Ο γερμανικός στρατός κατοχής χαρίζει τα χρέη των Πανεπιστημιακών. Όταν τρώνε δεν παλεύουν για την ελευθερία του τόπου

Date: 30/07/2021 Time: 18:41

Από το ρεπορτάζ της Καθημερινής διαβάζουμε ότι η υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως χαρίζει τα χρέη των κακοπληρωτών πανεπιστημιακών. Αυτό προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και έχει τεθεί προς ψήφιση, προκαλώντας την αντίδραση μερίδας πανεπιστημιακών.

Μάλιστα, η κ. Κεραμέως ακολουθεί την τακτική του προκατόχου της κ. Κώστα Γαβρόγλου, ο οποίος είχε προχωρήσει σε ανάλογη ρύθμιση, προκαλώντας τότε την αντίδραση του νυν τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργού Παιδείας κ. Νίκου Φίλη.

Ειδικότερα, και για το ιστορικό της υπόθεσης, από το 1997 που επιτράπηκε η άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος η πολιτεία έχει θεσμοθετήσει την υποχρέωση των πανεπιστημιακών να αποδίδουν στα πανεπιστήμια στα οποία υπηρετούν ένα ποσοστό των εσόδων που αποκτούν, έναντι του πλεονεκτήματος που προσδίδει η χρήση του πανεπιστημιακού τίτλου. Το ποσοστό αυτό ήταν 15% επί των ακαθάριστων εσόδων μέχρι το 2011, 10% επί των ακαθάριστων εσόδων μέχρι το 2014, 7% επί των καθαρών εσόδων μέχρι το 2016, 7% επί των ακαθάριστων εσόδων από το 2016 έως το 2018, και 7% επί των καθαρών εσόδων από το 2018 μέχρι σήμερα.

Αρκετοί από τους υπόχρεους πανεπιστημιακούς καθηγητές, όλη αυτήν την τελευταία εικοσαετία, κάθε χρόνο απέδιδαν κανονικά στα πανεπιστήμιά τους τα ποσά, που όφειλαν από την άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος. Άλλοι όμως υπόχρεοι δεν απέδιδαν τα οφειλόμενα και πλέον έχουν συσσωρευτεί μεγάλα χρέη. Οι τελευταίοι, επί πολλά χρόνια, πίεζαν την εκάστοτε κυβέρνηση για διαγραφή των οφειλών τους.

Τον Ιούλιο του 2018 ο τότε Υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου μείωσε στο 1/3 τις απαιτήσεις παρακράτησης από άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος που είχαν συσσωρευτεί για τα έτη 1999-2017 για ασυνεπείς πανεπιστημιακούς,  παραγράφοντας τα 2/3 των οφειλών. Η σημερινή κυβέρνηση, ως όφειλε, με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Παιδείας και Οικονομικών του Δεκεμβρίου του 2020, όρισε την λεπτομερή διαδικασία είσπραξης των οφειλών των πανεπιστημιακών από τους ΕΛΚΕ της τελευταίας εικοσαετίας, που δεν είχαν παραγραφεί, και τα πανεπιστήμια είχαν ξεκινήσει τις διαδικασίες καταλογισμών και είσπραξης των οφειλών.

Ωστόσο, όπως αναφέρει στην οξύτατη αντίδρασή της η ΚΙΠΑΝ «έρχεται τώρα, τρία χρόνια μετά τον προκάτοχό της, η σημερινή Υπουργός Παιδείας, κ. Ν.Κεραμέως, και με αιφνιδιαστική τροπολογία σε νομοσχέδιο άλλου υπουργείου (διαγράφει με τη σειρά της πλήρως τις οφειλές των ασυνεπών πανεπιστημιακών προς τους ΕΛΚΕ μιας ολόκληρης ενδεκαετίας (1999-2009, δηλαδή για την περίοδο των «παχιών αγελάδων»). Χαρίζει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και αποστερεί παράλληλα σημαντικούς πόρους από τα Πανεπιστήμια, επιβραβεύοντας τους ασυνεπείς και «τιμωρώντας» τους συνεπείς, καθώς στο ίδιο άρθρο αναφέρεται ανενδοίαστα ότι οι όποιες καταβολές έχουν γίνει δεν συμψηφίζονται!»

Και όπως τονίζει η ΚΙΠΑΝ «όλοι οι Υπουργοί Παιδείας και Οικονομικών από το 2002 μέχρι το 2018 δεν είχαν υποχωρήσει στις συνεχείς ασφυκτικές και επίμονες πιέσεις των ασυνεπών συναδέλφων μας. Για ιστορικούς και όχι μόνο λόγους, αξίζει να γίνει γνωστή μία συνάντηση που έλαβε χώρα στο γραφείο του τότε πρωθυπουργού κυρίου Αντωνίου Σαμαρά το 2014 με την παρουσία της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, μελών του Προεδρείου της ΠΟΣΔΕΠ (από την ΑΣΚΕΥ), αντιπροσωπείας των αιτούντων τη διαγραφή των χρεών τους, και του νομικού τους συμβούλου. Η συζήτηση ήταν διεξοδική και η τελική απόφαση της τότε κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου ήταν απόρριψη του αιτήματος, ως παράνομου και αντισυνταγματικού, συμφωνώντας και με την αντίστοιχη πρόσφατη τότε απόφαση του Σ.τ.Ε.

Τελικά, οι ασυνεπείς συνάδελφοι τα κατάφεραν σε δύο βήματα. Το πρώτο έγινε επί υπουργίας Γαβρόγλου, όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, Ιούλιο του 2018, ψήφισε τον επανυπολογισμό των οφειλών των πανεπιστημιακών της τελευταίας εικοσαετίας με πολύ χαμηλότερο ποσοστό από ό,τι ίσχυε κατά περιόδους, 7% επί των καθαρών αποδοχών από το ελευθέριο επάγγελμα. Κάτι που ισούται με περίπου 5% επί των ακαθαρίστων, οπότε στην περίπτωση αυτή διαγράφονταν τα 2/3 των οφειλών τους. Έρχεται σήμερα η κ. Κεραμέως να συμπληρώσει την πολιτική Γαβρόγλου και να παραγράψει οφειλές, χωρίς καμία προσπάθεια δίκαιης αντιμετώπισης».  

Follow us on Twitter
Join our Facebook page