Ευρω-χαστούκι για την ελευθερία του Τύπου!

Date: 09/12/2021 Time: 10:55

«Κάτω από τη βάση» και σε θέματα ελευθερίας του Τύπου βαθμολογείται η χώρα μας. Η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βιέρα Γιούροβα, σε συνέντευξή της στην EURACTIV Τσεχίας, τόνισε ότι η Ελλάδα ανήκει στις προβληματικές χώρες της Ε.Ε. όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου, υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στην Ευρώπη δεν είναι ίδια σε όλα τα κράτη.

«Εχουμε χώρες όπου η δημοσιογραφία είναι ένα πραγματικά επικίνδυνο επάγγελμα, και θα διαπραγματευτώ με αυτά τα κράτη διμερώς, ώστε να μην πάρουν επιπόλαια τις συστάσεις μας. Οι συστάσεις δεν είναι νομικά δεσμευτικές και εξαρτάται από την προθυμία των κρατών μελών να τις ακολουθήσουν» τόνισε η κυρία Γιούροβα. Σε ερώτηση εάν η Ελλάδα συγκεκριμένα αποτελεί μέρος των «προβληματικών» χωρών, απάντησε: «Ναι, η Ελλάδα είναι από τις χώρες με αυξημένο κίνδυνο. Εκεί σκοτώθηκε πρόσφατα ένας ερευνητής δημοσιογράφος».

Έκανε, δε, γνωστό ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία να συζητήσει διμερώς το θέμα της ελεύθερης δημοσιογραφίας με όλες τις χώρες όπου υπάρχει αυξημένος κίνδυνος, περιλαμβανομένης της Ελλάδας. «Τα μόνα κράτη όπου οι συνθήκες είναι αξιοπρεπείς, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας, είναι η βόρεια Ευρώπη, ωστόσο οι συνθήκες στη νότια ή ανατολική Ευρώπη είναι διαφορετικές. Θα χρησιμοποιήσω συγκεκριμένα δεδομένα κατά τις διαπραγματεύσεις με τους υπουργούς των κρατών-μελών» σημείωσε. Επεσήμανε επίσης ότι η Ε.Ε. κάνει ό,τι μπορεί για το θέμα της ελευθερίας του Τύπου και έχει ήδη προβεί σε συστάσεις προς τα κράτη-μέλη «που έχουν ουσιαστική αρμοδιότητα να διασφαλίζουν την ασφάλεια των πολιτών τους, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιογράφων».

Επίσης, επέμεινε ότι τα κράτη-μέλη δεν θα πρέπει να λαμβάνουν «ελαφρά» τις προειδοποιήσεις των δημοσιογράφων όταν πέφτουν θύματα επιθέσεων ή διαφόρων απειλών. Οχι ότι περιμέναμε την αντιπρόεδρο της Ε.Ε. για να μάθουμε ότι η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα είναι αγαθό εν ανεπαρκεία, αλλά το «χαστούκι» στην ελληνική κυβέρνηση είναι ηχηρό.

Τώρα, αν ο ήχος του θα ακουστεί στην Ελλάδα, μάλλον ατύχησε η κυρία Γιούροβα. Δεν ήξερε, δεν ρώταγε για τις λίστες Πέτσα και την παραποίηση της πραγματικότητας από μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ;

Πηγή: newsbreak.gr

Το The Flag Report, ως news aggregator, δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το The Flag Report, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Follow us on Twitter
Join our Facebook page