Η πρώτη σύγκρουση της κυβέρνησης Meloni με τη Γερμανία μετά το «μπλόκο» σε πλοίο με μετανάστες

Date: 03/11/2022 Time: 19:31

H πρώτη σύγκρουση της νέας κυβέρνησης της Ιταλίας υπό την Georgia Meloni με τη Γερμανία είναι γεγονός και αφορά το μείζον ζήτημα του μεταναστευτικού, το οποίο άλλωστε αποτέλεσε προεκλογική σημαία του δεξιού συνασπισμού.
H γερμανική κυβέρνηση ζήτησε από την Meloni να επιτραπεί άμεσα η αποβίβαση 104 ασυνόδευτων ανηλίκων, που βρίσκονται στο πλοίο Humanity 1, που ανήκει σε γερμανική ΜΚΟ αναφέρεται σε σημερινά δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου.

Πρόκειται για γραπτή επιστολή, η οποία εστάλη από το Βερολίνο και στο θέμα αναφέρθηκε πρώτη εκπομπή της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης Rai.
Το πλοίο Humanity 1 τις περασμένες ημέρες διέσωσε μετανάστες και πρόσφυγες που κινδύνευαν να πνιγούν νότια της Σικελίας.
Aπό την μεριά της, η ιταλική κυβέρνηση έκανε γνωστό ότι ζήτησε από την γερμανική πρεσβεία στην Ρώμη να πληροφορηθεί την ακριβή κατάσταση που επικρατεί στο πλοίο, πόσοι είναι οι επιβάτες, αν κάποιοι από αυτούς αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και αν έχει υποβληθεί ήδη αίτημα διεθνούς προστασίας.
Η αντιπαράθεση αυτή είναι συνέπεια της νέας γραμμής που η κυβέρνηση Meloni ανακοίνωσε ότι εννοεί να τηρήσει στο μεταναστευτικό και το προσφυγικό, με διάθεση υποδοχής των προσφύγων, αλλά όχι των «παράνομων οικονομικών μεταναστών» που βρίσκονται σε πλοία ΜΚΟ.
O νέος Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Mateo Pianendozzi έκανε γνωστό σήμερα ότι νότια της Σικελίας βρίσκονται τρία πλοία που ανήκουν σε ΜΚΟ.
Διέσωσαν 985 μετανάστες και πρόσφυγες και έχουν ζητήσει να μπορέσουν να εισέλθουν σε ιταλικό λιμάνι.

Iταλός ΥΠΕΞ: Ζητάμε μόνο τον σεβασμό των κανόνων

Με δήλωσή του στην ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Μελόνι, Antonio Tajani, αναφέρθηκε στην πολιτική της χώρας του για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό.
«Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, ζητήσαμε μόνο τον σεβασμό των κανόνων, το κάναμε με επίσημο τρόπο, με μεγάλη ευγένεια αλλά και αποφασιστικότητα», δήλωσε ο Τajani.
Στη συνέχεια, αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, πρόσθεσε:
«Με μια φίλη χώρα και έναν μεγάλο συνομιλητή, όπως είναι η Γερμανία, πρέπει να συνεργαστούμε στενότατα. Όταν, όμως, υπάρχει ανάγκη να στείλουμε κάποιο μήνυμα, ιδίως στο μεταναστευτικό, το κάνουμε με αποφασιστικότητα, με στόχο να τύχουν σεβασμού οι ισχύοντες κανόνες.
Ζητήσαμε, δηλαδή, οι ΜΚΟ, όταν σώζουν κάποιον στη θάλασσα και στη συνέχεια ζητούν να εισέλθουν στο πλησιέστερο λιμάνι, να σέβονται τους ευρωπαϊκούς κανόνες».

Πηγή: bankingnews.gr

Το The Flag Report, ως news aggregator, δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το The Flag Report, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Follow us on Twitter
Join our Facebook page