Η διακυβέρνηση Μπάιντεν και η αυταπάτη των δύο κρατών

Date: 03/01/2023 Time: 20:31

Του Bassam Tawil

Μερικές μέρες αφότου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν επιβεβαίωσε τη δέσμευση της κυβέρνησης Μπάιντεν για τη «λύση των δύο κρατών», οι Παλαιστίνιοι απάντησαν απορρίπτοντας εκ νέου αυτή την άποψη και υποστηρίζοντας την πρόθεση για περισσότερη τρομοκρατία κατά του Ισραήλ.

Η παλαιστινιακή απάντηση ήρθε μέσω μιας δημοσκόπησης της κοινής γνώμης που δημοσιεύθηκε στις 13 Δεκεμβρίου από το Παλαιστινιακό Κέντρο Έρευνας Πολιτικής και Δημοσκοπήσεων και μέσω δηλώσεων της παλαιστινιακής ισλαμιστικής ομάδας Χαμάς που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, διαπιστώθηκε ότι το 69% των Παλαιστινίων πιστεύει πως η «λύση των δύο κρατών» δεν είναι πλέον πρακτική ή εφικτή. Ένα άλλο 72% πιστεύει ότι οι πιθανότητες για δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο Ισραήλ τα επόμενα πέντε χρόνια είναι ισχνές ή ανύπαρκτες.

Με λίγα λόγια, οι Παλαιστίνιοι λένε στον Μπλίνκεν και στην κυβέρνηση Μπάιντεν ότι μπορούν να συνεχίσουν να έχουν τη φαντασίωση των δύο κρατών όσο επιθυμούν, αλλά ότι αυτοί προτιμούν τον «ένοπλο αγώνα» και την τρομοκρατία από τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ.

Όταν ρωτήθηκαν για τα πιο αποτελεσματικά μέσα οικοδόμησης ενός ανεξάρτητου κράτους, το 51% των Παλαιστινίων επέλεξε τον «ένοπλο αγώνα». Ένα άλλο 55% υποστήριξε την επιστροφή στις ένοπλες αντιπαραθέσεις και μια «ιντιφάντα» (εξέγερση) κατά του Ισραήλ.

Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το 72% του παλαιστινιακού λαού δήλωσε ότι είναι υπέρ της συγκρότησης τρομοκρατικών ομάδων όπως το Lions’ Den, τα μέλη του οποίου έχουν πραγματοποιήσει ένοπλες επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στρατιωτών και αμάχων στη βόρεια Δυτική Όχθη τους τελευταίους μήνες.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Μπλίνκεν είπε σε μια ομιλία του ενώπιον της Εθνικής Διάσκεψης της οργάνωσης J Street ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την «πραγμάτωση του διαρκούς στόχου των δύο κρατών». Πρόσθεσε:

«Υποστηρίζουμε αυτό το όραμα διότι είναι ρεαλιστικό. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε, όπως είπε ο Πρόεδρος στο ταξίδι του στους Αγίους Τόπους φέτος το καλοκαίρι, ότι η λύση των δύο κρατών ─με βάση τις γραμμές του 1967 και με αμοιβαία συμφωνημένες ανταλλαγές─ παραμένει ο καλύτερος τρόπος για να πετύχουμε το στόχο μας να ζήσουν Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι δίπλα-δίπλα με ειρήνη και ασφάλεια».

Τον περασμένο μήνα, ο Μπλίνκεν επιβεβαίωσε τη φαντασίωση των δύο κρατών της κυβέρνησης Μπάιντεν ─ειδικά κατά μήκος των άκρως απροστάτευτων γραμμών ανακωχής του 1949, όπου οι μάχες εκείνη την εποχή έτυχε να σταματήσουν─ σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Τα αποτελέσματα πολλών δημοσκοπήσεων, μεταξύ των οποίων και της πιο πρόσφατης, καταδεικνύουν ότι ο Μπλίνκεν και η ομάδα του είτε αυτοεξαπατώνται είτε απλώς αδυνατούν να κατανοήσουν ή να δουν αυτό που θέλουν οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι: το θάνατο περισσότερων Εβραίων και τον αφανισμό του Ισραήλ.

Αυτή δεν είναι η πρώτη δημοσκόπηση που δείχνει ότι η πλειοψηφία των Παλαιστινίων αντιτίθεται στη «λύση των δύο κρατών». Αυτό συμβαίνει επειδή διεκδικούν με έντονο τρόπο ένα παλαιστινιακό κράτος όχι δίπλα στο Ισραήλ, αλλά αντί του Ισραήλ.

Επιπλέον, αυτή δεν είναι η πρώτη δημοσκόπηση που δείχνει ότι οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι συνεχίζουν να υποστηρίζουν τη Χαμάς, την τρομοκρατική ομάδα της οποίας ο καταστατικός χάρτης καλεί ανοιχτά για τζιχάντ (ιερό πόλεμο) και τον αφανισμό του Ισραήλ.

Το καταστατικό της Χαμάς επικαλείται τον πνευματικό ιδρυτή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Χασάν αλ Μπάνα να αναφέρει: «Το Ισραήλ θα υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει έως ότου το Ισλάμ το αφανίσει, όπως αφάνισε και άλλους πριν από αυτό».

Η αυξανόμενη δημοτικότητα της Χαμάς μεταξύ των Παλαιστινίων είναι ένα σαφές σημάδι ότι οι περισσότεροι από αυτούς ταυτίζονται με τον στόχο της ισλαμιστικής ομάδας να καταστρέψει το Ισραήλ.

Όπως και η Χαμάς, αυτοί οι Παλαιστίνιοι θέλουν να αντικαταστήσουν το Ισραήλ με ένα ισλαμιστικό κράτος του οποίου τα σύνορα θα εκτείνονται από τον ποταμό Ιορδάνη μέχρι τη Μεσόγειο Θάλασσα.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, εάν οι νέες προεδρικές εκλογές της Παλαιστινιακής Αρχής πραγματοποιούνταν σήμερα, ο αγαπημένος Παλαιστίνιος συνομιλητής της κυβέρνησης Μπάιντεν, Μαχμούντ Αμπάς, θα λάμβανε το 36%, και ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, θα λάμβανε το 54%. Επιπλέον, το 75% δήλωσε ότι θέλει να παραιτηθεί ο 87χρονος Αμπάς.

Θα ήταν καλή ιδέα εάν ο Μπλίνκεν είχε ακούσει τι είπαν ξεκάθαρα οι ηγέτες της Χαμάς τις προηγούμενες ημέρες κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων για τον εορτασμό της 35ης επετείου από την ίδρυση της οργάνωσής τους. Οι ηγέτες της Χαμάς επανέλαβαν τις απειλές τους να «ξεριζώσουν τον σιωνιστή εχθρό» από το Ισραήλ μέσω της τρομοκρατίας. Επαίνεσαν επίσης τις τρομοκρατικές ομάδες στις περιοχές της Δυτικής Όχθης που ελέγχονται από την Παλαιστινιακή Αρχή και πραγματοποιούν επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ.

Πηγή: gatestoneinstitute.org

Το The Flag Report, ως news aggregator, δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το The Flag Report, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Follow us on Twitter
Join our Facebook page

Share to...