Ευθείες βολές από την Κομισιόν για (αν)ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα!

Date: 22/12/2021 Time: 11:50

Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν μπαίνουν οι δύσκολες συνθήκες άσκησης του δημοσιογραφικού επαγγέλματος στην Ελλάδα. Οι ανεξιχνίαστες δολοφονίες δημοσιογράφων στη χώρα σε συνδυασμό με ανυπέρβλητες δυσκολίες (ή και προνομιακές χρηματοδοτήσεις…), που ορθώνονται καθημερινά και περιορίζουν ουσιαστικά την πολυφωνία στη χώρα, έχουν φτάσει πλέον στ’ αυτιά των Βρυξελλών, οι οποίες θέτουν την Αθήνα υπό στενή παρακολούθηση!

Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βέρα Γιούροβα, επιβεβαιώνει πλήρως τις αναφορές των μεγάλων ξένων ΜΜΕ, France 24, Deutsche Welle, βρετανικών ΜΜΕ και των μεγαλύτερων δημοσιογραφικών ενώσεων στον κόσμο MFRR, που κάνουν λόγο για σοβαρά προβλήματα στην ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα.

Σε σχετική ερώτηση ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, η Κομισιόν αναφέρει με έμφαση ότι «η Επιτροπή παρακολουθεί τις σημαντικές εξελίξεις όσον αφορά την πολυφωνία και την ελευθερία των ΜΜΕ σε όλα τα κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας». Όπως σημειώνει με σημασία: «Η έκθεση της Επιτροπής του 2021 για το κράτος δικαίου επισήμανε τις συνεχιζόμενες επιθέσεις και απειλές κατά της σωματικής ασφάλειας των δημοσιογράφων στην Ελλάδα. Η έκθεση της Επιτροπής του 2022 για το κράτος δικαίου θα συνεχίσει να δίνει ιδιαίτερη προσοχή στις εξελίξεις που αφορούν την ελευθερία του Τύπου και την ασφάλεια των δημοσιογράφων».

Ευρωπαϊκός νόμος για την ελευθερία των ΜΜΕ

Προσθέτει στο ίδιο κλίμα ότι η ελευθερία και η πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης είναι ζωτικής σημασίας για τη λογοδοσία των κυβερνήσεων και την παρακολούθηση των δημοκρατικών διαδικασιών. Και προαναγγέλλει ότι «η Κομισιόν επεξεργάζεται μια νέα πρωτοβουλία και ειδικότερα έναν ευρωπαϊκό νόμο για την ελευθερία των ΜΜΕ. Η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί, όπως λέει, στην αύξηση της διαφάνειας, της ανεξαρτησίας και της λογοδοσίας όσον αφορά δράσεις που επηρεάζουν την ελευθερία και την πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης».

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με την οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, η Ελλάδα κατέβηκε πέντε θέσεις στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου του 2021, με αποτέλεσμα να βρίσκεται 70ή ανάμεσα σε 180 χώρες, πιο χαμηλά από χώρες όπως η Πολωνία και η Μογγολία.

Πηγή: newsbreak.gr

Το The Flag Report, ως news aggregator, δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το The Flag Report, ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Follow us on Twitter
Join our Facebook page