Γόρδιος δεσμός το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ – ΕΕ: Πολύ δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τον Ιούλιο 2020

Date: 11/06/2020 Time: 16:00

Το ζήτημα του Ταμείου Ανάκαμψης θα απασχολήσει σήμερα και τους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup, χωρίς ωστόσο να αναμένεται ουσιαστική πρόοδος.

Σε γόρδιο δεσμό εξελίσσεται το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 750 δισ. ευρώ, το οποίο προσκρούει στις αντιρρήσεις τουλάχιστον έξι κρατών.
Μάλιστα, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτιμούν ότι η επίτευξη συμφωνίας μέχρι τον Ιούλιο του 2020, είναι πολύ δύσκολη, όπως μεταδίδει το Euractiv.


«Θα ήταν πολύ θετική εξέλιξη να υπάρξει πολιτική συμφωνία έως τον Ιούλιο», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis.
Ωστόσο, δεν θα είναι εύκολο, σημειώνει το Euractiv.
O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, πραγματοποίησε επαφές με τους Ευρωπαίους ηγέτες προκειμένου να ακούσει τις απόψεις τους για την πρόταση της Κομισιόν.
Από τον πρώτο γύρο επαφών προέκυψε ότι είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί η πολυπόθητη ομοφωνία στη Σύνοδο Κορυφής στις 18-19 Ιουνίου 2020.


Το ζήτημα θα απασχολήσει σήμερα και τους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup, χωρίς ωστόσο να αναμένεται ουσιαστική πρόοδος.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά Ευρωπαίος αξιωματούχος, σχεδόν κάθε μέλος της ΕΕ έχει εκφράσει κάποιες αντιρρήσεις, καθώς όλοι προσπαθούν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους.
Των αντιρρήσεων ηγούνται η Αυστρία και η Ολλανδία, ενώ πιο εποικοδομητική στάση τηρούν οι χώρες του ισπανικού Νότου, όπως η Ιταλία και η Ισπανία.


Με στόχο να επιταχύνουν την τεχνική επεξεργασία, οι πρέσβεις της ΕΕ θα συνεδριάσουν τρεις φορές κατά τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας.
Οι αξιωματούχοι θεωρούν απίθανη τη συμφωνία στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής, με αποτέλεσμα οι αποφάσεις να μεταφερθούν για την έκτακτη Σύνοδο στις 9 ή 10 Ιουλίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί εκ τους σύνεγγυς, για πρώτη φορά από τον Μάρτιο, όταν υιοθετήθηκαν τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό.
Δεν αποκλείεται να χρειαστεί και νέα Σύνοδος των ηγετών, στα τέλη Ιουλίου, σύμφωνα με αξιωματούχο της Ε.Ε.

Όπως έχει μεταδώσει το bankingnews.gr

Το Ταμείο Ανάκαμψης 750 δισ. ευρώ προσκρούει στις αντιρρήσεις 6 κρατών και 10 εμποδίων –  Χωρίς συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής 19 Ιουνίου

Το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισεκ. που υπερπροβλήθηκε ως η απάντηση της Commission στην Πανδημία και στην δραματική ύφεση που προκάλεσαν οι λανθασμένες επιλογές για lockdowns φαίνεται ότι προσκρούει σε σοβαρά εμπόδια.


Οι προσδοκίες ότι στην Σύνοδο Κορυφής 18 και 19 Ιουνίου θα έχουν συμφωνηθεί τα πάντα προσγειώνονται απότομα καθώς δεν φαίνεται πιθανό ένα τελικό σχέδιο μεταξύ των κρατών της ΕΕ.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι όταν αναλάβει την προεδρία της ΕΕ η Γερμανία από 1η Ιουλίου ίσως τότε δημιουργηθούν ξανά οι προϋποθέσεις να γεφυρωθούν οι διαφορές.
Επίσης νομοτελειακά η σχέση 66% επιδοτήσεις ή 500 δισεκ. και 33% δάνεια ή 250 δισεκ. σε σύνολο 750 δισεκ. ευρώ φαίνεται ότι θα αναιρεθεί με την συμμετοχή των δανείων να αυξάνεται.

