Γιατί και πώς ο Θ. Ντόκος έστειλε την αδημοσίευτη έκθεση για τη ΕΕ στον Ρ.Τ. Ερντογάν

Date: 08/04/2021 Time: 16:34

Του Άρη Δημητρακόπουλου

Η αποκάλυψη του pronews.gr του δημοσιεύματος των Wikileaks για το mail του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού Θάνου Ντόκου σε τουρκική πρεσβεία, έχει προκαλέσει «σεισμό» στην κυβέρνηση καθώς ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Κυριάκου Μητσοτάκη, φαίνεται να έστελνε εκθέσεις με συμβουλές στην Άγκυρα, οι οποίες πήγαιναν στο γραφείο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τα WikiLeaks δημοσίευσαν το «mail Ντόκου» τον Δεκέμβριο του 2016 και ήταν μέρος μίας παρτίδας 57.900 mails από τον προσωπικό σέρβερ του γαμπρού του Ρ.Τ.Ερντογάν.

Το mail αυτό παρέμενε «θαμμένο» για 5 χρόνια μέχρι που το ανέδειξε το pronews.gr.

Πως όμως η «έκθεση Ντόκου» πήγε στο γραφείο Ερντογάν; 

Ας πάρουμε τα πράγματα όμως από την αρχή, κάποια στιγμή τον Απρίλιο του 2010, ο τότε Γενικός Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ (2006-2019) Θάνος Ντόκος, απέστειλε μία αδημοσίευτη -μέχρι τότε- έκθεση του μέλους του ΕΛΙΑΜΕΠ και καθηγητή του πανεπιστημίου Μπιλκέντ της Άγκυρας & κ.Ιωάννη Γρηγοριάδη με τίτλο «Το Δόγμα Νταβούτογλου και η τουρκική εξωτερική πολιτική» είτε στην τουρκική αντιπροσωπεία στην ΕΕ είτε στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα (σσ. δεν είναι ξεκάθαρο) στην οποία ουσιαστικά γίνεται μία ανάλυση και δίνονται συμβουλές στην Άγκυρα για το πώς θα ταιριάξει τις περιφερειακές της ηγεμονικές επιδιώξεις με την διαδικασία ένταξης στην ΕΕ.  

Στη συνέχεια, στις 29 Απριλίου η έκθεση αυτή παραλαμβάνεται από στέλεχος του τουρκικού υπουργείου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, τον Mεχμέτ Αλί Κοτς ο οποίος συντάσσει ένα mail στο οποίο περιγράφει πως ο Θάνος Ντόκος έστειλε σε τουρκική πρεσβεία (σσ. δεν είναι ξεκάθαρο σε ποια) την έκθεση του ΕΛΙΑΜΕΠ την οποία και επισυνάπτει μαζί με μία μικρή περίληψή της.

Το mail αυτό με την επισυναπτόμενη έκθεση το αποστέλλει αμέσως στον ανώτερο του, πρέσβη και υπουργό Ευρωπαϊκών υποθέσεων της Τουρκίας, Φαρούκ Καϊμακτσί.

Μάλιστα το αποστέλλει τόσο στο προσωπικό όσο και στο επίσημο mail του.

Επίσης το κοινοποιεί σε κάποια άλλα τρία υψηλόβαθμα διπλωματικά στελέχη ένας εκ των οποίων είναι ο Βολκάν Μποζκίρ τότε ΓΓ του υπουργείου και νυν Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο Καϊμακτσί με τη σειρά του το κοινοποιεί σε άλλους δύο Τούρκους αξιωματούχους, ο ένας εκ των οποίων είναι ο Εγκεμέν Μπαγκίς, στενός σύμβουλος του Ερντογάν, τότε επικεφαλής των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ (μετέπειτα έγινε και υπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων), ο οποίος έχει ασχοληθεί εκτενώς με την Ελλάδα έχοντας κάνει και ουκ ολίγες επιθετικές δηλώσεις.

Ο Μπαγκίς είναι αυτός που στέλνει την έκθεση στον γαμπρό και εξ απορρήτων του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος είναι και ο τελικός αποδέκτης.

Αυτός φανταζόμαστε την μεταβίβασε στο γραφείο του Τούρκου προέδρου, καθώς ο ίδιος ανήκει στον στενότατο κύκλο του και έχει λάβει διάφορα πόστα στην κυβέρνησή του (υπ. Οικονομικών, Ενέργειας). Από τον server του γαμπρού υποκλέπτεται από το Wikileaks.

Με λίγα λόγια η «έκθεση Ντόκου» πήγε κατευθείαν συστημένη στο γραφείο του Ερντογάν μέσα σε ελάχιστες ώρες. 

Εκτός από αυτά που θέσαμε, άλλα ερωτήματα που θα πρέπει να απαντήσει άμεσα ο κ.Ντόκος είναι:

α) Γιατί το ΕΛΙΑΜΕΠ γράφει συμβουλευτικές εκθέσεις για την Τουρκία που πάνε στο γραφείο Ερντογάν, οι οποίες μάλιστα όταν δημοσιεύονται, βγαίνουν μόνο στα Αγγλικά;

β) Γιατί τις στέλνει ο ίδιος προσωπικά στην τουρκική πρεσβεία πριν δημοσιευτούν; 

Πηγή: pronews.gr

Το The Flag Report, δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το The Flag Report, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Follow us on Twitter
Join our Facebook page