Η ενεργειακή κρίση σαρώνει Ευρώπη και Ελλάδα – Νέα ρεκόρ στο ρεύμα – Εκτός μάχης πυρηνικοί αντιδραστήρες

Date: 20/12/2021 Time: 19:44

Σαρώνει την Ευρώπη και την Ελλάδα η ενεργειακή κρίση, με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος να καταγράφουν νέα ρεκόρ και τους πυρηνικούς αντιδραστήρες να τίθενται εκτός λειτουργίας.
Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης στην ενέργεια είναι το tweet του επικεφαλής ανταποκριτή του Bloomberg για την ενέργεια, Javier Blas, ο οποίος ανήρτησε έναν ανησυχητικό χάρτη με τις ευρωπαϊκές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, σε νέα επίπεδα ρεκόρ.  
«ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ: Ουάου, ουάου, ουάου… Ξεμένω από λέξεις για να περιγράψω την ευρωπαϊκή βραχυπρόθεσμη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας», ανέφερε ο Blas.
 «Πολλαπλά ρεκόρ καταρρίφθηκαν τη Δευτέρα.
Με εξαίρεση την Πολωνία και τη Σκανδιναβία, όλη η Ευρώπη είναι πάνω από 300 ευρώ ανά MWh (Γαλλία και Ελβετία κοντά στα 400 ευρώ).
Στην Ελλάδα η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος ανήλθε στα 316,34 ευρώ ανά MWh.

φοτο1

Εκτός λειτουργίας οι πυρηνικοί αντιδραστήρες

Τα συνεχή ρεκόρ στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, όπως εξήγησε ο ανταποκριτής του Bloomberg, οφείλονται στο ότι «πολλοί πυρηνικοί αντιδραστήρες βρίσκονται εκτός λειτουργίαςι, η ζήτηση είναι υψηλή (η ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται για θέρμανση), επομένως καίει αέριο για να γεφυρώσει το χάσμα».
Το τελευταίο διάστημα, ολλά πυρηνικά εργοστάσια στη Γαλλία τέθηκαν εκτός λριτουργίας, λόγω τακτικών επιθεωρήσεων ασφαλείας που εντόπισαν ρωγμές σε ένα εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής.
Η ευρωπαϊκή ημερήσια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας συνεχίζει να αυξάνεται καθώς οι ψυχρότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες εξαπλώνοντας σε ολόκληρη την ήπειρο.
Οι τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου αυξήθηκαν σε νέο υψηλό την περασμένη εβδομάδα, πάνω από 650% σε ετήσια βάση, λόγω ανησυχιών για μείωση των ροών φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Yamal-Europe που διασχίζει τη Λευκορωσία και την Πολωνία έως το Mallnow της Γερμανίας.
Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη σημείωσαν νέο υψηλό ρεκόρ.

φοτο2

Βαθαίνει η ενεργειακή κρίση

Η τελευταία γεωπολιτική έξαρση σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν η ομοσπονδιακή υπηρεσία δικτύου της Γερμανίας, Bundesnetzagentur, δήλωσε ότι ο ρωσικός αγωγός Nord Stream 2 δεν θα εκκαθαριστεί μέχρι τον Ιούλιο.
Την Κυριακή, η Γερμανία δήλωσε ότι θα μπορούσε να μπλοκάρει πλήρως τον Nord Stream 2 εάν ξεσπάσει μια πιθανή σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης επιδεινώνεται και κινδυνεύει να προκαλέσει δυσαρέσκεια σε πολλούς Ευρωπαίους.
Πόσο καιρός πρέπει να περάσει  έως ότου οι πολιτικοί δώσουν εντολή στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να εφαρμόσουν ανώτατα όρια τιμών στις τιμές ισχύος;
Εάν οι πολιτικοί θέλουν να παραμείνουν στην εξουσία, μπορεί επίσης να χρειαστεί να επιδοτούν τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας των πολιτών, καθώς ο πληθωρισμός της ενέργειας είναι άγριος.
Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα, εφαρμόζεται επιδότηση για το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο. 

Πηγή: bankingnews.gr

Το The Flag Report, ως news aggregator, δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το The Flag Report, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Follow us on Twitter
Join our Facebook page