Η Χάρρις, αναλαμβάνει τον ρόλο του Προέδρου και συνομιλεί με ξένους ηγέτες

Date: 18/02/2021 Time: 12:09

Του Zachary Stieber

Η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρρις έκανε πρόσφατα τηλεφωνικές κλήσεις σε αρκετούς επικεφαλής κρατών, μια εργασία που συνήθως γίνεται από τον πρόεδρο.

Η Χάρρις μίλησε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν την Δευτέρα, είπε ο Λευκός Οίκος.

Η Χάρρις «εξέφρασε την στήριξή της στην ενδυνάμωση διμερών σχέσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλίας και στην αναζωογόνηση της υπερατλαντικής συμμαχίας», ανέφερε μια ανακοίνωση. Αυτή και ο Μακρόν «συμφώνησαν για την ανάγκη για στενές διμερείς και πολυμερείς συνεργασίες για την αντιμετώπιση της COVID-19, κλιματικής αλλαγής, και υποστήριξης της δημοκρατίας εντός και εκτός συνόρων.»

«Συζήτησαν επίσης άλλες τοπικές προκλήσεις, όπως αυτές στην Μέση Ανατολή και Αφρική, και την ανάγκη να τις αντιμετωπίσουν από κοινού», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Δεν υπήρξε αναφορά στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

«Συζητήσαμε για την COVID-19, κλιματική αλλαγή, την υποστήριξη της δημοκρατίας εντός και εκτός συνόρων, και τοπικές προκλήσεις. Ο @POTUS και εγώ αναμένουμε να εργαστούμε με τον πρόεδρο Μακρόν για να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τις δύο χώρες μας», έγραψε η Χάρρις σε μια ανάρτηση στο Τουίτερ.

Ο Μπάιντεν είχε μιλήσει με τον Μακρόν στις 24 Ιανουαρίου.

Η Χάρρις είχε μιλήσει με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τρουντό νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Ο Λευκός Οίκος είπε ότι ήταν η πρώτη της κλήση σε ξένο ηγέτη ως αντιπρόεδρος.

«Ο πρωθυπουργός συνεχάρη την αντιπρόεδρο για την ιστορική εκλογή της, και αυτή ανακάλεσε με νοσταλγία τα χρόνια που είχε περάσει στο Μοντρεάλ», έλεγε μια ανακοίνωση από το γραφείο του Τρουντό, προσθέτοντας ότι συζήτησαν άλλα θέματα, όπως την καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19.

«Συζητήσαμε την αφοσίωσή μας να δουλέψουμε συνεργατικά σε αρκετά ζητήματα, όπως την καταπολέμηση της COVID-19, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, και την επέκταση των οικονομικών συνεργασιών μας με τρόπους που προάγουν την ανάκαμψη και δημιουργούν θέσεις εργασίας και στις δύο χώρες», είπε η Χάρρις σε δήλωση μετά την τηλεφωνική κλήση.

Οι Μπάιντεν και Τρουντό είχαν μιλήσει στις 22 Ιανουαρίου. Ήταν η πρώτη κλήση του Μπάιντεν αφότου ορκίστηκε στο αξίωμα δύο ημέρες πριν.

Οι αντιπρόεδροι σπάνια καλούν επικεφαλής κρατών. Ο τελευταίος αντιπρόεδρος, Μάικ Πενς, δεν είχε καλέσει τον Τρουντό ή Μακρόν, αν και επισκέφθηκε προσωπικά κάποιους επικεφαλής κρατών σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε σε αιτήματα σχολιασμού.

Οι κλήσεις της Χάρρις προσέλκυσαν προσοχή από συντηρητικούς, και επίκριση από το National Pulse, ένα καινούριο μέσο ενημέρωσης που ίδρυσε ο Ραχίμ Κασσάμ, πρώην σύμβουλος του Βρετανού Νάιτζελ Φάρατζ.

«Είναι περίεργο για έναν αντιπρόεδρο να κάνει επαφές με κρίσιμους επικεφαλής κρατών μόλις εβδομάδες σε μια νέα διοίκηση», είπε το μέσο.

Οι κλήσεις μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι η Χάρρις θα έχει μια ισχυρότερη θέση σε σύγκριση με παλιότερους αντιπροέδρους, ειδικά σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Ο Μπάιντεν, 78 ετών, έγινε ο γηραιότερος ένοικος του Λευκού Οίκου τον προηγούμενο μήνα. Οι υποθέσεις ήταν πολλές κατά την εκστρατεία του 2020 ότι ίσως θα υπηρετούσε μόνο μία θητεία στο αξίωμα. Αλλά ο Μπάιντεν είπε ότι είναι ανοιχτός στο να προσπαθήσει για μια δεύτερη.

«Πιστεύω είναι μια λογική ερώτηση να ρωτήσετε οποιονδήποτε άνω των 70 αν θα είναι ικανός και αν είναι έτοιμος», είπε στο ABC πέρυσι. «Αλλά … [το] μόνο πράγμα που μπορώ να πω στους Αμερικανούς, είναι μια λογική ερώτηση να κάνετε στον οποιονδήποτε, προσέξτε με.»

Πηγή: theepochtimes.gr

Το The Flag Report, δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το The Flag Report, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Follow us on Twitter
Join our Facebook page

Shares