«Ντροπή» – Οργή φαρμακοποιών για τις εξαγγελίες Πλεύρη και την έλλειψη φαρμάκων

Date: 04/01/2023 Time: 10:40

Εκτός τόπου και χρόνου βρίσκεται το υπουργείο Υγείας, αδυνατώντας να δώσει βιώσιμες λύσεις στη μάστιγα των ελλείψεων σε βασικά φάρμακα. Ο αγώνας δρόμου από φαρμακείο σε φαρμακείο ακόμα και για ένα απλό Depon δεν πρόκειται να τελειώσει. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν ειδικοί του φαρμάκου αλλά και φαρμακοποιοί που μίλησαν στην «Espresso» για τις εξαγγελίες Πλεύρη, αλλά και για το διαρκώς διογκούμενο πρόβλημα των ελλείψεων στα φάρμακα.

Η συντριπτική πλειονότητα των φαρμακοποιών δεν βλέπει φως στο τούνελ των ελλείψεων, αντιμετωπίζοντας τις εξαγγελίες του Θάνου Πλεύρη ως ασπιρίνη σε… καρκινοπαθή. Ο Γιάννης Καβαλάρης, φαρμακοποιός στην περιοχή των Πατησίων, και μέλος του Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου, χαρακτήρισε τα μέτρα «ευχολόγια» που έρχονται με μεγάλη καθυστέρηση, τονίζοντας πως δεν πρόκειται να δώσουν λύση, αφού δεν αγγίζουν τον πυρήνα του προβλήματος.

Ο Γιάννης Δαγρές, φαρμακοποιός στην περιοχή των Εξαρχείων και πρώην ταμίας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθήνας, ξεκαθάρισε πως τα μέτρα είναι μη εφαρμόσιμα, προεξοφλώντας πως θα αποτύχουν να περιορίσουν το πρόβλημα. Στο ίδιο όμως συμπέρασμα κατέληξε και ο φαρμακοποιός από τη Νίκαια Σόλων Κατσίβελας, ο οποίος τόνισε πως τα μέτρα είναι αδύνατο να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Υγείας που γνωρίζει καλά τον χώρο του φαρμάκου, τα μέτρα που ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας ο Θάνος Πλεύρης δεν είναι τίποτα άλλο από ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα. «Το πρόβλημα με τα φάρμακα ήταν γνωστό ήδη από τον Αύγουστο» είπε χαρακτηριστικά στην «Espresso», προσθέτοντας πως, αν υπήρχε πολιτική βούληση για λύση, ο υπουργός θα έπρεπε, προτού φτάσει η κατάσταση στο αμήν, να αποφασίσει γενική απαγόρευση εξαγωγών των φαρμάκων.

Το μέτρο αυτό, όπως μας είπε άνθρωπος της αγοράς του φαρμάκου, είναι σκληρό και δύσκολα εφαρμόσιμο. Ωστόσο, συμπλήρωσε: «Εδώ και καιρό η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, κάτι που σημαίνει πως θα μπορούσαν να ληφθούν μέτρα που δεν εντάσσονται σε καθεστώς κανονικότητας».

Αυτό που χρεώνουν, όμως, στον Θάνο Πλεύρη οι φαρμακοποιοί δεν είναι μόνο ανικανότητα, αλλά και… απροθυμία παρέμβασης. Συγκεκριμένα, τον καταγγέλλουν πως, λαμβάνοντας μέτρα «ασπιρίνη», υψώνει τείχος προστασίας γύρω από τις μεγάλες φαρμακαποθήκες που στοκάρουν φάρμακα με στόχο την εξαγωγή τους στο εξωτερικό και την αναζήτηση του μεγαλύτερου κέρδους, ενώ αδιαφορεί επιδεικτικά για τους Έλληνες πολίτες.

Και η αλήθεια είναι πως οι ελλείψεις έχουν πλέον λάβει τρομακτικές διαστάσεις σε μια μάλιστα περίοδο όπου οι ιώσεις σαρώνουν τον πληθυσμό. Οι μαρτυρίες των φαρμακοποιών πραγματικά σοκάρουν. «Στο φαρμακείο μου έχω ανάγκη για 120 αντιπυρετικά σιρόπια τη μέρα, όταν από τις φαρμακαποθήκες λαμβάνω μόνον έξι!» είπε ο κ. Κατσίβελας, τονίζοντας πως αυτή η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη.

