Γαλλία – Εκλογές 2022: Απόλυτο ντέρμπι για δύο μονομάχους – Θρίλερ η μάχη Macron με Le Pen, τι θα κρίνει τον νικητή

Date: 09/04/2022 Time: 19:20

Καθοριστικό τόσο για τη Γαλλία όσο και για την ΕΕ είναι το αποτέλεσμα των γαλλικών προεδρικών εκλογών, την Κυριακή 10 Απριλίου 2022 οπότε και διεξάγεται ο πρώτος γύρος.
Είναι η πρώτη εκλογική αναμέτρηση σε μεγάλη χώρα της ΕΕ, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και οπωσδήποτε οι γεωπολιτικές εξελίξεις, η ενεργειακή κρίση και ο επισιτιστικός κίνδυνος θα διαδραματίσουν ρόλο στη διαδικασία.
Ο καθοριστικός δεύτερος γύρος με τους δύο πρώτους υποψήφιους θα διεξαχθεί την Κυριακή 24 Απριλίου, οπότε και θα αναδειχθεί ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας.
Μόνο οι λέξεις αβεβαιότητα, θρίλερ και ντέρμπι μπορούν να χαρακτηρίσουν την εκλογική διαδικασία, καθώς η διαφορά ανάμεσα στον απερχόμενο πρόεδρο Emmanuel Macron και την ηγέτιδα του Εθνικού Συναγερμού Marin Le Pen βρίσκεται στα όρια του στατιστικού λάθους.
Βασικό στοιχείο που θα κρίνει πολλά είναι και η αποχή και πόσο ψηλά θα βρίσκεται.

Στο νήμα

Ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων του τελευταίου εξαμήνου δίνει στον πρώτο γύρο την πρωτιά στον Macron με 26,3% έναντι 23,1% της ακροδεξιάς αντιπάλου του.
Στο δεύτερο γύρο, όπου σχεδόν βέβαια θα αντιμετωπίσει ο ένας τον άλλον σε μία επανάληψη ως εκλογών του 2017, ο Macron συγκεντρώνει 52,6% έναντι 47,4% της Le Pen.Ωστόσο λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες του πρώτου γύρου στις 10/4 μία δημοσκόπηση ήλθε να βάλει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό και να μετατρέψει το ντέρμπι στην πλέον αμφίρροπη εκλογική μάχη των τελευταίων δεκαετιών στη Γαλλία.

Στα όρια του…στατιστικού λάθους

Έρευνα για το τηλεοπτικό κανάλι BMF δίνει 26% στον Macron και 25% στη Le Pen στον πρώτο γύρο, με το τελικό αποτέλεσμα στο δεύτερο γύρο της 24ης Απριλίου να κρίνεται στο νήμα, με 51% έναντι 49% υπέρ του 44χρονου προέδρου, δηλαδή στα όρια του στατιστικού λάθους.Την τελευταία μέρα οξύνθηκαν οι τόνοι ανάμεσα στους δύο μονομάχους, με τον Macron να χαρακτηρίζει ρατσιστικό το πρόγραμμα της Le Pen και «ψεύτικες» τις οικονομικές παροχές που υποσχέθηκε.
Η Le Pen, η οποία σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές ίσως έχει τη μεγαλύτερη ευκαιρία που της παρουσιάζεται να επικρατήσει του Macron και της «ξεθωριασμένης εικόνας του» εκμεταλλεύθηκε τη συγκυρία και σημείωσε πως ο Γάλλος πρόεδρος χάνει την ψυχραιμία καθώς τελεί υπό την πίεση των δημοσκοπήσεων και το κλείσιμο της ψαλίδας.

elabe.png
second.png

Η αποχή και το όπλο της Le Pen

Η αποχή μέχρι και με τις τελευταίες εκτιμήσεις υπολογίζεται ότι θα κινηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα, άνω του 25%, ενδεχομένως σπάζοντας και το ρεκόρ του 28,4% των εκλογών του 2002.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις ηλικίες 50 – 64 ετών, που παραδοσιακά προσέρχονται στις κάλπες, η Le Pen έχει προβάδισμα 27% έναντι 23% του Macron με τάσεις μάλιστα διεύρυνσης της διαφοράς.le_pen.png

1_27.png

Οι άλλοι υποψήφιοι

Τρίτος σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις αναμένεται να είναι ο επικεφαλής της Αριστεράς Jean Luc Melenchon με ποσοστό από 17% έως 19%.
Ακολουθεί ο έτερος υποψήφιος της ακροδεξιάς Eric Zemmour με ποσοστό έως 9% και η Valerie Pecresse του κεντροδεξιού Ρεπουμπλικανικού κόμματος με 8,5%.
Καταποντισμός με 2% αναμένεται για την υποψήφια των Σοσιαλιστών και πρώην δήμαρχο του Παρισιού, Anne Hidalgo.Οι ψήφοι στον Melenchon κατά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών θα κρίνουν πιθανότατα το αποτέλεσμα των εκλογών.

cnad.jpg

Η επιμονή στο συνταξιοδοτικό και τα…κίτρινα γιλέκα

Το 2017 αρκετές ψήφοι εξ αυτών έδωσαν τη νίκη στον Macron, ωστόσο η σκληρή πολιτική καταστολής που ακολούθησε με τη βία έναντι των κίτρινων γιλέκων, τις τυφλώσεις διαδηλωτών η σφιχτή οικονομική πολιτική και η επιμονή στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης έχουν προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στους αριστερούς ψηφοφόρους.
Οι ψηφοφόροι του Zemmour λογικά θα κατευθυνθούν στη Le Pen ενώ η Pecresse αποκάλυψε, πως δεν θα δώσει «γραμμή» αλλά θα κάνει γνωστό τι θα ψηφίσει η ίδια στις 24/4.

