Η Αυστρία ανακοινώνει σχέδιο παρακολούθησης Μουσουλμανικών Ενώσεων

Date: 01/08/2020 Time: 19:32

Η κυβέρνηση του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος (OVP) και του Πράσινου Κόμματος στην Αυστρία, ετοιμάζεται να θεσπίσει ένα αμφιλεγόμενο πρόγραμμα επιτήρησης για τους Μουσουλμάνους στη χώρα σε μια υποτιθέμενη προσπάθεια για την καταπολέμηση του λεγόμενου «πολιτικού Ισλάμ».

Στην πρωτοβουλία που ανακοίνωσε η κυβέρνηση τον Ιανουάριο, διάφορες ομάδες συνέχισαν να αντιδρούν στη συνεχιζόμενη αντι-μουσουλμανική εξωτερική πολιτική, που είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη ακροδεξιά κυβέρνηση.

Το OVP ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθεί ένα προγραμματισμένο Κέντρο Τεκμηρίωσης για την «καταπολέμηση του αντισημιτισμού, του ρατσισμού και του εξτρεμισμού που υποκινείται από τη θρησκεία» και θα διεξάγει μόνο επιτήρηση σε ύποπτα στοιχεία του «πολιτικού Ισλάμ».Η ανακοίνωση προκάλεσε αντιδράσεις ακαδημαϊκών, ομάδων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βουλευτών του Πράσινου Κόμματος – που συγκυβερνά με το OVP.

Με αυτά τα κέντρα, η κυβέρνηση, η οποία σχεδιάζει να παρακολουθεί όλες τις Μουσουλμανικές Ενώσεις, τα τζαμιά και τις πολιτιστικές δραστηριότητες, θα αποφασίζει με ποια Ιδρύματα θα συνεργαστεί.

Το πρώτο και μοναδικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, ιδρύθηκε στην Αυστρία το 1963, για την καταπολέμηση του Ναζισμού και τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τους νεοναζιστικούς σχηματισμούς.

Η κίνηση αυτή έχει καταγγελθεί από διάφορους κύκλους, οι οποίοι ανέφεραν ότι με τον τρόπο αυτό, ο Ναζισμός και το Ισλάμ, τοποθετούνται στην ίδια θέση.

Μιλώντας στο Πρακτορείο Anadolu, ο πολιτικός επιστήμονας από το Πανεπιστήμιο Georgetown, Farid Hafez, δήλωσε ότι ο Πρωθυπουργός της Αυστρίας Sebastian Kurz ήταν γνωστός για τις δήθεν ακαδημαϊκές έρευνες, προκειμένου να ενισχύσει τους πολιτικούς του στόχους. Ο Hafez δήλωσε επίσης, ότι το κέντρο θα διεξάγει «επιστημονικές» μελέτες για να εξυπηρετήσει την κυβέρνησή του.

Προειδοποιώντας ότι η κυβέρνηση σκόπιμα απέφυγε να στηρίξει επαρκώς την έννοια του «πολιτικού Ισλάμ» για να το καταστήσει πιο χρήσιμο εργαλείο κατά των Μουσουλμάνων, σημείωσε, ότι τα προηγούμενα κλεισίματα τζαμιών και οι απαγορεύσεις της μαντίλας, είχαν επίσης συνδεθεί με το πολιτικό Ισλάμ.

Με αυτή τη λογική, κάθε θεσμός, πρόσωπο ή θρησκευτική δραστηριότητα θα μπορούσε να συνδεθεί με το πολιτικό Ισλάμ και να υποβληθεί σε διάφορους περιορισμούς και εμπόδια, πρόσθεσε ο Hafez.

Το γεγονός ότι οι Μουσουλμάνοι έχουν ανεξάρτητο ή αυτοδιαχειριζόμενο ίδρυμα ή οργάνωση στον τομέα τους, θεωρείται επικίνδυνο από τον Sebastian Kurz και την ομάδα του, δήλωσε ο Hafez, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση ήθελε οι Μουσουλμάνοι να εξαρτώνται από στοιχεία που ελέγχονται από το κράτος και δεν πρέπει να δημιουργούν οι ίδιοι κάτι νέο.

Ο πρόεδρος του κόμματος Κοινωνική Αυστρία του Μέλλοντος (SOZ), Hakan Gordu, δήλωσε, ότι το Κέντρο Τεκμηρίωσης θα επιτεθεί στις Ισλαμικές αξίες και θα οδηγηθεί από καθαρά προκατειλημμένους εμπειρογνώμονες, προσθέτοντας ότι ιδρύθηκε για να εξυπηρετήσει δραστηριότητες που θα θέσουν τις βάσεις για τους πολιτικούς στόχους του Kurz.

Επίσης, ο Gordu δήλωσε, ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε εύκολα να συνδέσει ένα άτομο ή ένα ίδρυμα με το «πολιτικό Ισλάμ».

Πηγή: Anadolu Agency

Το The Flag Report, δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το The Flag Report, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Follow us on twitter
Join our Facebook page

Shares