Οι πόλεις έρμαια των κακοποιών: Έξαρση φόνων, απαξίωση της ανθρώπινης ζωής

Date: 09/11/2021 Time: 09:05

Ανησυχητικές διαστάσεις έχουν λάβει οι ληστείες μετά φόνου το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας, αποδεικνύοντας την απαξίωση της ανθρώπινης ζωής από πολλούς κακοποιούς.

Τα συγκεντρωτικά στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας για το πρώτο πεντάμηνο του 2021 σοκάρουν, αποδεικνύοντας ως «κορυφή του παγόβουνου» τη ληστεία μετά φόνου του 44χρονου υπαλλήλου ψιλικατζίδικου στην Τούμπα.

Το βασικό συμπέρασμα από την εγκληματικότητα των τελευταίων μηνών, μετά και τα lockdown, δείχνει τη χρήση δυσανάλογης και υπερβολικής βίας που συνοδεύει τα εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας, όπως αποτυπώνεται μέσα από τον συνεχώς αυξανόμενο δείκτη ληστειών, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων καταγράφεται στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., προκύπτουν σαφώς σταδιακή μετατόπιση των ληστειών σε πιο καθημερινούς στόχους και αύξηση των περιστατικών σε ευάλωτους και αφύλακτους στόχους (σπίτια, πρατήρια καυσίμων, περίπτερα, ταξί ή ακόμα και στον δρόμο, για μικροποσά).

Κύριο στοιχείο είναι η απαξία της ανθρώπινης ζωής από τους δράστες των ληστειών μετά φόνου. Η βία που χρησιμοποιούν αντανακλά στοιχεία μίσους ή μισαλλοδοξίας που δεν συνάδουν με τα κίνητρα δραστών εγκλημάτων κατά της ιδιοκτησίας. Το αστυνομικό δελτίο αποτυπώνει την πορεία της εγκληματικότητας στη χώρα μας τους τελευταίους μήνες.

Όπως προκύπτει από τα συγκεντρωτικά στοιχεία, η εγκληματικότητα εμφανίζεται να έχει αυξηθεί κατά 10%-15% κατά μέσο όρο το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο 4μηνο του 2020.

Ειδικότερα:

· Οι ληστείες παρουσιάζουν αύξηση 8%-10%

· Οι κλοπές – διαρρήξεις έχουν αύξηση 15%-20%

· Οι κλοπές οχημάτων αυξήθηκαν κατά 10%-12%

· Οι ληστρικές επιδρομές στα σπίτια αυξήθηκαν 15%-17%

· Οι απάτες μέσω διαδικτύου έχουν αύξηση 47%-57%

· Οι ληστείες στους δρόμους της Αττικής έχουν αυξηθεί κατά 5%-7%

· Οι ανθρωποκτονίες έχουν αύξηση περίπου 5%

· Οι βιασμοί αυξήθηκαν κατά περίπου 5%

Από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προσπαθούν να «ωραιοποιήσουν» την κατάσταση, υποστηρίζοντας ότι στο 5μηνο του 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020 για την Αθήνα, στις ληστείες υπήρξε μείωση 35%, στις κλοπές μείωση 21% και στις κλοπές οχημάτων μείωση 10%.

Επισημαίνεται δε ότι το 2020 ήταν ήδη μειωμένα τα συμβάντα λόγω ολικού lockdown Απριλίου – Μαΐου. Όμως η σκληρότητα των εγκλημάτων και ιδιαίτερα των ληστειών μετά φόνου δεν επιβεβαιώνουν αυτόν τον εφησυχασμό.

Ο ίδιος ο Τάκης Θεοδωρικάκος στις πρώτες του δηλώσεις στο «τιμόνι» του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει επισημάνει πως «βασικός στόχος είναι η ασφάλεια για όλους τους Έλληνες πολίτες σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στο λεκανοπέδιο της Αττικής, όπου συγκεντρώνεται το 70% της εγκληματικότητας.

Η Αστυνομία πρέπει να είναι φιλική με τους πολίτες και τους νέους και σκληρή και αποτελεσματική απέναντι στο έγκλημα». Όμως η τελευταία ληστεία μετά φόνου του άτυχου 44χρονου υπαλλήλου ψιλικατζίδικου τον διαψεύδει. Όσο αγνές προθέσεις και αν έχει, οι πόλεις είναι έρμαια των κακοποιών.

Πηγή: newsbreak.gr

Το The Flag Report, ως news aggregator, δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το The Flag Report, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Follow us on Twitter
Join our Facebook page