Ο εφησυχασμός και το… Brexit

Ο Macron ανησυχεί και για τον ..εφησυχασμό καθώς αυτή τη φορά η ψήφος στη Le Pen που διεξήγαγε μία προεκλογική εκστρατεία με χαμηλούς μοιάζει λιγότερο «απενοχοποιημένη» από ποτέ.
Στη μοναδική του μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση στο Παρίσι ο Γάλλος ηγέτης έδειξε τη δική του νίκη το 2017 και το Brexit την προηγούμενη χρονιά ως παραδείγματα απροσδόκητων πολιτικών αποτελεσμάτων.
«Ο κίνδυνος των εξτρεμιστών σήμερα είναι ακόμη μεγαλύτερος από ό,τι ήταν πριν από μερικούς μήνες, πριν από μερικά χρόνια», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.
«Μην πιστεύετε τους σχολιαστές ή τις δημοσκοπήσεις που λένε ότι είναι αδύνατο, αδιανόητο, που λένε ότι οι εκλογές είναι ήδη κερδισμένες και όλα θα πάνε καλά», συνέχισε.
«Κοιτάξτε πριν από πέντε χρόνια.
Ο κόσμος έλεγε ότι ήταν αδύνατο. Κοιτάξτε το Brexit και τόσες πολλές εκλογές όπου το αποτέλεσμα φαινόταν απίθανο αλλά συνέβη στην πραγματικότητα» συνέχισε.

Κατεστημένο ο Macron

« Ποτέ δεν κατείχε εκλεγμένο αξίωμα και οι Γάλλοι τον υπερψήφισαν ως κάτι καινούργιο.
Συνέτριψε τα δύο κύρια πολιτικά κινήματα που είχαν την προεδρία τις τελευταίες έξι δεκαετίες: τους Γκωλιστές, που τώρα εκπροσωπούνται από τους συντηρητικούς Les Républicains, και τους Σοσιαλιστές.
Αυτή τη φορά, ωστόσο, θεωρείται ως μέρος του κατεστημένου μετά από πέντε χρόνια στο παλάτι των Ηλυσίων», σημειώνουν οι Financial Times.
Ο Macron υπόσχεται ελάχιστη σύνταξη στα 1.500 ευρώ, επιμένοντας ωστόσο στη γενική αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 έτη, παρά το γεγονός ότι η επιμονή του αυτή δεν φαίνεται με βάση τις δημοσκοπήσεις να τον ωφελεί.
Επικεντρώνεται επίσης στα ζητήματα ασφαλείας υποσχόμενος διπλασιασμό των αστυνομικών περιπολιών.
Προβάλλοντας το τρίπτυχο εργασία, πρόοδος, ανθρωπισμός σημειώνει ότι για να επιτύχει τους στόχους της κοινωνικής του πολιτικής προϋπόθεση είναι η ανάπτυξη του γαλλικού ΑΕΠ, μέσω και της αύξησης της εργασίας.
Υπόσχεται πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά όχι αύξηση φόρων και ριζική αναμόρφωση τόσο του τομέα της υγείας όσο και της εκπαίδευσης.

«Η ακροδεξιά παίζει με τους φόβους των Γάλλων»

Τα ακροδεξιά κόμματα παίζουν με τους φόβους των Γάλλων ψηφοφόρων, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron στην τελευταία του προγραμματισμένη συνέντευξη πριν από τον πρώτο γύρο προεδρικών εκλογών την Κυριακή (10/4) και ενώ η μάχη με τη Marine Le Pen αναμένεται να είναι αμφίρροπη.
Στη συνέντευξή του στο διαδικτυακό ειδησεογραφικό πρακτορείο Brut, ο Macron τόνισε ότι δεν κατάφερε να απομακρύνει τους Γάλλους από τις «εξτρεμιστικές απόψεις».


Le Pen: Μείωση φόρων και σύνταξη στα 60

«Το πρόγραμμα που υπερασπίζομαι είναι σοβαρό», είπε η Le Pen και δεσμεύτηκε να «επιστρέψει στους Γάλλους τα χρήματά τους» μειώνοντας τον ΦΠΑ καθώς και την συνεισφορά της χώρας στον προϋπολογισμό της ΕΕ και να αυξήσει τις κοινωνικές δαπάνες.
«Οι πολιτικές που θέλω να εφαρμόσω δεν προορίζονται για τις χρηματαγορές, κάτι που θα συνιστά μια αλλαγή από εκείνες του Macron.
Δεν είναι οι αγορές που δημιουργούν θέσεις εργασίας, δεν είναι τα διεθνή χρηματοοικονομικά» τόνισε η ηγέτιδα του Εθνικού Συναγερμού.
Το πρόγραμμά της, είπε, θα χρηματοδοτηθεί κυρίως με την «καταπολέμηση της φορολογικής απάτης και της παράνομης μετανάστευσης που κοστίζει πολλά στη χώρα μας.
Δεν θα παραδώσω το μέλλον της χώρας στα χέρια των διεθνών χρηματοπιστωτικών παραγόντων».
Στα βασικά ατού της Le Pen είναι και η υπόσχεση για μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια, όπως και η μείωση των φόρων στην ενέργεια.

Πηγή: bankingnews.gr

Το The Flag Report, ως news aggregator, δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το The Flag Report, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Follow us on Twitter
Join our Facebook page