Με 140 LEO2A4 από Γερμανία και Φινλανδία η Ουκρανία ίσως αλλάξει την ροή του πολέμου – Αφικνούνται στο μέτωπο γαλλικά ΑΜΧ-10 και αμερικανικά Μ2

Date: 05/01/2023 Time: 19:54

Όλα δείχνουν ότι το καθεστώς Ζελένσκι με την βοήθεια της Δύσης θα τα παίξει όλα για όλα με την πραγματοποίηση ευρείας αντεπίθεσης με την προϋπόθεση ότι θα εφοδιαστεί με τα υλικά που έχει ζητήσει και σε πρώτη φάση αυτό σημαίνει ότι πολύ σύντομα μπορεί να δούμε αρματομαχίες που η ανθρωπότητα απέφυγε στον “Ψυχρό Πόλεμο”, αν παραδοθούν άρματα LEO-2 και ΤΟΜΑ M-2 στο Κίεβο.

Αυτή την φορά η Δύση φαίνεται να είναι κοντά να χορηγήσει κάθε μέσο για να αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχίας μεταφέροντας στις ουκρανικές δυνάμεις δυτικού τύπου άρμα μάχης και ΤΟΜΑ.

Να σημειώσουμε ότι ο ουκρανικός στρατός είχε απαιτήσει να της δοθούν 300 άρματα και 600-700 ΤΟΜΑ για να μπορέσει να ανατρέψει τις ρωσικές δυνάμεις. 

Η ευόδωση ενός τέτοιου σεναρίου ίσως μπορέσει να κάνει μεταστροφή του πολέμου υπέρ των Ουκρανών αλλά μπορεί να οδηγήσει και σε μια χωρίς ¨βήμα πίσω” απόφαση της Ρωσίας για στρατικοποίηση της ρωσικής βιομηχανίας πλήρως με επιστράτευση ακόμα και εκατομμυρίων αλλά και διεθνοποίηση της εμπλοκής.

Μάλιστα το σενάριο θα μπορούσε να λάβει και ελληνική διάσταση αν αποφασιστεί και άλλες χώρες να συνεισφέρουν ακόμα περισσότερο το Κίεβο και μάλιστα θα έχει και επίχρισμα “συμφέρουσας λύσης” με εμπλοκή των Leopard-2A4.

Έτσι ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο μεταφοράς τεσσάρων ταγμάτων αρμάτων μάχης Leopard 2 στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας που έρχεται να προστεθεί στην γαλλική απόφαση για εκχώρηση οχημάτων μάχης και το “ναι” των ΗΠΑ για αποστολή ΤΟΜΑ Bradley.

«Μόνο από τα αποθέματα των Rheinmetall και Krauss-Maffei Wegmann η Γερμανία μπορεί να προμηθεύσει την Ουκρανία με 80 μονάδες το συντομότερο δυνατό. Άλλες 30 μονάδες θα χρησιμοποιηθούν από το κέντρο εκπαίδευσης μάχης της Μπούντεσβερ», – αναφέρει η γερμανική έκδοση « Frankfurter Allgemeine Zeitung »

Εάν χρειαστεί αυτα τα 110 άρματα μάχης μπορούν να μεταφερθούν στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις μέσα σε μία μόλις εβδομάδα, αφού τα άρματα μάχης βρίσκονται ήδη σε κατάσταση έτοιμα για πολεμική χρήση.

Η Φινλανδία εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής 30 Leopard 2A4

“Η Φινλανδία θα μπορούσε να είναι η πρώτη χώρα που θα στείλει άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία καθώς είναι μία από τις χώρες της Ευρώπης, η οποία διαθέτει από τα περισσότερα άρματα μάχης Leopard 2A4, τα οποία, παρεμπιπτόντως, είναι αποθηκευμένα και παροπλισμένα. Α

υτή η χώρα σχεδιάζει να είναι μία από τις πρώτες που θα δώσει στην Ουκρανία άρματα μάχης του ΝΑΤΟ.Η Φινλανδία διαθέτει επί του παρόντος 100 άρματα μάχης Leopard 2A4.