Ποια τα εμπόδια για το Ταμείο Ανάκαμψης;

1) Οι 4 χώρες που αρχικά αντιδρούσαν στο Ταμείο Ανάκαμψης αυξήθηκαν σε 6 καθώς μετά την Αυστρία, Δανία, Σουηδία και Ολλανδία προστέθηκε και η Φινλανδία η οποία θέτει όρους για τα 750 δισεκ. του Ταμείου Ανάκαμψης.
Επίσης αρνητικά είναι τα μηνύματα που έρχονται από την Ουγγαρία σχετικά με την πρόταση της Κομισιόν για Ταμείο Ανάκαμψης 750 δισ. ευρώ.


«Η πρόταση της Κομισιόν, στην παρούσα μορφή της, είναι άδικη απέναντι στην Ουγγαρία, καθώς στην ουσία έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τα νότια κράτη-μέλη» επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Mihály Varga.

 
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΕΕ θα πρέπει να υιοθετήσει ένα «δίκαιο και αναλογικό» σχέδιο για την ανακούφιση από την οικονομική ζημιά που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού.


Σημειώνεται ότι προκειμένου να εφαρμοστεί η πρόταση της Κομισιόν θα πρέπει να λάβει την έγκριση από όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, ήδη πέντε χώρες (Αυστρία, Δανία, Σουηδία, Ολλανδία και Φινλανδία) έχουν απορρίψει την πρόταση.

Εντατικοποιούνται οι διαβουλεύσεις

Πάντως, το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να απασχολήσει και τη συνεδρίαση του Eurogroup την Πέμπη (11/6/2020).
Εν όψει και της Συνόδου Κορυφής, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 19 Ιουνίου, εντατικοποιούνται οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. με στόχο να υπάρξει συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης ακόμα και τον Ιούνιο, όπως επιδιώκει η Αθήνα.


Ωστόσο αρκετοί τοποθετούν τις αποφάσεις τον Ιούλιο ή και λίγο αργότερα, κατά τη διάρκεια της γερμανικής προεδρίας της Ε.Ε. (η Γερμανία αναλαμβάνει την 1η Ιουλίου).


Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών, Paolo Gentiloni, σε συνέντευξη του στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung εκφράζει την πεποίθηση ότι μπορούν να ξεπεραστούν οι εντάσεις που διατυπώνονται από χώρες όπως η Αυστρία, η Δανία, η Ολλανδία και η Σουηδία, θεωρώντας ως ρεαλιστικό να υπάρξει απόφαση το πρώτο διάστημα της γερμανικής προεδρίας.


2) Η Κύπρος από την πλευρά της θέτει ένα άλλο ζήτημα  
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχουν εγκριθεί 2,19 τρισ. ευρώ σε προγράμματα κρατικών ενισχύσεων από την έναρξη της πανδημίας.
Η Γερμανία έχει πραγματοποιήσει τις περισσότερες παρεμβάσεις, ανέρχεται στο 46% των συνολικών κρατικών ενισχύσεων που έχουν εγκριθεί μέχρι στιγμής δηλαδή 1 τρισεκ. ευρώ.
Η Ιταλία με 400 δισεκ. ευρώ εγγυήσεις αντιστοιχούν στο 18% του συνόλου και η Γαλλία με 17% των συνολικών κρατικών ενισχύσεων ή 370 δισεκ. ευρώ.


Συγκριτικά, στην Ισπανία, το Βέλγιο και την Πολωνία αντιστοιχούσαν στο 4,2%. 2,5% και 2,3% της κρατικής ενίσχυσης.
Η οικονομική βοήθεια από τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ 0,1% και 1,5%.
Γι’ αυτό χρειαζόμαστε ένα σχέδιο ανάκαμψης που θα αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις, γιατί ενώ έχουν χαλαρώσει οι κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, η πιθανότητα μια χώρα να υποστηρίξει εταιρίες μέσω κρατικών ενισχύσεων κατανέμεται άνισα μεταξύ των χωρών αναφέρει η κυπριακή πλευρά.


3) Η πρόσφατη παρέμβαση Dombrovskis Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι δεν θα δοθούν κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης χωρίς μεταρρυθμίσεις είναι μήνυμα κατευνασμού των 5 χωρών που αντιδρούν.


4) Η δομή των 750 δισεκ. ευρώ τροποποιείται μερικώς με τις επιδοτήσεις να υποχωρούν στο 55% ή 412 δισεκ. ευρώ και τα δάνεια να αυξάνονται στο 45% ή στα 338 δισεκ. ευρώ.


