Για την οικονομία, το λουκέτο είναι χειρότερο από τον πόλεμο

Date:03-28-20 Time:20:53

Authored by Arun Kumar via worldcrunch.com

ΝEΟ ΔΕΛΧΙ – Έχουν περάσει πάνω από δύο μήνες από τότε που η Κίνα παραδέχθηκε το ξέσπασμα της επιδημίας στην πόλη Wuhan στην επαρχία Hubei. Καθώς οι χώρες αρχίζουν να ανακοινώνουν απαγόρευση κυκλοφορίας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, η οικονομική δραστηριότητα οδηγείται σε παύση σε μεγάλα τμήματα της παγκόσμιας οικονομίας. Η κρίση έχει οδηγήσει σε μειωμένη παραγωγή, μειώσεις στα εισοδήματα, καθώς οι άνθρωποι δεν είναι σε θέση να εργαστούν και μάλιστα, έχουν μειώσει και τις αγορές τους στο ελάχιστο. Η Κίνα, η μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο, ανέφερε πτώση 80% στις πωλήσεις.

Δεν είναι μόνο η επιχειρηματική συμπεριφορά που μειώνεται – όπως αντικατοπτρίζεται στην κατάρρευση των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών αγορών – αλλά και η εμπιστοσύνη των καταναλωτών, με αποτέλεσμα τη μείωση της ζήτησης. Το ένα τροφοδοτεί το άλλο. Οι περισσότεροι αναλυτές υποστηρίζουν, ότι η παγκόσμια οικονομία, η οποία είχε ήδη επιβραδυνθεί από τον Ιανουάριο, δηλαδή πριν από την κρίση, οδηγείται σε ύφεση. Η οικονομίας της Κίνας, της Ινδίας, καθώς και άλλων χωρών, εμφάνιζαν ήδη επίσημα, επιβράδυνση στην οικονομίας τους, ενώ η οικονομία της Ιαπωνίας και της Γερμανίας πλησίαζαν σε μηδενικούς ή αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης τον Ιανουάριο του 2020. Η οικονομία των ΗΠΑ ήταν η μόνη που ήταν ακόμα ισχυρή, αλλά τώρα μεγάλα τμήματα της χώρας βρίσκονται σε αδιέξοδο και έχει σημειωθεί μείωση της παραγωγής και της ζήτησης.

Δεδομένου ότι δε γνωρίζουμε αρκετά για τον κορωνοϊό, μέχρι στιγμής, κανένα χρονικό πλαίσιο δεν μπορεί να τεθεί. Δεν έχουμε ούτε θεραπεία ούτε εμβόλιο και, σύμφωνα με τους ειδικούς, η δημιουργία τους μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από ένα χρόνο. Αρχικά, η ασθένεια θεωρήθηκε ότι επηρεάζει τα βρέφη και τους ηλικιωμένους, αλλά τώρα είναι σαφές ότι, αν και δεν μολύνονται πολλά παιδιά, οι νέοι είναι ευάλωτοι. Θεωρήθηκε ότι ο θερμότερος καιρός θα σταματούσε τον ιό, αλλά η εξάπλωσή του σε τροπικά κλίματα υποδηλώνει ότι δεν μπορεί κανείς να βασίζεται ούτε σε αυτό.

Η κατάσταση στις χώρες που έχουν έρθει αντιμέτωπες με τον αποκλεισμό, είναι χειρότερη από ό,τι κατά τη διάρκεια ενός πολέμου. Κατά τη διάρκεια ενός πολέμου, η παραγωγή όπλων αυξάνεται, αλλά τώρα, η παραγωγή καταρρέει, καθώς οι άνθρωποι δεν μπορούν να μετακινηθούν ή να πάνε για δουλειά. Μόνο ορισμένοι μπορούν ακόμη να εργαστούν από το σπίτι και αυτό επίσης με μειωμένη αποδοτικότητα. Κατά τη διάρκεια ενός πολέμου, η ζήτηση είναι υψηλή. Αλλά τώρα, καταρρέει, αφού τα εισοδήματα μειώνονται, γίνονται απολύσεις και υπάρχει ελάττωση των εξόδων. Οι άνθρωποι αγοράζουν μόνο τα απολύτως απαραίτητα και τα αποθηκεύουν. Τεράστιες ζώνες της οικονομίας δεν λειτουργούν, όπως δείχνει η δραστική μείωση της ζήτησης ενέργειας. Αυτό επιβεβαιώνεται από εικόνες του διαστήματος, οι οποίες δείχνουν σημαντική μείωση των επιπέδων ρύπανσης.

Σε ένα απαισιόδοξο σενάριο, εάν η πανδημία συνεχιστεί για περισσότερο από δύο μήνες και υπάρξει αργή ανάκαμψη μετά από αυτή, ο κόσμος θα είχε περάσει σε κατάθλιψη. Έτσι, εκτός από την κρίση στην υγεία, θα υπήρχε και οικονομική κρίση.

Σε μία ύφεση, πολλές επιχειρήσεις θα αποτύγχαναν. Επίσης, πολλές τράπεζες και χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί θα κατέρρεαν. Η αποτυχία ορισμένων θα οδηγήσει στην αποτυχία πολλών άλλων, καθώς όλα είναι όλα αλληλένδετα, όπως μάθαμε κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2007 – 2008. Σε μία οικονομική δυσπραγία, θα υπήρχε εκτεταμένη επιχειρηματική αποτυχία, ενώ ακόμα και μετά την εξαφάνιση της πανδημίας, η κατάσταση μπορεί να μην ανακάμψει σύντομα.

