Κατώτατος μισθός: Οι προεκλογικές εξαγγελίες περί αύξησής του, οδηγούν σε… νέα μείωση!

Date: 21/03/2021 Time: 10:22

Προς νέα αναβολή, την τέταρτη κατά σειρά, οδεύει η διαδικασία καθορισμού του ύψους του κατώτατου μισθού, που επηρεάζει τις αποδοχές 1.000.000 εργαζομένων, αλλά και ανέργων.

Ο κατώτατος μισθός παραμένει καθηλωμένος στα 650 ευρώ μεικτά, δηλαδή 546 ευρώ καθαρά, από τον Ιανουάριο του 2019, ωστόσο τον τελευταίο χρόνο η κυβέρνηση προχώρησε σε έμμεση μείωση για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, καθώς η αποζημίωση ειδικού σκοπού για όσους είναι σε καθεστώς αναστολής σύμβασης ανέρχεται σε 534 ευρώ.

Βάσει της τελευταίας νομοθετικής παρέμβασης, η τετράμηνη διαδικασία επρόκειτο να ξεκινήσει στο τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου και να ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουλίου, με την εισήγηση του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, ώστε να λάβει την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου. Όμως, οι αστοχίες της κυβέρνησης και το παρατεταμένο lockdown καθιστούν επίφοβη οποιαδήποτε εκτίμηση για την πορεία των βασικών μεγεθών της οικονομίας, που αποτελούν προϋπόθεση για το ύψος του μισθού, ενώ εκφράζονται παράλληλα φόβοι ότι με τη λήξη των μέτρων η ανεργία θα εκτοξευθεί.

Προσωρινή απαγόρευση απολύσεων

Εξάλλου, σειρά μέτρων στήριξης προς τις επιχειρήσεις συνοδεύονται με την προσωρινή απαγόρευση απολύσεων (π.χ. επιστρεπτέα προκαταβολή, αναστολή συμβάσεων).

Προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού ήταν η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά ποσοστό διπλάσιο της ανάπτυξης. Όμως, η δυσθεώρητη ύφεση (θυμίζουμε ότι το 2020 έκλεισε με -8,2%) συνεπάγεται ότι, αν η κυβέρνηση τηρήσει κατά γράμμα τον μνημονιακό νόμο του 2013, τότε θα έπρεπε να προχωρήσει σε μείωση. Ή, για να είμαστε πιο ακριβείς, να… νομιμοποιήσει τη μείωση που έχει ήδη επιβάλει, με πρόσχημα την πανδημία!

Πηγή: newsbreak.gr

Το The Flag Report, δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το The Flag Report, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Follow us on Twitter
Join our Facebook page