Αυτό σημαίνει ότι η επιβάρυνση στο δημόσιο χρέος των κρατών της ΕΕ θα είναι μεγαλύτερη άπαξ και τα δάνεια αυξάνονται στον μηχανισμό χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης.
Εφόσον αυτή η εξέλιξη επιβεβαιωθεί – καθώς ακόμη δεν έχει υπάρξει τελική συμφωνία – τα 32 δισεκ. για την Ελλάδα με την αρχική μορφή 22,5 δισεκ. επιδοτήσεις και 9,5 δισεκ. δάνεια προφανώς και αλλάζει.
Για την Ελλάδα θα αντιστοιχούν 18,5 δισεκ. επιδοτήσεις και 13,5 δισεκ. δάνεια.


5) Θα υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα λειτουργίας του Ταμείου, περισσότερες από τις 5 χώρες συγκλίνουν στην άποψη ότι το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να έχει προσωρινό χαρακτήρα.


6) Τα κριτήρια επιλεξιμότητας για την πρόσβαση στο Ταμείο αποτελούν ακόμη πεδίο διαπραγμάτευσης ενώ υπάρχουν διαφωνίες από πολλά κράτη για τον σκοπό που τελικώς θα χρησιμοποιηθούν επιδοτήσεις και δάνεια.


7) Υπάρχουν σκέψεις εμπλοκή στο Ταμείο Ανάκαμψης να έχει ο ESM ίσως όχι άμεσα αλλά σε επόμενη φάση.


Ο ESM ο Μηχανισμός Σταθερότητας της ευρωζώνης θα μπορούσε να διαδραματίσει κάποιο ρόλο σε επόμενη φάση, ωστόσο ακόμη αυτό δεν είναι σαφές.
Να σημειωθεί ότι καμία χώρα δεν θέλει να πάρει τα 240 δισεκ. του ESM για την Υγεία επειδή δίδονται με την μορφή Προληπτικής Πιστωτικής Γραμμής.


8) Το Ταμείο Ανάκαμψης επειδή θα δανείζεται από τις αγορές για να χρηματοδοτήσει τα κράτη δεν θα μπορεί να δανείζεται περισσότερα από 130 με 160 δισεκ. ετησίως ώστε να μην υπάρχουν και ζητήματα με τους οίκους αξιολόγησης.
Με μια τέτοια κλίμακα δανεισμού δεν θα διακινδυνεύσει αυτός ο υπερεθνικός οργανισμός να χάσει το ΑΑΑ.


9) Όπως φαίνεται δεν μπορεί να υπάρξει εμπροσθοβαρής χρηματοδότηση.
Το Ταμείο Ανάκαμψης θα ξεκινήσει να χρηματοδοτεί από το α΄ τρίμηνο του 2021 σε ένα αισιόδοξο σενάριο.
Πολλά κράτη συναινούν – όχι όλα – οι κατανομές επιχορηγήσεων και δανείων να είναι τμηματική ξεκινώντας από το 2021 έως το 2024.


10) Η Γερμανία επιμένει και ήδη ο Schaeuble ο πρώην υπουργός Οικονομικών κινείται παρασκηνιακά να συσταθεί μια επιτροπή ελέγχου που θα αξιολογεί την πορεία απόδοσης της ροής κεφαλαίων, θα συμβάλει στον εντοπισμό των έργων που θα χρηματοδοτηθούν και γενικώς θα ασκεί τακτικούς ελέγχους στα κράτη για το εάν συμμορφώνονται με τους κανόνες που θα τεθούν.


Ο έλεγχος δεν θα έχει την μορφή τύπου ΕΣΠΑ όπου κάθε κράτος αποστέλλει στις Βρυξέλλες ένα πλαίσιο παρεμβάσεων, έργων και μεταρρυθμίσεων.


Η Επιτροπή Ελέγχου θα έχει πολύ περισσότερες αρμοδιότητες, θα είναι κάτι σαν άτυπη τρόικα που θα διεξάγει ελέγχους στις χώρες και ενίοτε θα κάνει και αυτοψίες στις χώρες που έχουν δανειστεί.

Πηγή: bankingnews

Follow us on twitter
Join our Facebook page

Shares