Οδηγοί σε απόγνωση: Έχουμε την 3η ακριβότερη βενζίνη στην Ευρώπη!

Date: 13/05/2022 Time: 10:24

«Κολλημένοι στον τοίχο» βρίσκονται οι καταναλωτές από τις συνεχείς αυξήσεις σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες: στο ρεύμα, στα τρόφιμα, στα καύσιμα… Και ελπίδα σωτηρίας δεν φαίνεται να υπάρχει, με το οικογενειακό εισόδημα να καταληστεύεται χωρίς προοπτική βελτίωσης και ελέους.

Σήμερα η τιμή της βενζίνης έφτασε στα πρατήρια της χώρας στα 2,19 ευρώ το λίτρο -κατά μέσο όρο- και είναι πλέον είδος «υπό εξαφάνιση» η πιθανότητα να βρεθεί τιμή κάτω από τα 2 ευρώ.

Γεγονός που φέρνει την Ελλάδα σήμερα στην τρίτη θέση της Ευρώπης στη λίστα με τις χώρες που πουλούν ακριβότερα τη βενζίνη. Η πρωτιά ανήκει στη Φινλανδία με 2,22 ευρώ/λίτρο κατά μέσο όρο, ενώ στη δεύτερη θέση είναι η Δανία, με τιμές στα 2,20 ευρώ/ λίτρο μ.ό.

Βέβαια τι μισθοί υπάρχουν σε αυτές τις δύο χώρες και τι μισθοί υπάρχουν στην Ελλάδα… Ενδεικτικά, ο μέσος όρος του ετήσιου εισοδήματος στη Φινλανδία είναι 46.000 ευρώ. Οπότε οι οποιεσδήποτε συγκρίσεις είναι περιττές.

Πίσω από την Ελλάδα βρίσκεται η Ολλανδία με τιμές στα 2,15 ευρώ ανά λίτρο κατά μέσο όρο και η Γερμανία, με την τιμή στα 2,09 ευρώ/λίτρο μ.ό.

nb pinakas venzini1

Η αιτία

Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, η βασική αιτία αυτής της ακρίβειας, είναι η υψηλότατη φορολογία στα καύσιμα. Κάτι που «καίει» τους πάντες και αν αυτό το καθεστώς δεν αλλάξει, πολύ δύσκολα θα δούμε πτώση στις τιμές.

Ο μνημονιακός Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) που έχει διαμορφωθεί από το 2017 στα 700 ευρώ ανά κυβικό μέτρο ή στα 0,7 ευρώ/λίτρο, αλλά και άλλες μικρότερες επιβαρύνσεις, φέρνουν τον τελικό λογαριασμό της φορολόγησης στο 53,62% επί της τελικής τιμής που πληρώνουμε.

Πηγή: newsbreak.gr

Το The Flag Report, ως news aggregator, δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το The Flag Report, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Follow us on Twitter
Join our Facebook page