα, Αλίεφ

Date: 29/09/2020 Time: 20:11

Του Δημήτρη Μπεκιάρη

Ήταν Μάιος του 2013 όταν η Λέσχη της Μαδρίτης διοργάνωνε τη Σύνοδο Κορυφής Νότιου Καυκάσου για τη συμβίωση των κοινωνιών, στην οποία συμμετείχαν 200 προσωπικότητες της πολιτικής, πρώην αρχηγοί και πρώην υπουργοί κρατών. 

Ανάμεσα τους και η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν – δικτάτορα τον αποκαλούν άλλοι – Ιλχάμ Αλίεφ αναφορικά με την στρατηγική, την πολιτική και τις ενέργειες της Ελλάδας στο πεδίο της υλοποίησης του αγωγού TAP που μεταφέρει το αζέρικο αέριο στις αγορές της Ευρώπης. 

Εκείνη η συνάντηση δεν είχε μείνει εκεί. Δεν ήταν δηλαδή μία απλή συνάντηση χωρίς συνέχεια. Κάθε άλλο. Η συνέχεια είναι αποκαλυπτική των ισχυρών ριζών των αζέρικων συμφερόντων σε τμήματα της ντόπιας πολιτικής, επιχειρηματικής, ακόμη και μιντιακής ελίτ. 

Ένα χρόνο μετά, τον Ιούνιο του 2014, ο Αλίεφ επισκέφτηκε στην Αθήνα. Την Κυριακή 15 Ιουνίου εκείνου του έτους, το ζεύγος Ντόρας Μπακογιάννη και Ισίδωρου Κούβελου είχε παραθέσει δείπνο προς τιμήν του προέδρου – δικτάτορα σύμφωνα με άλλους – του Αζερμπαϊτζάν στην οικία του στη Γλυφάδα. 

Στον δείπνο δεν είχαν παρευρεθεί μόνο οι οικοδεσπότες, Ντόρα και Ισίδωρος και ο Ιλχάν με την εντυπωσιακή σύζυγό του, αποκαλούμενη και «Σοφία Λόρεν της Ανατολής», Μεχριμπάν Αλίεβα, αλλά τη λίστα των “υψηλών προσκεκλημένων” συμπλήρωναν:  ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ, ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Αζέρος υπουργός Αθλητισμού Αζάντ Ραχίμοφ, ο πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος και τα μέλη της ΔΟΕ Λάμπης Νικολάου,ο τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος, οι Βαρδής και Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Βαγγέλης Μαρινάκης, Αγγελική Φράγκου και Ευτύχης Βασιλάκης.

Όλος ο… καλός ο κόσμος δηλαδή. Να σημειωθεί πως το δείπνο είχε προηγηθεί της συνάντησης του Αλίεφ με τον τότε πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά και τον τότε αντιπρόεδρο της τότε κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο. Και αυτό έχει ξεχωριστή σημασία. 

Εκείνη τη εποχή διαρροές προς ΜΜΕ που στήριζαν «σκληρά» τον Αντώνη Σαμαρά έκαναν λόγο για εξωθεσμικού χαρακτήρα απόπειρα της Ντόρας Μπακογιάννη και της «Αγίας Οικογένειας» να ασκήσουν διπλωματία και τι διπλωματία μάλιστα, ενεργειακή. Εξάλλου τι ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη πέρα από μία απλή βουλευτής, που μάλιστα της είχε κάνει τη χάρη ο Αντώνης Σαμαράς και την έχει βάλει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας μετά τη διαγραφή της και την ίδρυση του κομματιδίου της;

Οι γνωρίζοντες τότε έλεγαν ότι η Ντόρα Μπακογιάννη είχε βάλει πλώρη για το υπουργείο Ενέργειας, πιθανότατα για να προωθήσει τα αζέρικα συμφέροντα στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ακόμη σήμερα αντηχούν στους διαδρόμους του υπουργείου Εξωτερικών οι ψίθυροι των διπλωματών που ρωτούσαν ποιος είχε οργανώσει εκείνο το δείπνο και ποιος είχε καθορίσει την παραπάνω σύνθεση. Διότι, όπως και να το κάνουμε, τότε η Ντόρα Μπακογιάννη είχε γράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων της το πρωτόκολλο και είχε παρακάμψει έναν ολόκληρο πρωθυπουργό, αλλά και κορυφαίους διπλωμάτες. 

Ποιος λοιπόν κυβερνά διαχρονικά αυτόν εδώ τον τόπο; Ξαναδείτε τη σύνθεση εκείνου του δείπνου και μετά προσπαθήστε να λύσετε τις εξής απορίες και να απαντήσετε στα εξής ερωτήματα: Γιατί η Ελλάδα τηρεί ίσες ισορροπίες στο θέμα της σύγκρουσης της Αρμενίας με τον Αζερμπαϊτζάν; Γιατί το Mega Channel, του κουμπάρου εφοπλιστή, Βαγγέλη Μαρινάκη, και ο υπάλληλος Ευαγγελάτος στηρίζουν τα αζέρικα συμφέροντα με ρεπορτάζ της ντροπής κατά της Αρμενίας; Ποιο είναι το εγχώριο «ιερατείο του νεοοθωμανισμού» (Εξάλλου ο Ερντογάν στηρίζει ανοιχτά το Αζερμπαϊτζάν); Γιατί πολλά ελληνικά ΜΜΕ και Έλληνες πολιτικοί (Δεξιοί κι Αριστεροί) έχουν βγάλει κυριολεκτικά τον σκασμό στο ζήτημα του Νογκόρνο – Καραμπάχ;

Συνεχίζεται…

Πηγή: periodista.gr

Το The Flag Report, δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το The Flag Report, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Follow us on twitter
Join our Facebook page

Share to...