«Κάτω η δικτατορία»: Χιλιάδες Κουβανοί διαδηλώνουν ενάντια στο κομμουνιστικό καθεστώς

Date: 13/07/2021 Time: 12:07

Του Jack Phillips

Χιλιάδες Κουβανοί βγήκαν στους δρόμους την Κυριακή σε αρκετές πόλεις για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την έλλειψη ελευθερίας και την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στην κομμουνιστική χώρα.

Τα βίντεο που ανέβηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται να δείχνουν διαδηλώσεις σε διάφορες πόλεις, όπως στην πρωτεύουσα, Αβάνα, την Κυριακή. Οι διαδηλωτές, φώναζαν συνθήματα στα ισπανικά, ότι «δεν φοβούνται» το καθεστώς του Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, απαιτώντας πρόσβαση σε εμβόλια COVID-19 και το τέλος του καθεστώτος.

Βάσει αναφορών υπάρχει έλλειψη φυσικού αερίου, ηλεκτρικής ενέργειας και εμβολίων σε ολόκληρο το νησί της Καραϊβικής. Ορισμένοι αναλυτές σημείωσαν στο Διαδίκτυο ότι είναι η πρώτη φορά που τόσοι πολλοί βγήκαν στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν για την κυβέρνηση μετά την εξέγερση του Maleconazo το 1994, γεγονός που ώθησε ορισμένους Κουβανούς να εγκαταλείψουν τη χώρα με πλοίο για τις ΗΠΑ.

Συνθήματα όπως «κάτω η δικτατορία», «ελευθερία» και «πατρίδα και ζωή» ακούστηκαν επίσης κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, σύμφωνα με βίντεο που ανέβηκαν στο διαδίκτυο.

Κατά τη διάρκεια διαφορετικών ζωντανών μεταδόσεων στο Facebook, χιλιάδες άνθρωποι περπατούσαν στους δρόμους του Σαν Αντόνιο ντε λος Μπάνιος, το Γκουίρα ντε Μελένα και το Αλγουιράζ.

Σε απάντηση στις διαδηλώσεις, ο Ντίας-Κανέλ επανέλαβε τον ισχυρισμό άλλων μαρξιστικών κυβερνήσεων, καταλογίζοντας τις διαμαρτυρίες σε μια εκστρατεία ξένων δυνάμεων που ξεκίνησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

«Δίνεται η ταξική μάχη, οι επαναστάτες βγαίνουν στους δρόμους», είπε σε ένα κρατικό δίκτυο ραδιοφώνου και τηλεόρασης, προφανώς διατάζοντας τις δυνάμεις ασφαλείας του να διαλύσουν τους διαδηλωτές.

Ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο, ο οποίος είναι Κουβανικής καταγωγής, παρουσίασε τις διαμαρτυρίες στο Twitter.

«Αυθόρμητες διαδηλώσεις στο δρόμο που ξέσπασαν σε αρκετές πόλεις στην #Cuba αυτή τη στιγμή με συνθήματα #NoTenemosMiedo (Δεν φοβόμαστε)» έγραψε σε ένα tweet. «Η απογοήτευση με την ανικανότητα, την απληστία και την καταπίεση των δικτατοριών αυξάνεται ραγδαία».

Ο γερουσιαστής φάνηκε επίσης να σχολιάζει τις δυνάμεις ασφαλείας.

«Έρχονται οι κομμουνιστικές ομάδες καταστολής στην #Cuba … Ακόμα αγνοούνται μέχρι στιγμής σε μεγάλο βαθμό από τα αμερικανικά εταιρικά μέσα ενημέρωσης», έγραψε ο Ρούμπιο.

Η Μαρία Ελβίρα Σαλαζάρ, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ και κόρη κουβανών εξόριστων, δήλωσε ότι το καθεστώς του Ντίαζ-Κανέλ κατέβασε το Ίντερνετ στο νησί.

Ο δήμαρχος του Μαϊάμι Φράνσις Σουάρεζ, επίσης γιος κουβανών εξόριστων, ζήτησε παρέμβαση από την αμερικανική ηγεσία.

«Οι Κουβανοί είναι άξιοι και έτοιμοι να κυβερνήσουν χωρίς τυραννία», δήλωσε ο Σουάρεζ κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου. «Μπορεί να τελειώσει σήμερα και πρέπει να τελειώσει σήμερα. Οι συνέπειες αυτής της στιγμής μπορούν να σημαίνουν ελευθερία για εκατομμύρια ανθρώπους στο ημισφαίριο, από Νικαράγουα και Βενεζουέλα και πολλά άλλα».

Πηγή: theepochtimes.gr

Το The Flag Report, δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το The Flag Report, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Follow us on Twitter
Join our Facebook page