Η ύφεση θα οδηγήσει σε εκτεταμένη κοινωνική κατάρρευση

Η ύφεση θα οδηγήσει σε εκτεταμένη κοινωνική κατάρρευση, καθώς είναι απίθανο να υπάρξει εργασία για μεγάλο χρονικό διάστημα και πολλοί δε θα έχουν εισόδημα για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες. Η έλλειψη στέγης και η πείνα θα μεγάλωναν. Πολλά παιδιά θα είχαν σταματήσει το σχολείο. Τα εισοδήματα των ηλικιωμένων που προέρχονται από τις συντάξεις και από τόκους περιουσιακών τους στοιχείων, θα κατέρρεαν. Πολλοί μάλιστα, ενδέχεται να πτωχεύσουν λόγω ιατρικών εξόδων.

Αρκετές κυβερνήσεις δεν έλαβαν πρόωρα μέτρα για να αποτρέψουν την εξάπλωση της νόσου. Τώρα, κηρύσσουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης και συγκροτούν ειδική ομάδα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στις χώρες τους. Θέτουν σε εφαρμογή μια σειρά μέτρων, όπως η στήριξη του εισοδήματος. Ο Πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, στην ομιλία του προς το έθνος, ανακοίνωσε τη σύσταση μιας οικονομικής ειδικής ομάδας, η οποία πρέπει να προβλέπει και να ενεργεί εκ των προτέρων για να βοηθήσει την Ινδία να αντιμετωπίσει την κρίση. Πρέπει να προγραμματίσει τα διάφορα σενάρια που ενδέχεται να προκύψουν στο μέλλον.

Στην Ινδία, ο πρώτος στόχος είναι η πρόληψη της γενικής εξάπλωσης του ιού. Οι μολυσμένοι πρέπει να εντοπίζονται γρήγορα και να απομονώνονται. Όσοι έχουν μολυνθεί από την ασθένεια, πρέπει να έχουν άμεση και δωρεάν ιατρική βοήθεια. Απαιτούνται περισσότερες νοσοκομειακές εγκαταστάσεις, ακόμα και σε ξενώνες και σε στάδια. Η παραγωγή βασικού ιατρικού εξοπλισμού, όπως μάσκες, προστατευτικά ρούχα και αναπνευστήρες, πρέπει να αυξηθεί.

Οι άνθρωποι που χάνουν την εργασία τους στις αστικές περιοχές, μεταναστεύουν στα σπίτια τους στις αγροτικές περιοχές, αλλά το πιθανότερο είναι ότι η ασθένεια θα εξαπλωθεί και εκεί. Επομένως, η δημιουργία θέσεων εργασίας στις αστικές περιοχές είναι σημαντική. Επίσης, οι εργάτες ζουν συνήθως σε περιοχές με συμφόρηση, οπότε η απομόνωση είναι σχεδόν αδύνατη. Θα πρέπει λοιπόν, να παρασχεθούν υγειονομικές εγκαταστάσεις για την απομόνωση μεγάλου αριθμού ανθρώπων.

Ταυτόχρονα, πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το κλείσιμο των επιχειρήσεων, ώστε να είναι δυνατός ο έλεγχος των απολυμένων εργαζομένων. Δεδομένων των χαμηλών επιπέδων αποταμίευσης, οι εργαζόμενοι δε θα έχουν την αγοραστική δύναμη να αγοράζουν βασικά αγαθά. Θα χρειάζονται εβδομαδιαία προμήθεια βασικών ειδών, ενώ θα πρέπει να δρομολογηθούν περισσότερα καταστήματα για τη διανομή βασικών αγαθών, από τον ιδιωτικό τομέα.

Ο στρατός ίσως χρειαστεί

Για να αποτραπούν οι καταχρηστικές ενέργειες από τους ιδιοκτήτες καταστημάτων, μπορεί να χρειαστεί η βοήθεια του στρατού και της αστυνομίας. Υπάρχουν αρκετά αποθέματα βασικών σπόρων για να τους παρέχουμε δωρεάν στα περιθωριοποιημένα τμήματα. Θα πρέπει να διασφαλιστεί η κυκλοφορία του γάλακτος, των φρούτων και των λαχανικών από τις φάρμες στον καταναλωτή. Οι κυβερνητικοί μηχανισμοί θα πρέπει να ενισχυθούν με τη μετατόπιση του εργατικού δυναμικού από τα λιγότερο σημαντικά καθήκοντα, για τη διασφάλιση καλύτερης κατανομής.

Οι τραπεζικές και χρηματοπιστωτικές διαδικασίες πρέπει να απλοποιηθούν. Όταν η κινητικότητα των ανθρώπων θα διαταραχθεί, η ομαλή λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι ουσιώδης. Επομένως, όλα τα περιττά εμπόδια πρέπει να εξαλειφθούν. Για παράδειγμα, πρέπει να διευκολυνθεί η λειτουργία των τραπεζικών λογαριασμών, των πάγιων λογαριασμών καταθέσεων και ιδίως των λογαριασμών των φτωχών.

Οι γεωργοί θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα ζήτησης, με τα εισοδήματά τους να επηρεάζονται δυσμενώς και να χρειάζονται μεγαλύτερη στήριξη. Οι δημόσιες συμβάσεις και η διανομή στους καταναλωτές διαφόρων γεωργικών προϊόντων θα πρέπει να αυξηθούν σημαντικά.

Συνοψίζοντας, η εξάπλωση του COVID-19 βρίσκει την Ινδία αντιμέτωπη με μία κατάσταση χειρότερη από τον πόλεμο. Η Ινδία πρέπει να πάρει μαθήματα από την εμπειρία άλλων χωρών. Η αγορά δε θα είναι σε θέση να κινείται ελεύθερα και θα χρειαστούν μαζικές κυβερνητικές παρεμβάσεις παντού, ενώ απαιτείται και συλλογική βούληση για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Follow us on twitter.
Join our facebook page.

Share to...