Επιστήμονες ισχυρίζονται ότι μπορεί να ανακάλυψαν την αιτία του Αλτσχάιμερ

Date: 14/12/2021 Time: 18:01

Του Jack Phillips

Ερευνητές λένε ότι μπορεί να έχουν ανακαλύψει την αιτία της νόσου Αλτσχάιμερ σε μοριακό επίπεδο.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Ριβερσάιντ δήλωσαν σε πρόσφατα ευρήματα ότι το κλειδί για την κατανόηση της νόσου Αλτσχάιμερ μπορεί να έχει να κάνει με τις πρωτεΐνες “TAU” που πιθανώς προκαλούν νευροϊνιδιακές αλλοιώσεις – οι οποίες βρίσκονται στον εγκέφαλο των ασθενών με Αλτσχάιμερ. Προηγουμένως, οι ερευνητές πρότειναν ότι οι αμυλοειδείς πλάκες, οι οποίες αποτελούν συσσώρευση αμυλοειδών πεπτιδίων, μπορεί να είναι η αιτία.

Τόσο οι αμυλοειδείς πλάκες όσο και οι νευροϊνιδιακές δεσμίδες είναι κρίσιμοι δείκτες που αναζητούν οι γιατροί όταν προσπαθούν να διαγνώσουν τη νόσο Αλτσχάιμερ.

«Περίπου το 20 τοις εκατό των ανθρώπων έχουν τις πλάκες, αλλά δεν έχουν σημάδια άνοιας», δήλωσε σε δήλωσή του ο καθηγητής χημείας του UCR Ράιαν Τζούλιαν. «Αυτό μας δείχνει ότι οι ίδιες οι πλάκες δεν είναι η αιτία».

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στις διαφορετικές δομές που μπορεί να κατασκευάσει ένα μόνο μόριο, γνωστές ως ισομερή.

«Ένα ισομερές είναι το ίδιο μόριο με διαφορετικό τρισδιάστατο προσανατολισμό από το αρχικό. Ένα συνηθισμένο παράδειγμα είναι τα χέρια. Τα χέρια είναι ισομερή μεταξύ τους, είδωλα αλλά όχι ακριβή αντίγραφα» , δήλωσε ο Τζούλιαν.

Η ομάδα σάρωσε πρωτεΐνες σε δείγματα εγκεφάλου που δόθηκαν στο εργαστήριό της και σε εγκεφάλους όπου υπήρχε συσσώρευση της πρωτεΐνης tau αλλά δεν υπήρχε διάγνωση Αλτσχάιμερ, διαπίστωσαν ότι η “φυσιολογική” tau είχε διαφορετική μορφή από ό,τι σε άτομα που είχαν πλάκες ή πλεγμένες πλάκες και είχαν διαγνωστεί με Αλτσχάιμερ. Οι πρωτεΐνες επιβίωναν επίσης περισσότερο από ό,τι θεωρείται φυσιολογικό, δήλωσαν οι ερευνητές.

Εάν μια πρωτεΐνη παραμείνει πολύ καιρό -γενικά περισσότερο από 48 ώρες-, ορισμένα αμινοξέα στις πρωτεΐνες μετατρέπονται στο “αλλόχειρο” ισομερές, σημείωσαν.

«Αν προσπαθήσετε να βάλετε ένα δεξιόχειρο γάντι στο αριστερό σας χέρι, δεν λειτουργεί και τόσο καλά», είπε ο Τζούλιαν. «Είναι ένα παρόμοιο πρόβλημα στη βιολογία- τα μόρια δεν λειτουργούν όπως πρέπει μετά από λίγο, επειδή ένα αριστερόχειρο γάντι μπορεί στην πραγματικότητα να μετατραπεί σε δεξιόχειρο γάντι που δεν ταιριάζει».

Το ανθρώπινο σώμα διαθέτει μια διαδικασία που ονομάζεται αυτοφαγία, σημείωσαν, η οποία καθαρίζει τις χρησιμοποιημένες ή ελαττωματικές πρωτεΐνες από τα κύτταρα. Όταν οι άνθρωποι γερνούν, η αυτοφαγία μπορεί να επιβραδυνθεί, αν και δεν είναι σαφές το γιατί, δήλωσε ο Τζούλιαν, κάτι που προσπαθεί να καταλάβει η ομάδα του.

«Αν η επιβράδυνση της αυτοφαγίας είναι η υποκείμενη αιτία, τα πράγματα που την αυξάνουν θα πρέπει να έχουν το ευεργετικό, αντίθετο αποτέλεσμα», είπε.

Πηγή: theepochtimes.gr

Το The Flag Report, ως news aggregator, δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το The Flag Report, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Follow us on Twitter
Join our Facebook page