Τα τελευταία βρίσκονται σε αποθήκες και ενδέχεται να μεταφερθούν στην Ουκρανία. Κατά πάσα πιθανότητα, οι παραδόσεις θα γίνουν σε μικρές παρτίδες, πιθανώς, η Φινλανδία μπορεί να παράσχει στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις περίπου 30 άρματα μάχης.

Ωστόσο, ακόμη και ένα τόσο μικρό απόθεμα μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την ενίσχυση των ουκρανικών στρατευμάτων.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η Φινλανδία διαπραγματεύεται με τη Γερμανία σχετικά με την απόκτηση άδειας για την προμήθεια της Ουκρανίας με άρματα μάχης Leopard 2A4 και αν εγκριθεί αυτή η πρόταση της Φινλανδίας, τότε οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας θα μπορούν να παραλάβουν αυτά τα άρματα μάχης, τα οποία δεν είναι πολύ κατώτερα από τα ρωσικά άρματα μάχης T-90M Proryv.

Το “ελληνικό σενάριο”

Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις μετά από αποφάσεις της κυβέρνησης Κ.Μητσοτάκη έχει ήδη παραδώσει σημαντικό αριθμό οπλικών συστημάτων ενώ είναι θετική στην παράδοση επιπλέον μονάδων. Έτσι μια γερμανική πρόταση για να παραχωρηθεί μια ποσότητα (επιπέδου μιας επιλαρχίας, 41 αρμάτων) στην Ουκρανία με ένα πιθανό αντάλλαγμα την μείωση της τιμής αναβάθμισης των υπολοίπων θα έβρισκε πιθανόν ευήκοα ώτα με “ολίγη” και από εμπλοκή της εγχώριας βιομηχανίας όπως πιθανόν να αναφερθεί.

Ο ΕΣ ήδη έχει στα χέρια του 183 άρματα Leopard-2A4 και δεν πρέπει επουδενί να υπάρξει καμία μείωση σε ένα οπλικό σύστημα αυτού του επιπέδου.

Παράλληλα ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε, στον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ότι η Γαλλία θα παραδώσει στην Ουκρανία ελαφρά άρματα μάχης AMX-10RC.

«Ο πρόεδρος θέλησε να ενισχύσει αυτή τη (στρατιωτική) βοήθεια που έχει ήδη δοθεί στο Κίεβο συμφωνώντας να παραδοθούν ελαφρά άρματα μάχης AMX-10RC», ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

«Είναι η πρώτη φορά που άρματα μάχης δυτικού σχεδιασμού παραδίδονται στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις», διευκρίνισε η προεδρία μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που διήρκησε μια ώρα μεταξύ των δύο ηγετών. Ο αριθμός των αρμάτων μάχης και οι προθεσμίες των παραδόσεων δεν διευκρινίστηκαν.

Τα AMX-10RC είναι τροχοφόρα ελαφρά άρματα μάχης με πυροβόλο των 105 χιλιοστών. Στον Γαλλικό Στρατό θα αντικατασταθεί σταδιακά από το Jaguar.

Τέλος ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες Τετάρτη ότι μελετάται το ενδεχόμενο να σταλούν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ΤΟΜΑBradley. Ναι αυτά που ήθελαν να “παραχωρήσουν” στον ΕΣ με αντάλλαγμα δισεκατομμύρια καθώς για εμάς συνοδεύονταν από υποχρεωτικό εκσυγχρονισμό (λόγω “συμμαχίας” μάλλον).

«Ναι», απάντησε μονολεκτικά ο κ. Μπάιντεν ερωτηθείς εάν εξετάζεται η επιλογή αυτή.Το τεθωρακισμένο όχημα  εφοδιασμένο με πυραύλους TOW και πολυβόλο 25 χιλιοστών ικανό να ρίχνει ως και 300 σφαίρες το λεπτό, χρησιμοποιείται από τη δεκαετία του 1980. Η Ελλάδα από χρόνια ενδιαφέρεται για 400 οχήματα αλλά οι ΗΠΑ αρνούνται να της τα δώσουν εκτός αν πληρώσουμε αδρά.

Πηγή: pronews.gr

Το The Flag Report, ως news aggregator, δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το The Flag Report, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Follow us on Twitter
Join our Facebook page

Share to...