Από την πλευρά του, ο κ. Δαγρές εξήγησε: «Αυτή τη στιγμή υπάρχει έλλειψη σε βασικά φαρμακευτικά σκευάσματα, όπως το Bisolvon, το Otrivin, το Depon Maximum, το Mucosolvan για τον βήχα, αλλά και το Panadol Cold and Flu». Ιδιες είναι, όμως, και οι ελλείψεις στο φαρμακείο του κ. Καβαλάρη, όπου, όταν ρωτήθηκε για τις ελλείψεις, απάντησε με αφοπλιστικό τρόπο: «Οι ελλείψεις στα φάρμακα που έχει χρειάζονται δύο σελίδες Α4 εις διπλούν για να τα γράψει».

«Depon Maximum, Otrivin spray, Flixotide για βήχα, Dilatrend για την καρδιά και Aerolin για τη βρογχίτιδα είναι μόνο μερικά από τα φάρμακα που δεν μπορώ να βρω» είπε, προσθέτοντας πως είναι ντροπή το 2023 να λέμε στον κόσμο πως δεν μπορούμε να βρούμε ένα απλό φάρμακο.

Αρνητής πραγματικότητας ο υπουργός

Την ίδια ώρα, ο Θάνος Πλεύρης συνεχίζει να πουλάει τρέλα, αναζητώντας το κακό σε… διεθνείς συνωμοσίες. Αφού η γραμμή υπεράσπισης της υπερσυνταγογράφησης των γιατρών αλλά και του στοκαρίσματος από τους γονείς κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος, ο υπουργός Υγείας τα έριξε στον παγκόσμιο καπιταλισμό. Συγκεκριμένα, ως άλλος αρνητής της πραγματικότητας, χαρακτήρισε το πρόβλημα παγκόσμιο και το απέδωσε στη χαμηλή παραγωγή και την έλλειψη πρώτων υλών, ενώ υποστήριξε ότι η χώρα μας το αντιμετωπίζει σε μικρότερο βαθμό γιατί έχει εγχώρια παραγωγή. «Μάλιστα, σε αντίθεση με άλλες χώρες, η Ελλάδα έχει πλήρη επάρκεια φαρμάκων στα νοσοκομεία και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και οι όποιες ελλείψεις παρουσιάζονται μόνο στα ιδιωτικά φαρμακεία» ανέφερε στην ανακοίνωση – απάντησή του ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στον τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Αν. Ξανθό για τις ελλείψεις φαρμάκων.

Λίγες ώρες αργότερα, ο Ανδρέας Ξανθός είχε θέσει ζήτημα παραίτησης του υπουργού Υγείας, καθώς του καταλόγισε ανεπάρκεια στη διαχείριση της κρίσης. «Αν ο κ. Πλεύρης δεν μπορεί να αντιμετωπίσει δραστικά αυτή τη σοβαρή κρίση στη φαρμακευτική αγορά, ας παραιτηθεί. Ας σταματήσει όμως να εκτοξεύει “λάσπη”, γιατί δεν πείθει κανέναν, εκτίθεται, προσβάλλοντας τη νοημοσύνη των πολιτών και δεν λύνει κανένα πρόβλημα, ενισχύοντας την κατακραυγή της κοινωνίας» είπε ο κ. Ξανθός. Την ίδια ώρα, ορθάνοιχτο παράθυρο για αύξηση της τιμής των λεγόμενων φθηνών φαρμάκων άφησε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας. Συγκεκριμένα, σε ερώτηση αν έρχονται αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων, η Μίνα Γκάγκα δήλωσε: «Τα πολύ φτηνά φάρμακα είναι κάτι που πρέπει να σκεφτούμε. Δηλαδή πρέπει να αξίζει τον κόπο να τα παράξει κάποιος για να τα έχουμε. Δεν είναι λογικό να έχουμε φάρμακα σε τιμή κάτω από το κόστος». Η ίδια, μάλιστα, παραδέχτηκε ότι, αν αυξηθούν οι τιμές των φαρμάκων, θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη και οι πολίτες, καθώς δεν θα καλυφθεί το σύνολο της διαφοράς από την Πολιτεία.

Πηγή: newsbreak.gr

Το The Flag Report, ως news aggregator, δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το The Flag Report, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Follow us on Twitter
Join our Facebook page

Share to...