Ενώ δήλωναν άγνοια… την ίδια στιγμή διέγραψαν χρέη, αναχρηματοδότησαν και συγχώνευσαν την ΑΝΕΚ με την Attica

Date: 22/09/2022 Time: 09:29

Του Δημήτρη Παφίλα

Διαγράφουν χρέη, αναχρηματοδοτούν τον εναπομείναντα δανεισμό και απορροφούν εισηγμένες, αλλά στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απαντούν ότι….. δεν γνωρίζουν.
Ο λόγος για τον βασικό μέτοχο της ΑΝΕΚ (Τράπεζα Πειραιώς 28,1%) ο οποίος σύμφωνα με την απάντηση της ΑΝΕΚ την περασμένη Δευτέρα δήλωνε άγνοια για την απορρόφηση της κρητικής ακτοπλοϊκής από την Attica Συμμετοχών.
Δεν πέρασαν ούτε 24 ώρες και ο βασικός μέτοχος σύμφωνα με την ανακοίνωση της Attica Συμμετοχών υπέγραψε στο “κούρεμα” κατά 70% των τραπεζικών υπoχρεώσεων, στην αναχρηματοδότηση του δανεισμού, αλλά και στην απορρόφηση των μετοχών της ΑΝΕΚ με αναλογία μια προς οκτώ (1 ΑΝΕΚ για 0,12 μετοχές Attica Συμμετοχών ).
Και η Attica με την χθεσινή της ανακοίνωση απάντησε (sic) σε ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τα δημοσιεύματα περί απορρόφησης.

Ειδικότερα, χθες 21 Σεπτεμβρίου 2022 η Attica Συμμετοχών ενημέρωσε το χρηματιστήριο ότι, οι πιστωτές της ΑΝΕΚ (Τράπεζα  Πειραιώς, Alpha bank, Αstir Npl, Cross Ocean) και οι μέτοχοι που εκπροσωπούν το 57% των μετοχών της ΑΝΕΚ (Τράπεζα Πειραιώς, Alpha bank, Αttica Bank, Cross Ocean και Varmin) συμφώνησαν στην συγχώνευση με απορρόφηση της ΑΝΕΚ από την Attica καθώς και στην καταβολή 80 εκατ. ευρώ προς τους ανωτέρω πιστωτές (ανεξόφλητο κεφάλαιο 236 εκατ. ευρώ πλέον του συνόλου των ανεξόφλητων τόκων έως την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής).
Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς εκτός από 28,1% της ΑΝΕΚ κατέχει το 11,7% της Attica Συμμετοχών μέσω της Ιρλανδικής Strix Holdings – εταιρεία την οποία έχει συστήσει με το διαχειριστή των συμμετοχών της το αγγλικό fund Βlantyre.
Επίσης, η ανακοίνωση της Attica Συμμετοχών δεν διευκρινίζει σαφώς εάν η απορροφώσα θα αναλάβει την χρηματοδότηση ενώ η ΑΝΕΚ στην τελευταία γενική συνέλευση είχε θέσει αύξησης μετοχικού κεφαλαίου 87 εκατ. ευρώ – η οποία προφανώς δεν θα προχωρήσει μετά την συγχώνευση. 

Κινητικότητα στην μετοχή πριν την ανακοίνωση της απορρόφησης

Η μετοχή της ΑΝΕΚ χθες έκλεισε με άνοδο 19,5% στα 0,08 λεπτά με 129 χιλ. συναλλαγές καθώς οι μέτοχοι της ευνοούνται καθώς θα λάβουν περίπου το 10% στο ενιαίο σχήμα. Aπό την άλλη πλευρά, η μετοχή της Αttica Συμμετοχών έκλεισε με άνοδο 0,83% στα 0,97 λεπτά.
Η κινητικότητα στην μετοχή της ΑΝΕΚ είχε ξεκινήσει από τις 13 Σεπτεμβρίου όταν διακινήθηκαν 171 χιλ. μετοχές.
Την επόμενη ημέρα διακινήθηκαν 165 χιλ. μετοχές μια ημέρα πριν δηλωθεί η “άγνοια” από την πλευρά των βασικών μετόχων της ΑΝΕΚ, η μετοχή έχανε 7,9% με όγκο 52 χιλ. μετοχές. Η τακτική της Τράπεζας Πειραιώς να μην ενημερώσει την ΑΝΕΚ έχει επαναληφθεί στο παρελθόν.
Και εδώ δημιουργούνται και οι ευθύνες της Κεφαλαιαγοράς η οποία αρκείται σε δηλώσεις διάψευσης ή σε δηλώσεις περί μη συντονισμού.
Σύντομα με αυτές τις πρακτικές και την “φόρα” που έχουν πάρει κάποιοι θα φθάσουμε στο σημείο οι εταιρείες να βγαίνουν από το χρηματιστήριο μόνες τους δίχως καμία ενημέρωση. 

Πηγή: bankingnews.gr

Το The Flag Report, ως news aggregator, δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το The Flag Report, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Follow us on Twitter
Join our Facebook page

Share to...